İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Denizli Merkezefendi'deki TOKİ konutlarının, Üçler Bulvarı’nda yapılan yol çalışmasından etkilenmesi ve uygun zemmine yapılmadığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a, "Sadece daha fazla konut üretmek için dolgu zemin üzerine TOKİ’nin binaları yerleştirmiş olması doğru mudur?" sorusunu sordu.
Denizli’nin Merkezefendi İlçesi Kayaköy Mahallesi’nde TOKİ tarafından yapılan iki etaplı toplu konut projesinde; kaba inşası tamamlanmış bazı bloklarda kayma tespit edildiği iddia edildi.
İYİ Parti Milletvekili Yasin Öztürk binalardaki hasarın nedeninin bina ve yol inşaatının dolgu zemin üzerinde yapılması olduğunu, daha önce zemin için “uygunsuz raporu” verildiğini öne sürerken; TOKİ bu iddia karşısında; 4 farklıüniversitenin olumlu rapor verdiğini belirterek "Projenin yapıldığı bölgedeki zemine daha önce ‘uygunsuz’ raporu verildiği ve zemin etüd çalışmalarının yapılmadığı iddiaları gerçek dışıdır" açıklamasını yaptı.
ÖZTÜRK: YOL ÇALIŞMASINDAN BU KADAR ETKİLENEN BİNALAR DEPREMDE NE OLACAK?
Öztürk TOKİ'den yapılan açıklamaya şu karşılığı verdi:
"Bu durumda TOKİ tarafından yapılan binalar eğer hiçbir sıkıntı olmadan sadece Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan bir yoldan bu kadar etkileniyor ve sorun aylardır farklıüniversitelerden alınan raporlarla bile çözülemiyorsa soruyorum; bir yoldan, sadece yola yakın olduğu için bu kadar etkilenen binalar, yarın bir deprem olduğunda nasıl ayakta duracak? TOKİ bu konutları vatandaşların içinde yaşaması için nasıl teslim edecek? TOKİ’nin yaptığı binalara yakın geçen bir yol (Üçler Bulvarı), eğer zeminde hiçbir sorun yoksa neden binaları etkilemektedir? Sadece daha fazla konut üretmek için dolgu zemin üzerine TOKİ’nin binaları yerleştirmiş olması doğru mudur?
"BİR SORUN YOKSA, NEDEN ÜÇ ÜNİVERSİTE İLE ÇALIŞMA GEREĞİ DUYULDU?"
Yine soruyorum, TOKİ bütün projelerinde bu üniversitelerden görüş almış mıdır? Eğer bir sorun yoksa, neden üç üniversite ile çalışma gereği duymuştur? Aslında alanda ve binalarda sıkıntı olduğunu anlamak için sadece TOKİ’nin açıklamasını dikkatli bir şekilde okumak yeterli görünüyor. Eğer bu binalar sıkıntılı ve depremde hasar görecekse bugünden ısrarla uyarıyor ve rica ediyorum insanları bu binalara sokmayın"
ÖZTÜRK KONUYU MECLİS'E TAŞIDI
Öztürk ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde şu sorulara yanıt aradı:
"- Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019 yılında hizmete açılan hizmete açılan Üçler Bulvarı’nda oluşan deformasyonlar, TOKİşantiye sahasını ne şekilde etkilemiştir?
- TOKİ’nin yaptığı binalara yakın geçen bir yol (Üçler Bulvarı), eğer zeminde hiçbir sorun yoksa neden binaları etkilemektedir? TOKİ konutlarının yakınından ilk defa mı bir yol geçmektedir?
- TOKİ yaptığı açıklamada “09 Ekim 2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan İmar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporuna uygun olarak iş ve işlemler yürütülmüştür” demektedir. Söz konusu rapor incelendiğinde Üçler Bulvarı ve o bulvara yakın olarak yerleştirilen binaların tamamı yapay dolgu zemin üzerine geldiği görülmektedir. TOKİ’nin bu bölgede yapay dolgu zemin üzerine binaları yapması ve aynı yapay dolgu zemin üzerinden Üçler Bulvarının geçirilmiş olması buradaki deformasyonu tetiklemiş olabilir mi?
- Sadece daha fazla konut üretmek için dolgu zemin üzerine TOKİ’nin binaları yerleştirmiş olması doğru mudur?
- TOKİ tarafından yapılan binalar Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan bir yoldan bu kadar etkileniyor ve sorun aylardır farklıüniversitelerden alınan raporlarla bile çözülemiyorsa, bir deprem olması durumunda bu binaların ağır hasar almayacağının garantisi nedir? TOKİ hangi güvenceyle bu konutları vatandaşlara teslim edecektir?
- TOKİ sadece Denizli’deki yol inşaatından kaynaklanan deformasyona karşı tedbir amaçlı olarak mı 3 üniversiteden görüş alma gereği duymuştur? Eğer bir sorun yok ise, neden 3 üniversiteden ayrı ayrı görüş istenmiştir?”