İnsan Hakları Derneği’nin talebiyle KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin Türkiye genelinde 3285 kişiyle yaptığı araştırmaya göre; yurttaşların yüzde 69'u, adalet sistemine güvenmediğini bildirdi. Yakını tutuklu olan yurttaşların yüzde 76'sı, yakını tutuklu olmayanların ise yüzde 68'i adalet sistemine güvenmediğini aktardı. Haberleri; A Haber, ATV veya TRT'den takip eden her 10 yurttaştan 1'i siyasi muhaliflerin haksızlığa uğramadığını düşünüyor.
KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, İnsan Hakları Derneği’nin talebiyle; 18-20 Haziran 2021 tarihleri arasında 68 il, 383 ilçede toplamda 3285 yurttaşla, "Hapishaneler ve Mahpuslar Algı Araştırması" başlıklı bir araştırma yaptı. Araştırmanın sonuçları, İnsan Hakları Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.
Buna göre; araştırma için telefonla yapılan görüşmelerde yurttaşlardan yüzde 1,8’i doğrudan kendisinin gözaltına alındığını, yüzde 1,2’si tutuklandığını, yüzde 1,2’si ise hakkında denetimli serbestlik kararı verildiği bilgisini paylaştı.
Araştırmaya göre; gözaltına alınanların yüzde 19'u kadın, yüzde 81'i erkek; tutuklananların yüzde 31'i kadın, yüzde 69'u erkek; denetimli serbestlik yaşayanların ise yüzde 23'ü kadın, yüzde 77'si erkek.
Görüşülen 3285 yurttaşın yüzde 69'u, Türkiye'deki adalet sistemine güvenmediğini bildirdi. Yakını tutuklu olanların adalete güven oranı yüzde 24 iken adalete güvenmeyenlerin oranı ise yüzde 76. Yakını tutuklu olmayanların adalete güveni yüzde 32, güveni olmayanların oranı ise yüzde 68.
KADINLARIN YÜZDE 68’İ“ADALETE GÜVENMİYOR”
Araştırmaya göre; kadınların yalnızca yüzde 32'i adalete güveniyor. Bu oran erkeklerde ise yüzde 30. Kadınlar yüzde 68 oranında adalete güvenmediğini belirtirken, erkeklerin ise yüzde 70'i adalete güvenmiyor.
Araştırmada bir diğer dikkat çeken soru ise, "Türkiye’de insanların haksız yere hapishaneye konulduğunu düşünüyor musunuz?" oldu. Görüşülen yurttaşlardan yüzde 72'si insanların haksız yere hapishaneye konulduğunu düşünüyor. Yakını tutuklu olanların bu soruya yüzde 80 olarak evet derken, yakını tutuklu olmayanların oranı ise yüzde 70.
Yurttaşlara, "Hangi gruplara yönelik haksızlık yapılıyor?" diye sorulduğunda, yüzde 42 oranla kadınlar yanıtını verdi. İkinci sırada yüzde 35 ile gazeteciler, üçüncü sırada yüzde 33 ile siyasi muhalifler, dördüncü sırada yüzde 28 ile Kürtler, ardından yüzde 21 ile Aleviler, yüzde 19 ile Türkler geliyor.
Araştırmaya göre, yurttaşlardan; haberleri A Haber, ATV veya TRT’de takip eden her 10 kişiden 1’i siyasi muhaliflerin haksızlığa uğramadığını düşünüyor. A Haber'in oranı yüzde 9, ATV'nin oranı yüzde 11, TRT'nin oranı ise yüzde 8. Haberleri FOX TV’den takip edenlerin yüzde 51’i, Halk TV’den takip edenlerin ise yüzde 75’i ise siyasi muhaliflerin haksızlığa uğradığını düşünüyor.
Araştırma sonuçlarında; Türkiye'de adalet sistemine güvenmediğini söyleyen Türk yurttaşların oranı yüzde 64 iken, Kürt yurttaşların oranının yüzde 85 olması dikkat çekiyor.