İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Kemeraltı'nı 24 saat yaşayan merkez haline getirme hedefi doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi çarşı esnafına yönelik seminer programının ikincisini başlattı. E-ticaret, çevre düzenlemesi, yeme-içme işletmeciliği gibi pek çok konuda eğitimin verileceği program kapsamında esnafa danışmanlık hizmeti de verilecek. Projeyle Yaşayan Kemeraltı Rehberi de oluşturulacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi Kemeraltıçarşısını eski canlılığına kavuşturma hedefiyle yürüttüğü proje kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen “Esnaf Katılımcı Gelişim Etkinlikleri ve Yaşayan Kemeraltı Rehberi” projesinin açılış programı yapıldı. Kemeraltı Balıkçılar Meydanı'ndaki “Kültürel Miras ve Yeni Arayışlar” başlıklı ilk oturumda İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Funda Erkal Öztürk, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Uhri konuşmacı olarak yer aldı.
BÜYÜKŞEHİR ESNAFA DANIŞMANLIK HİZMETİ DE VERECEK
Müşterilerle etkili iletişim, e-ticaret, sosyal medya kullanımı, kentsel çevre düzenlemeleri, atık yönetimi, tabela tasarımı, vitrin düzenlemesi, yeme-içme işletmelerinde hijyen, mutfak ve servis yönetimi, Kemeraltı lezzetleri, kahve ve çay kültürü, barista olmak üzere on oturumda yapılacak seminerler kasım ayına kadar sürecek. Büyükşehir bu yıl ilk kez 150 esnafa vitrin düzenlemesi, web sitesi uygulaması, e-ticaret ve sosyal medya danışmanlığı konusunda danışmanlık hizmeti de verecek. Projeyle Kemeraltı esnafının teknolojiyle entegrasyonunun kolaylaştırılması ve yeni ihtiyaçları karşılayan, çevreyle dost işletmelerin teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Ayrıca, “Yaşayan Kemeraltı Rehberi” oluşturulacak. Bu rehberde Kemeraltı esnafının bilgileri, tarihi çarşının meşhur lezzetleri, eski işletmecilerle ve Kemeraltıüzerine araştırma yapmış akademisyen, araştırmacı ve gazetecilerle söyleşiler, ayrıca Kemeraltı’ndaki tarihi ve kültürel varlıkların bulunması hedefleniyor.
“TARİHİÇARŞI KAN KAYBETSE DE CANLILIĞINI KORUYOR”
Projenin açılış etkinliğinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Funda Erkal Öztürk, esnaf gelişim etkinlikleri kapsamında 4 modülden oluşan 10 seminer verileceğini söyleyerek “Kemeraltı tarih boyunca insanların, fikirlerin, ürünlerin aktığı bir yer olmuş. Biz İzmir'in kalbi dediğimiz tarihi kent merkezinin yine insanların, fikirlerin, ürünlerin akmaya devam ettiği bir yer olmasını istiyoruz. Tarihi çarşı yakın geçmişte kan kaybetse de aslında canlılığını koruyor. Birçok sektör ile İzmirlilere hizmet etmeye devam ediyor. Büyükşehir burada çok önemli altyapı ve üstyapı projelerine başlamış olmakla beraber esnafla birlikte çalışmaktan da sorumlu. Biz projemizi böyle konumlandırıyoruz” dedi.
“ELEŞTİRİYE AÇIK OLAN BİR BELEDİYEMİZ VAR, ÇOK ŞANSLIYIZ”
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin de “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Büyükşehir birimlerine teşekkür ediyorum. Kemeraltıçok uzun zamandan beri bu kadar gündemde olmadı. Hem İzmir Büyükşehir hem de Konak Belediyesi'nin tarihi çarşıyı gündemde tutma isteği çok önemli. Biz Tunç Başkan'dan şöyle bir ricada bulunmuştuk: Kemeraltı'na dokunacaksanız lütfen esnafın istemediği, esnafın haberinin olmadığı, sahip çıkmadığı bir şeyi bize diretmeyin. Yapılan projelerin sağlıklı olması gerekiyor. Hep beraber masaya oturalım ve esnaf konuşsun istedik. Bunun örneğini İkinci Beyler ve Havra Sokağı'nda başarabildik. Tarihi çarşıda maalesef binalarımızı koruyamadık. Kendimizi eğitemedik, güncelleyemedik. Kuralları tekrar yazmamız gerekiyor. Biz esnaf olarak ayıplarımızıörtmekle sorumlu olduğumuzu biliyoruz. Eleştiriye açık olan bir belediyemiz var. Bu açıdan da çok şanslıyız. Tartışabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Uhri ise İzmir'in tarihi akışı içinde Kemeraltı’nın gelişiminden bahsetti.