İSTANBUL İTFAİYESİ'NE ALINAN 37 KADIN İTFAİYE ERİ GÖREVİNE BAŞLADI: "KADIN İSTERSE HER ŞEYİ YAPAR"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiyesi'ne alınan 37 kadın itfaiye eri, atandıkları istasyonlarda görevlerine başladı. Kadıköy Ünalan İtfaiye İstasyonu'nda...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiyesi'ne alınan 37 kadın itfaiye eri, atandıkları istasyonlarda görevlerine başladı. Kadıköy Ünalan İtfaiye İstasyonu'nda çalışmaya başlayan Meryem Erdoğan ve Semanur Şenol’a, görevlerinin ikinci gününde ANKA Haber Ajansı eşlik etti. İstasyonda bulunan acil ışıklarının yanmasının ardından 40 saniye gibi kısa bir sürede araçlarında hazır hale gelen itfaiye erleri, yoğun İstanbul trafiğine rağmen 5 dakikada olay yerine ulaştı. Başarıyla görevlerini yerine getiren kadın itfaiye erlerinin çok heyecanlı, meraklı ve cesur olduğunu belirten İtfaiye Grubu Amiri Özer Aydınlı, "Kadın isterse her şeyi yapar" dedi. 

Personel sayısında kadın gücünü arttırmaya devam eden İBB, İstanbul İtfaiyesi tarihinde bir ilki gerçekleştirerek bünyesine 37 kadın itfaiye eri almıştı. 5 aylık zorlu eğitim süreçlerini tamamlayan kadın itfaiye erleri, atandıkları bölgelerde görevlerine başladı.

ANKA Haber Ajansı, cumartesi günü görev yerlerinde ikinci günlerini geçiren kadın itfaiye erlerinden Meryem Erdoğan ve Semanur Şenol ile göreve çıktı. Kadıköy Ünalan İstasyonu’nda göreve başlayan Meryem Erdoğan ve Semanur Şenol, acil ışıkları yanar yanmaz erkek meslektaşları ile birlikte istasyondan çıktı. 40 saniye gibi kısa bir sürede araçlarda hazır hale gelen itfaiye erleri, yoğun İstanbul trafiğine rağmen 5 dakikada olay yerine ulaştı.

24 saat boyunca nöbet başında kalan kadın itfaiye erlerinin, olay yerinde soğukkanlılıklarını korudukları gözlendi.

Kadın itfaiye erleri, görevlerine başlar başlamaz olaylarda kullanacakları malzemelerin kontrol ve bakımlarını yaptıktan sonra istasyon içinde kendilerine verilen görevleri yerine getiriyor. Nöbet boyunca boş vakitlerinde masa tenisi oynayan ve spor yapan kadın itfaiye erleri, acil ışıkları yanar yanmaz süratle hareket edip hazır hale geliyorlar.

İLK ACİL ANONSU MAHSUR KALAN KEDİİÇİN OLDU

Kadın itfaiye erlerinin ikinci çalışma gününde ilk acil anonsu, mahsur kalan bir kedi için yapıldı. Bir otomobilin motor kısmında mahsur kalan kediyi kurtarmak için acil ışıkları yandıktan sonra Semanur Şenol, meslektaşlarıyla birlikte hazırlanarak araçta yerini aldı. Acıbadem’de bir otomobilin motor kısmına mahsur kalan kediyi kurtarmak için uzun süre uğraşıldı. Ancak kedinin girdiği yer çok küçük olduğu için araç servise yönlendirildi.

İKİNCİ ACİL ANONSU İSE ASANSÖRDE MAHSUR KALAN VATANDAŞLAR İÇİNDİ

İkinci acil anonsu ise Göztepe’de metro asansörünü kullanan vatandaşların asansörde mahsur kalması nedeniyle yapıldı. Bu seferde görev sırası, Meryem Erdoğan’ın oldu. Yoğun İstanbul trafiğine rağmen 4 dakika gibi bir zaman diliminde olay yerinde olan itfaiye, içeride mahsur kalan 5 kişiyi kısa sürede kurtardı.

İtfaiyeci alımlarını gördükten sonra "Neden o kişi ben olmayayım" diyerek bu mesleği seçen Meryem Erdoğan, yaşadığı süreci ANKA’ya anlattı. Erdoğan: “Evde geçirdiğim bir süreç vardı. Sonrasında belli bir hazırlığım vardı. O sürece girdikten sonra itfaiye alımlarının olduğunu gördüm ve İstanbul'da ilk defa bir kadın alımı olacağınıöğrendikten sonra neden o kişiden biri ben olmayayım diyerekten İtfaiye’ye başvurdum. Sonrasında yazılı sınava girdik. Sonrasında bir parkur sürecimiz oldu. Parkura, bir aylık bir spor geçmişimle yani başvurduktan sonra buna hazırlandıktan sonra girdiğimde iyi bir derece yaptım ve sonrasında da hani bu süreç gayet olumlu bir şekilde kazandım” dedi.

Şu an ikinci nöbetlerini geçirdiklerini, bir iki olay dışında çok fazla bir olaya gitme şansları olmadığını anlatan Meryem Erdoğan, "Yani bir iki olaya gittik. Onun haricinde şu an gözlem aşamasındayız, öğrenme aşamasındayız. Devamında da içerisine daha sık gireceğiz olayların” diyerek, yaşadıkları sürece ilişkin şunları söyledi:

KADINLAR ARTIK İTFAİYENİN İÇİNDE: “Neticede itfaiye erkek egemenliği altında olan bir yer ve çoğunluk erkek. Onlar da "Nasıl olacak, nasıl yapacağız? Birlikte uyum sağlayabilecek miyiz" diye düşündüler. Ama sonra ister istemez artık bu saatten sonra kadınlar da itfaiyenin içinde ve alışmak zorundayız. Birlikte olacağız. Birlikte gideceğiz olaylara. Yani onlar da ılımlı bir şekilde yaklaşıyorlar.

ZORLU EĞİTİMDEN GEÇTİK: Biz, beş aylık bir eğitim sürecinden geliyoruz. Neticede tam direkt olaylara girme şansımız olmadı ama. Eğitim sürecinde yaşadığımız zorluklar, hani direkt konteynerlere girdik. Yangın içine girdik. İster istemez ekipmanlar, onarım, hani belli bir güç istiyor ister istemez. Bu aşamada biraz zorlandık. Hani birebir yangında temas haline girdiğimizde ilk defa, ilk defa girdiğimiz ortam olduğu için bunlarda zorlandık ama içine girdikten sonra illaki alışacağız yani bunlara da.

TEK AMACIM İTFAİYE TEŞKİLATINA YARARLI BİRİ OLABİLMEK: Başlangıç daha, evet hani "Kadından itfaiyeci mi olur?" Bizim de böyle bir tepkimiz vardı ama işin içine girdikten sonra hani neden olmasın? Evet biz de buradayız. Yapabilirim, bundan sonraki mesleğim, tek amacım burada itfaiye teşkilatına yararlı biri olabilmek.

AİLEDEN TAM DESTEK: Ben Karaman’dan geliyorum. Karaman ve İstanbul arası biraz uzak. Nasıl yapacaksın orada? İlk defa sen olacaksın, tek başına bir yerde olacaksın falan diyerekten. Sonra da anlatınca durumu ister istemez. Bu süreci de gösterince gördüklerinde falan gayet olumlu karşıladılar, evet yapabilirsiniz, artık arkandayız, destekçiniz.

ABİM VESİLESİYLE BURADAYIM: Ya abim daha çok benim bu mesleğe gelmeme destekçi oldu, o düşünüyordu, söylüyordu. Ona nasip olmadı. Sonra dedi "Sen de olabilirsin, neden olmuyorsun ki" diyerek o bana yol gösterdi. Yardımcı oldu. Onun vesilesiyle aslında bir nevi buradayım.

ŞEMANUR ŞENOL: EN BÜYÜK DESTEK EŞİMDEN

Otomobil içinde sıkışıp kalan kediyi kurtarmak için meslektaşlarıyla birlikte göreve çıkan Semanur Şenol da yaşadığı süreci ANKA’ya anlattı. İtfaiye teşkilatına girmek için en büyük desteği eşinden aldığını belirten Şenol, “Daha doğrusu ilk önce eşim gördü, yapabilir misin dedi. Yapacağına da inanıyorum dedi. O bana ön ayak oldu açıkçası. Sonrasında KPSS sınavından aldığım puanla ilk başta bir liste yayınlandı. O listedeki uygun kişiler, sıralamaya gelen kişiler yazılı ve parkur sınavlarına girdik. Yazılı sınav başarılı geçti. Sonrasında spor parkurlarına girdik. Orada da yeterli dereceyi aldıktan sonra kazandım, sonrasında bir eğitim sürecimiz oldu. Eşim çok mutlu oldu. Açıkçasışu anda çok mutlu benim için. Ön ayak oldu. O da istiyordu aslında ama onun puanları yeterli olmadığı için o giremedi. Ben girdim, ön ayak oldu dediğim gibi. O da şu an çok mutlu. Ben de şu an mutluyum” dedi. Şenol, daha sonra şunları dile getirdi:

ŞİMDİLİK BİRAZ HEYECANIMIZ VAR: Şimdilik biraz tabii ki heyecanımız var. Eğitimde bazışeylerin teorisini ve kontrollü bir şekilde pratiğini yaptık ama burada tamamen vatandaşlar, olayın o sıcağı sıcağına o heyecanı tabii ki zamanla atılacak bir şey. Ki her olay bence yeni bir olaydır. Yeni öğrenilecek bir şeydir. Buradaki abilerimiz bile mesela senelerdir, 10-15 yıldır çalışan itfaiye için bile her olay bence yeni, öğrenilecek bir şey, farklı farklı deneyim yaşatıyor. O yüzden bence biz de belli bir süre daha heyecanımızı kaybetmeyeceğiz bence. Böyle devam edecek diye düşünüyorum.

KADININ MÜDAHALE EDEBİLECEĞİ YERLER OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM: Bir bayan olarak, bir bayanın müdahale edebileceği noktaların da olduğunu düşünüyorum. Bir bayana, bir çocuğa daha empati kurarak yaklaşabileceğimizi düşünüyorum. Yani itfaiyede çalışan kişilerin bunu yapmadığını söylemiyorum ama her kişinin her bayana daha farklı yaklaşabileceğini farklı bir bakış açısı getirebileceğini düşünüyorum. Bu istasyonda yaşayışımızla da alakalı, buradaki yaşantımızda da bir değişikliklerin olumlu anlamda bir değişikliklerin olacağına inanıyorum ben. Yaşayıp devamını göreceğiz.

İTFAİYECİ ABİLER ABLALAR GELDİ DENİLİYOR: İki gündür açıkçasıöyle çok panik yaşayacağımız olaylara denk gelmedik ama gittiğimizde insanların sizden bir yardım beklemesi, sizin onlara yardım edecek olmanız, işte ‘itfaiyeci abiler, ablalar geldiler, bize yardım edecekler’. Bu fikir iyi geliyor şimdilik.

MEZUNİYET TÖRENİNDE AİLELERİMİZİN GRURLA İZLEDİKLERİNE EMİNİM: İlk başta anne baba olarak bir tedirgin oluyor herkes. Ama dediğim gibi bu işin yapılması gerekiyor ve biz bu konuda gönüllü olduk. Çok severek yapıyoruz şimdi. O yüzden çok şey değiller, yani onlar da zamanla sıcak bakmaya başladılar. Hatta mezuniyet törenimizde hani gururla izlediklerine eminim. Hani "Benim kızım-oğlum çok iyi bir şekilde bunu yapacaklar, ben buna inanıyorum" diye içlerinden geçirdiklerine eminim.

İTFAİYE GRUP AMİRİ AYDINLI: GÖZÜMÜZ ARKADA KALMAYACAK, HER TÜRLÜ GÖREVE GÖNDEREBİLİRİZ

Kadıköy Bölgesi İtfaiye Grubu Amiri Özer Aydınlı da yeni göreve başlayan kadın itfaiye erlerinin çok meraklı, hevesli ve cesaretli olduklarını belirterek, "Bizim gözümüz arkada kalmayacak şekilde her türlü göreve gönderebiliriz” dedi. Aydınlı, şunları söyledi:

SIRADA 50'YE YAKIN KADIN ARKADAŞIMIZ DAHA VAR: “Kadın itfaiyeci arkadaşlarımız Kadıköy bölgesinde, daha doğrusu Anadolu Bölgesi'nde yedi tane şu anda başladı. İstanbul genelinde otuz yedi tane. Bir sonraki süreçte sınav olup eğitime tabi tutulacak 50’ye yakın kadın arkadaşımız daha var. Akabinde 2022 yılında da 150 kişilik bir kontenjan olduğunu biliyoruz. Süreçte 250 ya da 300 kişiye tamamlanacağını biliyoruz. İstanbul'da bir ilk. Biz de heyecanlıyız, ilk duyduğumuzda, kadın itfaiyecilerin alınacağını duyduğumuzda biz de şaşırmıştık, hatta inanmamıştık ama sınavlarda göstermiş oldukları performans bizi umutlandırdı. Gerçekten de çok başarılı olan arkadaşlarımız oldu.

560 saatlik, yaklaşık dört ay bir eğitime tabi tutuldu. Bu eğitimlerde erkek itfaiyeci adaylarla birlikte, hiç ayrı herhangi bir şey, ayrı pozitif bir ayrımcılığa tutulmadan aynı eğitimleri aldılar. Akabinde şimdi dağıtımları oldu. Bölgemizde yedi tane, pilot bölge Anadolu yakasında Kadıköy Bölgesi, arkadaşlarımız göreve başladılar.

ONLAR DA HEYCANLIYDI BİZ DE HEYCANLIYDIK: 24-48 esasına göre çalışıyorlar, altı tane arkadaşımız. Bir arkadaşımız da gündüz görevlisi olarak idari işlerde çalışıyor. Arkadaşlar ilk geldiklerinde heyecanlıydı, biz de heyecanlıydık. Şöyle söyleyeyim. Ya bu mesleğin erkeği kadını diye bir şey yok. Biz hepimiz itfaiyeciyiz. Mesleğimiz bu ve mesleğimizin hak ettiği veya yapmamız gereken neyse onu yapıyoruz.

ÇOK MERAKLILAR, ÇOK HEVESLİLER, CESARETLİLER: Sabah 10’da nöbet değişimi olur. Birlikte, içtima deriz biz. Yarı askeri sistem olduğu için içtimaya çıkarlar, araç bakımlarını yaparlar. Bütün malzemelerini elden geçirirler ki bütün malzemelerin hepsine hakimler şu anda. Kadın arkadaşlarınız, şu anda iki kişi görevde, ikisini de birlikte hangi görev olursa olsun gönderelim gözümüz arkada kalmaz, kesinlikle başaracaklarına inanıyoruz. O derece de profesyoneller. Çünkü eğitimleri çok çok kaliteli geçti. Gerek eğitmen arkadaşlarımız gerekse hatta içerisinde iki tane itfaiye yüksekokulu mezunu olan arkadaşlarımız var. Çok meraklılar, çok hevesliler, cesaretliler ki bu çok önemli zaten. Bizim gözümüz arkada kalmayacak şekilde her türlü göreve gönderebiliriz. Gidiyorlar da bu ikinci nöbetleri arkadaşlarımızın. Yani hatta şöyle söyleyeyim: ‘Ya ne zaman görev çıkacak, gideceğiz’ diye öyle bir heyecan.

EVLATLARIMIZ GİBİLER AMA HER ŞEYDEN ÖNCE MESLEKTAŞIMIZ: Neticede bunlar bizim de eşimiz, çocuğumuz, bacımız, kardeşimiz, evlatlarımız. Onlar bizim evladımız gibi. Arkadaşlarımız hatta çok çok mutlu oldular. Bazen işte kızı olan arkadaşlarımız, evladım diye hitap ettiklerinde ya acaba üzülürler mi diye böyle gitgellerimiz oldu ama. Onlara da çok çabuk uyum sağladılar. Artık bir aile gibiyiz. Evet. Yani bizim kendi çocuğumuz gibi, kendi kardeşimiz gibi meslektaşımız. Her şeyden önemli. Bundan sonra da birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

KADIN İSTERSE HER ŞEYİ YAPAR: Görev çıktığı zamanda emin olun ki bizden önce koşuyorlar. Çok çok iyi oldu. İnşallah daha da iyi olacak, bunu yaygınlaştırdığımız zaman. Sadece Anadolu yakasında Kadıköy değil, diğer bölgelerde de olması gerekiyor ve buna da İstanbullunun da herkesin de alışması lazım artık. Sayın Belediye Başkanımızın güzel bir projesi, özel bir projesi ve bunun devamı da geleceği için yani kadınları da diğer bu mesleğe gelmek isteyen arkadaşlarda bir örnek teşkil edecek bu. Diğer kurumlarda çalışanlar için de bir örnek teşkil ediyor. Yani kadın isterse her şeyi yapar.”

Görüntüler : 

1 - İtfaiye eri Meryem Erdoğan röportaj

2- İtfaiye eri Semanur Şenol röportaj

3- Kadıköy İtfaiye Grup Amiri Özer Aydınlı

4- Ünalan İtfaiyesi kurtarma çalışması itfaiye eri Semanur Şenol (kedi kurtarma çalışmaları)

5- Ünalan itfaiyesi kurtarma çalışması itfaiye eri Meryem Erdoğan (asansörde mahsur kalanları kurtarma çalışmaları)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

YEREL Haberleri

İŞ SANAT, YENİ YIL KONSERLERİNİ AÇIKLADI
ATAŞEHİR BELEDİYESİ BİR YILLIK KİRALAMA MALİYETİYLE 59 YENİ ARACI ÖZKAYNAKLARINA KATTI
AV. NAZAN MOROĞLU, KÜÇÜKÇEKMECE’DE
ATAŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN DEV TASARRUF HAMLESİ: BİR YILLIK KİRALAMA MALİYETİYLE 59 YENİ ARACI ÖZKAYNAKLARINA KATTI
Tuzla Kitap Günleri’nin ikinci konuğu İlber Ortaylı oldu