BURHAN DEMİRCİOĞLU
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinin içinden geçen ve suyu tarımsal sulamada da kullanılan Savrun Çayı, yıllardır kimyasal atıklar nedeniyle kapkara akıyor.
Kadirli Organize Sanayi Bölgesi'nin atıksu hattından boşaltılan kimyasal atıklar nedeniyle Savrun Çayı’nın suyu karardı. Çaydan akan bu su ile Narlıkışla köyünde bazıçiftçiler tarlalarını suluyor. Savrun Çayının suyunu siyaha çeviren maddenin ne olduğu ise bilinmiyor.
Kümbet Köyü Göçmenler Mahallesi’nde oturan ve derenin ter temiz aktığı zamanlara da tanıklık eden Adil Örüklü şunları anlattı:
“YILLAR ÖNCE SUYU İÇİLİYORDU”
“Savrun suyu, 4-5 sene önce, daha fazla oldu kokudan duramaz olduk. Sabaha kadar pencereyi kapıyı açamayan çok kişi var. Pencereyi açamıyoruz sıcaktan bunalıyoruz kokudan. Yıllar önce Savrun suyu içiliyordu. Şimdi iğrenç simsiyah kimyasallı pis bir su akmaya başladı, yıllardan beri. Bunun önlemi sorumlusu filan yok. Tarla sulayanlar var. O tarladan sebze meyve getirip millet yiyor onu. Kimyasal karıştı mı ne olur? Hali belli zaten. Bunun bir önlemi alınması gerek, yoksa herkesin haline bırakmak iyi bir şey değil.”
İlçede beş yılı aşkın süredir yaşanan kirliliğin insan ve halk sağlığını olumsuz etkileyebileceği bu yüzden yetkililerin bu duruma çözüm bulması bekleniyor. Kadirli Organize Sanayi Bölgesinde kimyasal arıtma tesisi olmadığı, ilçe belediyesine ait biyolojik arıtma tesisi olduğu öğrenildi. Organize Sanayi içerisine kimyasal arıtma tesisi için geçen yıl proje yapıldığıöğrenildi ancak henüz bir gelişme görülmedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
* Savrun Çayıüzerinde uçan kuşlar
* Organize Sanayiden Savrun’a dökülen kimyasal suyun kanalizasyon borusu
* Temiz su ile kimyasal suyun birleştiği yer
* Motopomp ile tarlaya çekilen sulama sistemi
* Adil Örüklü
* Kadirli Organize Sanayi Tabelası