TAMER ARDA ERŞİN
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali taleplerini reddeden heyette yer alan bir hakim hakkında reddi hakim talebinde bulunuldu.
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için açılan davada Danıştay 10. Daire, ret kararı vermişti. Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), ret kararı veren hakim hakkında reddi hakim talebinde bulundu.
HKP avukatı Doğan Erkan’ın hazırladığı reddi hakim talepli dilekçede; “hakimin AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi döneminde hukuk müşavirliği yaptığı” belirtildi. Dilekçede, şu değerlendirme yapıldı:
“Dolayısıyla davalı idare olan Cumhurbaşkanlığı tarafından atanan, Lütfiye Akbulut’un iktidar partisi ve partili Cumhurbaşkanı’yla olan ilişkisi göz önüne alındığında tarafsızlığı konusunda şüphe edilmesini gerektiren önemli sebeplerin var olduğu açıkça görülmektedir.
“OBJEKTİF KARAR VERMESİ HAYATIN AKIŞINA AYKIRIDIR”
Zira, Cumhurbaşkanlığının kararıyla şu anda bulunduğu Danıştay üyeliği görevine gelen hâkimin, yine bir Cumhurbaşkanlığı kararının iptali hakkında açılmış olan bir davada objektif bir karar vermesi, AKP iktidarının ve dolayısıyla Cumhurbaşkanlığının izlediği siyasette hayatın olağan akışına aykırıdır. Kaldı ki, reddi hâkim talebinde bulunduğumuz Lütfiye Akbulut, Danıştay üyeliğinden önce, o dönem AKP tarafından yönetilen İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hukuk müşavirliğini yapmıştır. Hâkimin iktidar partisiyle ve dolayısıyla davalı Cumhurbaşkanlığıyla olan bu ilişkisi dahi, davaya konu İstanbul Sözleşmesi’nin önemi göz önüne alındığında davamıza ilişkin objektif bir karar verilmesi konusunda taraflarda şüphe uyanması için yeterlidir.
“YENİ VE TARAFSIZ HÂKİM GÖREVLENDİRİLMELİ”
Dosyamızda görevli üye hâkim Lütfiye Akbulut’un reddini talep ettiğimizi bildirir, dava ve yürütmenin durdurulması talebimizin değerlendirilmesi süreçlerinde kendisinin yokluğunda karar verilmesini; ekseriyet oluşturulabilmesi için yeni ve tarafsız bir hâkimin görevlendirilmesini, neticede yürütmenin durdurulması talebimizin ve davamızın kabulüne karar verilmesini talep ederiz.”
Avukat Erkan, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılamayacağını söyledi. Erkan, Danıştay'da talebi reddeden hakimin Ayasofya'yı müze statüsünden çıkaran hakimin de aynı kişi olduğunu belirterek, "Akbulut, Tayyip Erdoğan'ın atadığı bir üye. Biz de reddi hakim talebinde bulunduk. Bu heyetten karar verilirken çıkarılmasını istedik" diye konuştu.