TÜİK şehirlerin atık su arıtımına ilişkin son verileri yayımladı. İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma tesisi sayısı, kişi başına düşen ileri biyolojik yöntemle arıtılmış su miktarı ve arıtmada AB standartlarının en yüksek oranda uygulandığı kent başlıklarında Türkiye’nin lideri oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Belediye Atık Su Arıtma Tesisleri İstatistiklerini yayımladı. Veriler üzerinden yapılan değerlendirmeye göre 22’si Avrupa Birliği Standartları’nda arıtım yapan ileri biyolojik, 39’u biyolojik ve 6’sı doğal arıtma olmak üzere toplam 67 arıtma tesisi ile hizmet veren İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü bu alandaki öncü rolünü sürdürdü. İzmir ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin sayısı, Avrupa Birliği Standartları’nda arıtılan atık su oranı ve kişi başına düşen atık su arıtma miktarıyla ilk sırada yer aldı. İzmir’de atık su arıtım hizmetlerinden yararlanan kişi sayısının kent nüfusuna oranı yüzde 98,6’ya ulaştı.
EN YÜKSEK İLERİ BİYOLOJİK ARITMA ORANI İZMİR’DE
Çevre İstatistikleri başlığıyla iki yılda bir yayınlanan istatistiklere göre İzmir’de arıtılan atık suyun yüzde 97,2’si Avrupa Birliği standartlarında arıtılırken bu rakam, Bursa’da yüzde 96,2, Antalya’da yüzde 40,4, İstanbul’da yüzde 39,1 ve Ankara’da yüzde 18,8 olarak kayıtlara geçti.
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN ATIK SU ARITMA MİKTARINDA LİDER KENT
Türkiye’deki bin 399 belediyenin atık su arıtma verilerini barındıran çalışmaya göre İzmir kişi başına düşen ileri biyolojik atık su arıtma miktarı açısından da beş büyükşehir arasında ilk sırada yer aldı. Kişi başı AB standartlarında arıtılan atık su miktarı Bursa’da yıllık 48,9, İstanbul’da yıllık 35,3, Antalya’da yıllık 35,3, Ankara’da yıllık 6,6 metreküpte kalırken, bu değer İzmir’de yıllık 61,1 metreküp olarak gerçekleşti.
AB STANDARTLARINDA ATIK SU ARITIMI TÜRKİYE ORTALAMASININ 2,3 KAT ÜZERİNDE
Türkiye genelinde Avrupa Birliği standartlarında arıtılan atık suyun yüzde 12,2’sinin İzmir’de arıtıldığı da TÜİK verilerinin ortaya koyduğu bir başka gerçek. Yani İzmir’de Türkiye ortalamasının 2,3 kat üzerinde Avrupa Birliği Standartları’nda atık su arıtımı yapıldı.
İZMİR ARITMA TESİSİ SAYISINDA DA LİDER
İzmir 22 ileri biyolojik arıtma yapan atık su arıtma tesisi ile de Türkiye’de bu özellikte en çok tesise sahip büyükşehir oldu. Bursa’da 14, Ankara’da 14, İstanbul’da 10, Antalya’da ise 2 ileri biyolojik atık su arıtma tesisi ile hizmet verilirken TÜİK’in açıkladığı rakamlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre konusundaki liderliğini de bir kez daha tescilledi.
ARITMA YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR
İZSU Genel Müdürlüğü 2022 yılında da atık su yönetimi yatırımlarına hız kesmeden devam edecek. Kemalpaşa Ulucak Atık su Arıtma Tesisi, Karaburun Mordoğan Atık su Arıtma Tesisi, Seferihisar Düzce-Turgut Mahallesi Paket Atık su Arıtma Tesisi, Torbalı Atık su Arıtma Tesisi 2. Etap İnşaatı, Seferihisar Ulamış Mahallesi Paket Atık su Arıtma Tesisi, Yazıbaşı Ayrancılar Atık su Arıtma Tesisi 2. Etap İnşaatı, Urla Özbek Mahallesi Paket Atık su Arıtma Tesisi projelerinin önemli bir kısmı hayata geçirilecek.
Yapımına başlanması hedeflenen projeler arasında ise Bademler Paket Atık su Arıtma Tesisi, Aliağa Çakmaklı Paket Atık su Arıtma Tesisi, Torbalı Ahmetli Paket Atık su Arıtma Tesisi, Menderes Efemçukuru Paket Atık su Arıtma Tesisi, Torbalı Bülbüldere Paket Atık su Arıtma Tesisi, Yenişakran Atık su Arıtma Tesisi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Atık su Arıtma Tesisi ve Kiraz Atık su Arıtma Tesisi yer alıyor.