İSMET İNÖNÜ’YE DOĞDUĞU EVDE ÖZEL ANMA

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, vefatının 48’inci yılında Konak Belediyesi’nin İsmet İnönü Anı Evi’nde...

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, vefatının 48’inci yılında Konak Belediyesi’nin İsmet İnönü Anı Evi’nde düzenlediği törenle anıldı. Törende konuşan Başkan Batur, “İsmet Paşa, omuz omuza, bu ülkeyi Kurtuluş Savaşı’ndan Laik Cumhuriyet’e kadar getirip bizlere emanet eden en önemli kişilerden bir tanesi. Biz de İzmirli olarak, onun İzmirli olmasından gurur duyuyoruz” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakın silah ve çalışma arkadaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, hayata veda edişinin 48’inci yılında Konak Belediyesi’nin düzenlediği törenle anıldı. İsmet İnönü’nün 24 Eylül 1884 tarihinde doğduğu ve Konak Belediyesi tarafından İsmet İnönü Anı Evi olarak kente kazandırılan evin önünde geçekleştirilen anma törenine Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt ve Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV) Başkanı ve CHP Muğla eski Milletvekili Nurettin Demir, Atatürk Araştırmacısı Yazar Ahmet Gürel, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, CHP İzmir İl Başkan Yardımcıları, ADD İzmir Şube Başkanları ve yöneticileri, İzmir 68’liler Platformu Yöneticileri, CHP Konak İlçe Kadın ve Gençlik Kolları, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, Muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

BATUR: İZMİRLİ OLARAK, İSMET PAŞA’NIN HEMŞEHRİMİZ OLMASINDAN GURUR DUYUYORUZ

Anma töreninde konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur sözlerine, “İsmet Paşamızı kaybedişimizin 48’inci yıldönümünde yine Atatürkçülerle bir aradayız. Tüm Atatürkçüleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” diyerek başladı. İzmirli olarak İsmet İnönü ile hemşehri olmaktan gurur duyduklarını ifade eden Bakan Batur, Lozan Barış Antlaşması’nın ülkenin teminatı ve tapusu olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“İsmet Paşa, Cumhuriyet’imiz açısından çok önemli bir kişilik. Öncelikle Mustafa Kemal Atatürk’ün, silah arkadaşı. Omuz omuza bu ülkeyi Kurtuluş Savaşı’ndan Laik Cumhuriyet’e kadar getirip bizlere emanet eden en önemli kişilerden bir tanesi. Biz de İzmirli olarak, onun İzmirli olmasından gurur duyuyoruz. O bizim hemşehrimiz. Paşa’mızı bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz. Televizyonlara çıkıp Lozan’a laf söylüyorlar. Lozan bu ülkenin teminatı ve tapusudur. Konuşanlar olacak. Ama dayanışma ruhunun en yüksekte olduğu bir süreç gelmekte. Bu mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz, sürdürmeye kararlıyız.”

BOZKURT: TÜM TÜRKİYE’Yİ İZMİR GİBİ YAPMAMIZ GEREKİYOR

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt da Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün sanata, kültüre bakış açısını dile getirdiği konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Adeta içim titreyerek katıldığım bir tören. Çünkü burası Laik Cumhuriyet’in, Kemalist Cumhuriyet’in kalbinin attığı yer. Cumhuriyet’imizi kuran Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü, dünyaya açık, nasıl aydın, nasıl kadın kıymeti bilen ve nasıl kültürle, sanatla, edebiyatla, müzikle iç içe olan büyük insanlardı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Mustafa Kemal Paşa tarafından kuruluyor. Vatan kurtarmışlar, o vatanda millet olduğunun farkında olamayan bir ahaliden bir millet yaratmışlar. Şimdi bu büyük insanları ne kadar şükranla ansak az gelir. Kemalist, Laik Cumhuriyet’i korumak zamanı geçti. Şimdi Laik Cumhuriyet’i yeniden kazanmamız gerekiyor. Tüm Türkiye’yi İzmir gibi yapmamız gerekiyor.”

İNÖNÜ’NÜN HATIRALARINDAN

Atatürk Araştırmacısı Yazar Ahmet Gürel ise İsmet İnönü’nün Hatıralar kitabından kesitler okudu. İsmet Paşa’nın yaşadığı Arap Fırını mevkii, Mekke Yokuşu’nda yer alan evi hakkında bilgi veren Gürel, İsmet Paşa’nın 6 sene süren askerlik sonunda, tahsil ve yılsonu tatillerini bu evde geçirdiğini belirtti. İsmet Paşa’nın baba evinde, İzmir’de 13 ve 22 yaşları arasında yaşadığını ifade eden Gürel, “Evin onarımını 1998 yılında İzmir Büyükşehir eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur yaptı. Heykeltıraş Cahit Koççoban tanzim etti, 24 Temmuz 1999’da ziyarete açıldığında İnönü Müze Evi adını aldı. 2014 yılında burası Konak Belediyesi’ne devredildi ve o gün bugündür keyifle birlikte yürütüyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt ve törene katılanlar, Konak Belediyesi’nin kente kazandırdığı İsmet İnönü Anı Evi’ni gezerek Anı Defterini imzaladı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

ÖZEL HABER Haberleri

MPL lisansı nasıl atpl'e dönüşür
Fırıldak Kubi Kime Denir?
Türkiye'de ilk metroyu kim yaptı?
Toplumun merak ettiği konular nelerdir?
Beyaz Leblebinin Faydaları Nelerdir?