İSTANBUL KENT KONSEYİ, ROMAN KADINLAR İÇİN KENTSEL HİZMETLER ATÖLYESİ DÜZENLEDİ

İstanbul Kent Konseyi, Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği, Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Roman Diyalog Ağı ile iş birliği yaparak, ‘Roman Kadınlar İçin Kentsel Hizmetler Atölyesi’ düzenledi....

İstanbul Kent Konseyi, Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği, Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Roman Diyalog Ağı ile iş birliği yaparak, ‘Roman Kadınlar İçin Kentsel Hizmetler Atölyesi’ düzenledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) farklı birimlerinden katılımcıların dahil olduğu atölyede, "eğitim, istihdam, mekân, kültürel ön yargılar ve ayrımcılık" üzerine tartışmalar yapıldı ve tespit edilen sorunlara çözüm önerileri geliştirildi.

Roman Kadınlar İçin Kentsel Hizmetler Atölyesi’nin açılışında konuşan İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi, sözlerine, İBB’nin 2019 yılında düzenlediği Roman Çalıştayı’na katılan kadın sayısının azlığına dikkat çekerek başladı. Bugün düzenlenen atölyenin kadın odaklı olduğunu vurgulayan Hadi, “Roman kadınların sorunlarını doğrudan kendilerinden duyabilmek, bu sorunlara yönelik çözümler üzerinde beraber düşünebilmek ve politikalara dönük bir strateji belgesi hazırlayabilmek için bir araya geldik. Ortak akla ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

"KADINLAR İLK KEZ BÖYLE BİR PLATFORMDA SÖZ SAHİBİ OLDU"

Atölyenin düzenleyicilerinden Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, Roman kadınların ilk defa mahalle dışında büyük salonlarda söz söyleyebildiğini, birlikte olmaktan ve kendilerini büyük platformlarda ifade etmekten güç alan kadınların, aktivizm yolunda adımlar attığını dile getirdi.

“Toplumda sözü olmayan ve karar verme mekanizmalarına erişemeyen kadınların söyledikleri sözün politikaya dönüşecek olmasıçok önemli" diyen Arus, atölyede elde edilen verilerin, politika önerileri olarak ilgili birimlere sunulacağını söyledi.

"KADINLARIN TEMEL SORUNU, ÇOCUKLARININ MADDE KULLANMASI"

Atölyenin düzenleyicilerinden Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği kurucusu Dr. Ece Öztan, bu çalışma kapsamında, Roman mahallelerine giderek kadınların dertlerini dinlediklerini aktardı. Öztan, “Mahallelerdeki sorunlar çok katmanlı. Kadınlar, ağır yoksullukla boğuşuyor. Çoğu kadın, çocuğunu okutmak istese de okulların açıldığışu günlerde çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadığını anlattı. Öte yandan istihdam olanakları sınırlı. Örneğin kâğıt toplamaya çıkan kadınların çekçeklerine son günlerde el konuluyor. Buna yönelik çok sayıda şikâyet dinledik. Yine madde kullanımının hızla yaygınlaşması en büyük dertlerinden biriydi. Maddeye engel olmak için çok fazla mücadele etmeleri gerekiyor ve güçleri buna yetmiyor. Yaptığımız derinlemesine görüşmelerde bu ve benzeri çok sayıda sorun dinledik" diye konuştu.

Roman Kadınlar İçin Kentsel Hizmetler Atölyesi ile eğitim, istihdam, mekân, kültürel önyargılar ve ayrımcılık üzerine üretilebilecek yerel sosyal politikaları ele aldıklarını belirten Öztan, öğretim üyesi Dr. Özgün Biçer ile birlikte atölyeden elde ettikleri verileri raporlaştırarak İBB’ye politika önerileri sunacaklarını kaydetti.

"ROMAN ÇOCUKLAR OKULDA DIŞLANIYOR"

Roman kadınlardan Feray Özlaf, mahallelerdeki sorunları anlatmak üzere atölyeye geldiğini söyledi. Romanların her yerde dışlandığını, bu dışlanmanın kendilerini yorduğunu dile getiren Özlaf, özellikle çocuklarının okullarında dışlanmasından duyduğu üzüntüyü ifade etti. “Çocuklarımız bari dışlanmasın” diyen Özlaf, tüm Roman çocuklar adına hak mücadelesi vermek istediğini aktardı. 

"ÇOCUKLAR İÇİN AĞIR KOŞULLAR DEVAM EDİYOR"

Bir diğer Roman kadın Zeynep Tunç, Roman çocuklarının eğitime erişiminin önündeki engellerden bahsetti. Bu engelleri aşmak için zorlu bir mücadele verdiğini ve zincirleri kırarak üniversite okuyabildiğini anlattı. Derin yoksulluğa ve toplumun baskısına rağmen eğitime tutunduğunu aktaran Tunç, yılların hiçbir şeyi değiştirmediğini, bugünkü çocuklar için de aynı ağır koşulların devam ettiğini söyledi. Politika üretenlerle, akademisyenlerle ve sivil toplum temsilcileriyle bir araya gelerek sorunları anlatmanın hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Tunç, Roman kadınların hak arama yolunda koşmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından "Pandemide Roman Kadın Olmak" belgeseli gösterildi ve atölye başladı. İstanbul Kent Konseyi paydaşlarıyla İBB’ye bağlı ilgili müdürlük ve daire başkanlarının katıldığı atölye oturumları, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu’ndan Dr. Başak Akkan, Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Çetin Çelik, Mekânda Adalet Derneği Bahar Bayhan tarafından yönetildi edildi. Oturumların ardından sorunlar ele alındı ve katılımcılar tarafından çözüm önerileri geliştirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

LİVERPOOL, REAL MADRİD’İ 2-0’LA GEÇTİ
BRONCKHORST: "GALİP GELMEK İÇİN BURADAYIZ"
UEFA KONFERANS LİGİ: BAŞAKŞEHİR: 1 - PETROCUB: 1 (MAÇ SONUCU)
UEFA KONFERANS LİGİ: BAŞAKŞEHİR: 1 - PETROCUB: 0 (İLK YARI)
ÇAĞDAŞ ATAN’DAN 7 DEĞİŞİKLİK