İzmir'in Torbalı ilçesinde çimento, demir ve betona gelen zamları boykot etmek için 15 gün boyunca inşaatların durdurulması kararı alındı. Sektör temsilcileriyle bir araya gelen Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "Demir, çimento ve beton karteli kriz fırsatçılığı yapıyor. Dolar düşse de zamlar devam ediyor. Rekabet Kurumu devreye girmeli" dedi.
Torbalı Ticaret Odası (TTO) İnşaat Komitesi; demir, çimento ve hazır betona gelen zamların ardından ilçede 15 gün boyunca projeleri durdurma kararı aldı. İlçedeki müteahhitlerle gruplar halinde bir araya gelip kararların uygulanmasını takip edeceklerini belirten Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, 2018 yılından itibaren hazır betona yüzde 97, çimentoya yüzde 85, demire ise yüzde 137 zam geldiğini söyledi.
"DOLAR DÜŞSE DE ZAMLAR DEVAM EDİYOR"
İnşaat maliyetlerinin büyük yükünü çeken beton, demir ve çimentonun dışında diğer 79 kalemde de son iki ayda yüzde 50’lik artış olduğunu belirten Olgun şöyle konuştu:
"Hayatın her alanında zam var. Yüksek faiz, yüksek enflasyon ve yüksek kur üyelerimizin belini büktü. Ama inşaat sektörüne enflasyonun yanı sıra kartelcilerin fırsatçılığı eklenince ilçede konut yapımında yüzde 30’luk düşüş yaşandı. Zamlar ile Torbalılı müteahhitlerin inşaat yapamaması sonucunda ilçede konut stoku zamanla eridi. Çimento, demir ve beton karteli kriz fırsatçılığı yapıyor. Hazır beton fiyatı 2018 yılında 180 TL iken yıllar içerisinde yapılan zamlar sonucunda 2021 yılında yüzde 97’lik artış ile 355 TL oldu. Pandemide yeniden hortlayan kartelciler 2021 yılına kadar yaptıkları toplam yüzde 97’lik zam ile 2016 yılında olduğu gibi yine müteahhitlerin belini büktü. 2018 yılında 2 bin 550 TL olan demirin tonu bu sene 6 bin 970 TL’ye yükselerek yüzde 137’lik bir artış gösterdi. Çimento da zamlardan nasibini aldı. 2018 yılında 13 TL olan gri çimentonun torbası yapılan yüzde 85’lik zam ile 24 TL oldu. Dolar ve altın son dört beş ayda düşüş gösteriyor ancak bu karteller zam üstüne zam yapmaya devam ediyor.”
"REKABET KURUMU DEVREYE GİRMELİ"
Torbalı'da 2016 yılında da yüksek zamlar nedeniyle 200'e yakın müteahhitin yaptıklarıçağrı ile 15 gün iş bıraktığını anımsatan Abdulvahap Olgun şöyle devam etti:
"Torbalı, İzmir'de en çok büyüyen ilçe konumunda. Sadece bu sene Torbalı nüfusuna 8 bin 377 kişi dahil oldu. Torbalı’da her yıl ortalama 11 binin üzerinde konut yapılıp satılmakta. Buna rağmen yapı malzeme kartelleri yine fahiş zamlar yaptı. Müteahhitlerimiz inşaat yapamama durumunda kaldı ve mevcut konut stoku da artan nüfusun talebini karşılayamaz hale geldi. 2016 yılında müteahhitlerimiz ile göstermiş olduğumuz dayanışma sonucunda bu kartel firmalar, Rekabet Kurulu tarafından ‘Uyumlu eylem halinde bölge paylaşmak ve fiyatları artırmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri’ gerekçesiyle 71 milyon TL ceza alarak geri adım atmak zorunda kalmışlardı. Daha önce 2016 yılında bu kartellerin fahiş zamlarına karşı mücadelemizi kazanmıştık. Yine kazanabileceğimizden emin olabilirler. Rekabet Kurumu’nun yeniden devreye girmesi için çalışma başlatabiliriz.”