İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ocak ayında bir önceki aya göre 1,6 puan gerileyerek 50,5 olarak ölçüldü. Böylece PMI, son 8 ayın en düşük seviyesine inerken üretimde ve siparişlerdeki daralma dikkat çekti.
İSO Türkiye İmalat PMI, 4 aydır art arda yaşadığı gerilemeyi ocak ayında da sürdürdü. Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olarak kabul edilen Türkiye İmalat PMI anketinin ocak ayı sonuçlarına göre; manşet PMI ocakta 50,5 olarak ölçülerek, aralık ayındaki 52,1 olan seviyenin altında ve son 8 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
10 SEKTÖRDEN 9'UNDA ÜRETİM YAVAŞLADI
Türkiye İmalat PMI anketine göre; üretim alt endeksi de 49,3’ten 48,9’a gerileyerek art arda 2'nci ayda da daralmaya işaret etti.
Türkiye Sektörel PMI ocak ayı verileri, imalat sanayi altındaki birçok sektörde zorlu faaliyet koşullarının sürdüğüne işaret etti. Takip edilen 10 sektörün 9'unda üretim ocakta yavaşladı. Üretimde en belirgin düşüşün yaşandığı metalik olmayan mineral ürünler sektöründe Mayıs 2020’den bu yana en sert daralma gözlendi. Ocakta üretimi artan tek sektör olan kimyasal, plastik ve kauçuk ürünlerinde güçlü ve önceki aya göre ivmelenen bir üretim büyümesi yaşandı.
YENİ SİPARİŞLER DE DARALDI
Türkiye İmalat PMI anketine göre; imalatçıların aldıkları yeni siparişler, yükselen fiyatların da etkisiyle art arda 4'üncü ayda da daralarak ocak ayında 48,2’den 47,5’e geriledi. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi, 7 aylık büyümenin ardından ihracat siparişlerinin aralıkta daraldığını gösterdi.
Yeni siparişlerde de genel olarak üretim ile benzer bir tablo ortaya çıktı. Büyüme bölgesindeki kimyasal, plastik ve kauçuk sektörü dışında yeni siparişleri artan tek sektör giyim ve deri ürünleri oldu. Firmalar ihracat pazarlarında daha başarılı olmasına rağmen, sadece dört sektör yurt dışından alınan yeni siparişlerde genişleme kaydetti. Fiyat baskılarının ihracat pazarlarındaki müşterileri olumsuz etkilemesine bağlı olarak, yurt dışından alınan yeni siparişlerin arttığı sektör sayısı yediden dörde düştü. Hem girdi maliyetlerinde hem de nihai ürün fiyatlarında artış oranlarının genel olarak azalmasına rağmen enflasyonist baskılar yılın başında yüksek kalmaya devam etti. Girdi maliyetlerinde en keskin artışlar kara ve deniz taşıtları sektöründe gerçekleşirken nihai ürün fiyatlarındaki en hızlı artış ise metalik olmayan mineral ürünler sektöründe kaydedildi. Maliyet yüklerindeki en düşük oranlı artış kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe ölçülürken en düşük nihai ürün fiyatları enflasyonu ise tekstil sektöründe gerçekleşti.
Üretimdeki daralmaya rağmen şirketler, istihdam artırmayı yavaşlayarak da olsa sürdürdü. Ankete cevap veren bazı imalatçılar, uzun dönemli yatırım planlarının bir parçası olarak istihdam artırdıklarını belirtti.
Ocak ayında enflasyonist baskıların hafiflediğine ilişkin sinyallerin yanı sıra tedarik zincirlerindeki aksamaların yoğunluğu da bir miktar azaldı. Takip edilen 10 sektörden dokuzunda tedarik zinciri sıkıntıları önceki aya göre hafifledi.