İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, pandemi sürecinde yüz yüze eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, "Pandemi şartlarına uygun gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmayışı, karantinadaki sınıf sayısını hızlı bir şekilde arttırıyor" dedi. Ataş, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e, "Okullarımızda yüz yüze eğitime devam edilmesine yönelik hangi planlamalar yapılmaktadır" diye sordu.
Dursun Ataş, Bakan Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Ataş, önergesinde, "Okulların kapalı olduğu dönemde binlerce öğrencimizin uzaktan eğitime ulaşamadığı da dikkate alınarak, okullarımızda pandemiye uygun yeterli şartlar sağlanmalı ve öğrencilerimizin yüz yüze eğitime devam etmesi için yetkili kurumlar ne gerekiyorsa yapmalıdır" dedi. Ataş, önergenin gerekçesinde şunları kaydetti:
“OKULLARIMIZDA VAKA SAYISI HIZLI BİR ŞEKİLDE ARTIYOR”
“Yapılan araştırmalarda ve sendikalardan gelen haberlerde, okullarda pandemi koşullarına uygun hijyenik şartların sağlanmadığı ve yeterli sayıda temizlik personelinin bulmadığı belirtilmektedir. Okullarımızda vaka sayısı hızlı bir şekilde artıyor. İstanbul'da 500, Ankara'da 200, İzmir'de de 150'nin üzerinde okulda karantina var. Bursa'da resmi rakamla 145 derslik karantinaya alındı. Türkiye genelinde binlerce sınıf karantinada olduğu için öğrenciler evlerine gönderiliyor. Öğrenci Veli Derneği'nin araştırmasına göre; okulların ilk 4 haftasında 153 bin 400 öğrenci salgından okula gidemedi. Görülen o ki salgında temizlik personeli olmadan plansızca okul açılışı, Pandemi şartlarına uygun gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmayışı karantinadaki sınıf sayısını hızlı bir şekilde arttırıyor.
“BİNLERCE ÖĞRENCİ UZAKTAN EĞİTİME ULAŞAMADI”
Pandemi döneminde okullar kapatılıp yüz yüze eğitime ara verilerek uzaktan eğitime geçildiğinde hepimiz, yüz yüze eğitimin öğrenciler ve eğitimciler açısından ne kadar önemli olduğunu birçok yönüyle anladık. Okulların kapalı olduğu dönemde binlerce öğrencimizin uzaktan eğitime ulaşamadığı da dikkate alınarak, okullarımızda pandemiye uygun yeterli şartlar sağlanmalı ve öğrencilerimizin yüz yüze eğitime devam etmesi için yetkili kurumlar ne gerekiyorsa yapmalıdır.
“YARDIMCI PERSONELİ SIKINTISI ÇÖZÜLEMİYOR”
Bir diğer önemli konu ise okullarımızda yeterli sayıda temizlik ve güvenlik personeli bulunmuyor. Temizlik personeli ve güvelik görevlisi ihtiyacı yıllardır İŞKUR’dan geçici olarak sağlanmaktadır. İŞKUR'dan sezonluk alınan temizlik personelleri okulların temizliği için yeterli olmuyor. Her sene başvurulan bu yöntem, birçok yönüyle olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu, sürdürülebilir bir durum değildir. Temizlik konusunda veliler ve okul idarecileri sürekli karşı karşıya geliyor.”
“KARANTİDAKİÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ CİHAZ VE İNTERNET DESTEĞİ SAĞLANMAKTA MIDIR”
Ataş, Bakan Özer'e şu soruları yöneltti:
- “Okullarımızda vaka sayılarının düşürülmesine yönelik bir planlama yapılmakta mıdır?
- Okullarımızda yüz yüze eğitime devam edilmesine yönelik hangi planlamalar yapılmaktadır? Sınıflarda öğrenci sayılarının seyreltilmesine ve okullarımızda ek derslik sağlanmasına yönelik bir planlama yapılmakta mıdır?
- Karantinaya alınan öğrencilerden uzaktan eğitime erişimi olmayanlara ücretsiz cihaz ve internet desteği sağlanmakta mıdır? Ataması yapılan öğretmenler ne zaman göreve başlayacak ve bu süreçte ek öğretmen ataması yapılacak mıdır? Okullarımıza pandemi döneminde gerekli şartların sağlanması için ne kadar ödenek gönderilmiştir?
- Milli Eğitim Bakanlığı, pandemi şartlarına uyum sağlamak için ne kadar bütçe ayırmıştır? Okulların personel açığının giderilmesine ve İŞKUR’dan alınan personelin sürekli çalıştırılmasına yönelik bir planlama yapılmakta mıdır? Olası bir kapanmada uzaktan eğitim için altyapı hazırlıkları tamamlanmış mıdır?”