KARAMOLLAOĞLU'NDAN, KILIÇDAROĞLU'NUN ADAY KRİTERLERİNE DESTEK: “İKTİDARDAKİ ARKADAŞLARIMIZ, 'AMİN' DEMELİ”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı adayı kriteri için “Millet ittifakının adayı; nefsini terbiye etmiş olmalı"...

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı adayı kriteri için “Millet ittifakının adayı; nefsini terbiye etmiş olmalı" yönündeki tanımlamasını "Bu tanımlamayı kim, nasıl reddedecek? İktidarda bulunan arkadaşlarımız, Kılıçdaroğlu'nun bu ifadesine "Amin" demeleri icap eder" sözleriyle değerlendirdi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, TV5’te “Bayram Sohbeti” programına katılarak gazeteci Mustafa Yılmaz’ın sorularını yanıtladı. 

Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı aday kriterlerini; "Adalet, şeffaflık, denetlenebilirlik ve güzel ahlak" olarak sıraladı. Karamollaoğlu, şunları söyledi:

"DEVLETİİYİ YÖNETMEK İSTİYORSANIZ, LİYAKATE ÖNEM VERECEKSİNİZ. VERMEZSENİZ BAŞINIZA TAŞ DÜŞER"

“Bizim parti liderleri olarak birbirimizle kavga etmeden, hakaret etmeden konuşabilmemizdir, bir numaralı mesele. Siz kutuplaştırır, karşınızdaki insanı tahkir ederseniz; ülkede barışıönce siz zedeliyorsunuz manasına gelir. Adaletin üzerinde kimse olamaz. "Falancaların adaleti olmaz." Ne demek bu. Sen başka adamı mahkum ediyorsun, sonra diyorsun ki adalet. Böyle bir adalet anlayışı olmaz. Adaleti bağımsız hakimler sağlar ve usulüne göre çıkarılmış hükümler, kanunlarla sağlanır adalet. Bir kişiye layüsel yetkiler verirseniz orada adalet de huzur da olmaz. İkincisi fikir ve inanç özgülüğüdür. Bir ülkede fikir ve inanç özgürlüğü en zor şartlarda bile sağlanmazsa o ülkede baskı var demektir... Bu inanç hürriyeti, hürriyetlerin temelidir. Ondan sonra da bunları koruyabilmek, teminat altına alabilmek için adalet gerekir. 

Ondan sonra da diğer hususlar gelir. Siz devleti iyi yönetmek istiyorsanız, liyakate önem vereceksiniz. Vermezseniz başınıza taş düşer. Çünkü siz liyakate önem vermezseniz beceriksizliğinizi vatandaş sizden sorar. Geçinemiyor, sıkıntıya düşmüş. Sizin tayin ettiğiniz insanlar ülkeyi bu noktaya getirmiş, çözememişler ki. Üçüncüsü; şeffaflık. Yönetimde bulunanlar şeffaf olacak.

Son zamanlarda ben Sayın Cumhurbaşkanı'nın da bu istikamette bir gelişme olduğunu hissediyorum. Mesela geçenlerde Boğaziçi Rektörü'nün değişmesi bana göre önemli bir karar. Dördüncüsü de denetlemedir. Şeffaflık, denetleme olmadan şeffaf sayılmaz ki. Onun için de bu denetleme mekanizmasının hem toplum tarafından hem de resmi merciler tarafından yapılması gerekir. Bunları da yapmak için güzel ahlaka sahip olmak gerekir. 

"BÜTÜN ÖNYARGILARIMIZI BİR KENARA BIRAKIP…"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “Millet ittifakının adayı; nefsini terbiye etmiş, yetkiyi alınca yozlaşmayacak bir aday olmalı” sözlerinin anımsatılması karşısında Karamollaoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yani burada Sayın Kılıçdaroğlu bir bakıma benim sıraladığım maddelerin özetini yapmış. Nefsine hakim olacak, ‘her şeyi ben bilirim’ demeyecek. Şimdi, Sayın Kılıçdaroğlu'nun yapmış olduğu bu tanımlamayı kim, nasıl reddedecek? Efendim bunu söylüyor ama inanmıyor. Nereden biliyorsunuz? O zaman siz de söyleyin. Bir yerde bu kıstaslar olmazsa itiraz edilebilir. Ben, Sayın Kılıçdaroğlu'nu tebrik ediyorum bu yönü ile. Bir siyasinin bunu söylemesi erdemdir. Efendim, söyler de yapmaz. Yok, onu göreceksin, ama bir cumhurbaşkanı adayı ararken işte bu kıstaslarda aramak mecburiyetindeyiz. Onu nasıl bulacağız? Elbette bu şahsın bugüne kadar ki hayatına bakacağız; böyle mi davranmış hayatında? İster siyasetin içinde olsun ister siyasetin dışında olsun. Ticarette kimseyi dolandırmış mı? Bir yerde sözüne sadık kalmamış mı? Kendi temsil ettiği topluma bir yerde ihanet etmiş mi, etmemiş mi? Benim kanaatim; iktidarda bulunan arkadaşlarımız, Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu ifadesine "Amin" demeleri icap eder. Onun için; burada bizim, bütün önyargılarımızı bir tarafa bırakıp, "Bu ülkeyi kim, nasıl yönetmeli?" dediğimiz zaman, belirleyeceğimiz kriterler bunlar olmalı.

Buradan biz, denetlenebilir bir sisteme geçmek mecburiyetindeyiz. "Efendim, biz seçelim de bu yanlış yaparsa vebal omuzlarında." Yok ya, vebal onun omuzlarında da sıkıntıyı millet çekecek. Böyle iş olmaz. Yanlış yaptığı zaman düzeltilebilecek bir mekanizma kurmazsak huzur olmaz bu memlekette. Onun için yöneticiler, yanlış yaptıkları zaman hesaba çekilebilmeliler. Yöneticiler, yanlış yaptıkları zaman denetime tabii tutulabilmeliler.  Bu iddialar olduğu zaman, "Sen de kimsin?' denmemeli.

"ŞEFFAFLIK, DENETLENEBİLİRLİK, GÜZEL AHLAK"

Biz, bir; birbirimiz ile konuşabilmeliyiz. Niye sen birisi ile konuşurken ona hakaret ederek, onu aşağılayarak söze başlıyorsun. O da aynı cevabı sana verirse kavga çıkıyor. Sen barış istiyor musun, istemiyor musun? İkincisi; sen, hakikaten toplumun temelini teşkil eden; bugün demokrasinin fikir düşünce, inanç, hürriyetine inanıyor musun, inanmıyor musun? Benim gibi inanmayan bir insanın hürriyetini ben teminat altına almazsam, o da iktidara geldiği zaman bana zulmetmekte kendini serbest addeder. Üçüncüsü de adalet. "Falanca için sen nasıl adalet istersin?" Bu ne demek ya? Adaleti sen, kendi elinde mi zannediyorsun? Böyle olur mu? Adalet, ancak bir mekanizmanın içinde, bir sorgulama, bir değerlendirme kriteri uygulanarak sağlanabilir... Onun için şeffaflık, onun için denetlenebilirlik, onun için güzel ahlak... Güzel ahlak başka bir şey. Güzel ahlak; senin gibi inanmayan, senin gibi düşünmeyen, senin gibi yaşamayan insanların hakkını da savunabilmekle başlar.

"KILIÇDAROĞLU'NUN ORTAYA KOYDUĞU KRİTERLER KANAATİME GÖRE ÇOK ÖNEMLİ"

Karamollaoğlu, “Bir ittifak adayının ön plana çıkması için sizin kırmızıçizginiz nedir?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Bu demin sıraladığım kriterlerin dışına çıkan birisi, geçmişte bundan dolayı itham edilen birisi aday olursa ben ona gönül rahatlığıyla destek veremem. Ama bunun dışında demin söylenen Sayın Kılıçdaroğlu'nun ortaya koyduğu kriterler kanaatime göre çok önemli. Kimse bunun karşısına çıkmamalı. "Kılıçdaroğlu bunu kendi menfaati için veya başka bir maksatla yapıyor." Nereden biliyorsunuz? Bunu söylemek doğru değil. Onun için ben bütün siyasileri bizim de söylediğimiz ‘Ne olur, bir araya gelip bir çay sohbetinde farklılıklarımızı konuşabilsek ne olur?’ Hele de bayram vesilesiyle ne olur? Hepimiz bu dünyayı bırakacağız, gideceğiz bir gün. İstesek de istemesek de... Bu dünya fani, ölüm bir gerçek. Biz kendimizi Müslümanlar olarak, inançlı insanlar olarak hep ölümden sonrasına hazırlarız. Bakın bu çok önemlidir, elbette biz bu dünyada da barış olsun, huzur olsun, adalet olsun isteriz ama esas hedefimiz öldükten sonra hesap verirken Cenab-ı Hakk'a karşı hesap verebilecek tavrın içinde olmamız, uygulamaların içinde olmamızdır. Hatalarımız olabilir, yanlışlarımız olabilir, herkesin... Allah nasip eder de bir gün bu dediğim vasıflara sahip bir kişi Cumhurbaşkanı olursa emin olun Türkiye'nin şartlarıçok hızla değişir. Yani bu seçimde böyle bir insanın aday olmasıçok önemli. Çok önemli...”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

FIBA DÜNYA SIRALAMASINDA 12 DEV ADAM’IN YERİ DEĞİŞMEDİ
HASAN ARAT, BEŞİKTAŞ KULÜBÜ BAŞKANLIĞINDAN İSTİFA ETTİ
FORMULA 1’DE KATAR GRAND PRİX’Sİ HEYECANI
Merhum Asli Üyemiz Celalettin Çubukçu'yu saygıyla anıyoruz
FENERBAHÇE, PRAG’DA GOLCÜLERİYLE KAZANDI