METİN YOKSU
Siirt Belediyesi ve Siirt’teki Baykan Belediyesi yönetimlerine Mayıs 2020’de kayyum atamasının ardından görevlerinden uzaklaştırılan belediye eş başkanları haklarındaki iddianame bugüne kadar hazırlanmadı. 580 gündür ev hapsinde tutulan Berivan Helen Işık ve Özden Gülmez hakkındaki soruşturma dosyasında altı savcı değişti.
Son yapılan 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde, HDP’nin kazandığı Siirt, Baykan ve Kurtalan belediyelerine 15 Mayıs 2020 tarihinde kayyum atandı. Seçilen eş başkanlar da gözaltına alınarak tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edildi. Mahkeme ise eş başkanları adli kontrol şartı ile serbest bıraktı. 19 Mayıs 2020 tarihinde ev hapsi şartı ile serbest bırakılan eş başkanlar hakkında bugüne kadar iddianame hazırlanmadı.
Siirt Belediye Eş Başkanı Berivan Helen Işık ve Baykan Belediye Eş Başkanı Özden Gülmez, haklarındaki soruşturma kapsamında, 19 Mayıs 2020 tarihinden bu yana, 580 gündür ev hapsinde tutuluyor. 580 gündür iddianame bekleyen eş başkanlar ev hapsi devam ederken soruşturma dosyasında altı savcı değişti.
Yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan, yerine kayyum atanarak görevden uzaklaştırılan ve kayyum atamasından bu yana ev hapsinde bulunan Siirt Belediye Başkanı Berivan Helen Işık, yaşananları halkın iradesini “gasp” olarak yorumladı.
Belediyeyi 2019'da, daha önce atanan kayyumdan yüklü miktarda borç ile devraldıklarını anlatan Işık, 115 Milyon TL’lik borç ile belediyeyi aldıklarını ve borçlar arasında kayyumun lojmanının belediye bütçesinden yapılmasının da yer aldığını söyledi.
Işık, “Kimi seçerseniz seçin bizler bu şekilde baskılama durumunu gerçekleştiririz iması verildi. Yarın öbür gün bir duyarsızlık oluştuğu takdirde neredeyse evlerimize de kayyum atanacağının göstergesidir” dedi.
“EVLER CEZAEVİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”
Ev hapsine alındıklarını ve o günden bu yana 18 ay geçtiğini ve dosyada altı savcının değiştiğini anlatan Işık, “Ama gel gör ki 18 ayda bir iddianame dahi yok. Eş başkanların ne yaptıkları, kim oldukları belli iken bu eş başkanların ev hapsi değil halkın seçimlerine kayyumdur. Muhalif bir siyaset güdüldüğü zaman muhalif olduğunuz zaman, kadının mücadelesini yaptığında evlerin dahi cezaevine dönüştürüldüğü ve sistemleştirildiğini söyleyebiliriz” dedi.
“EĞER BİZ ÇALIŞMAMIŞ OLSAYDIK HALK BİZİ SEÇMEZDİ”
Baykan Belediyesi Eş Başkanı Özden Gülmez de seçim dönemi hatırlatmasında bulunarak seçim döneminde AKP ve ilçe kaymakamı ile yarış halinde olduklarını dile getirdi.
İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum ataması yapıldığı zaman sık sık eş başkanlık sisteminin gündeme gelmesine ilişkin ise Gülmez, “Geçmişte de eş başkanlık vardı. Halk yeniden seçti ise bu sistemi kabul ettiklerini gösterir. Önümüzdeki ilk seçimde yeniden seçilme durumunda halkın cevabı bir kez daha ortaya çıkacaktır. Halk hizmet bekliyor siz hizmet yapmazsanız halk size oy vermez. Eğer biz çalışmamış olsaydık halk bizi seçmezdi” dedi.
“KADINLAR KAYYUMLAR TARAFINDAN İŞTEN ÇIKARILDI”
Eş başkanlık sisteminin sadece yönetim ile ilgili olmadığını ve toplumun tüm kesimlerine kadar inecek bir sistem olduğunu; kadın emeğinin her alanda görülmesi için çabalayan bir sistem olduğunu savunan Gülmez, “Daha önce belediyenin önünden geçmeyen kadınlar seçim sonrası belediyeye girmeye başladılar. Biz de kadın işçiler işe almaya başladık. Çünkü kadınlar belediyede çalışırsa belediyeye gidiş gelişler de artar ve öyle de oldu. Kadınlar mahkeme kararı olmasına rağmen kayyumlar tarafından işten çıkarıldı” dedi.
Kadın kooperatifi çalışmalarının olduğunu ve Baykan’da kadınların üretime kattıklarını belirten Gülmez, kadınların üretime katılmalarının ise kayyumun gelmesi sona erdiğini vurguladı. Baykan’ın demokratikleşmesine kadınların katkı sağladığını dile getiren Gülmez, “Ankara’nın da demokratikleşmesini de sağlayacaktır” dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Berivan Helen Işık
Özden Gülmez açıklaması