Konak Belediyesi, Tepecik’te kurduğu Roman Kültür Merkezi’ni, Dünya Romanlar Günü’nde hizmete açıyor. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, açılışı 8 Nisan’da yaparak, Roman vatandaşlara bu anlamlı günde özel bir armağan vermek istediklerini söyledi.
Tarihi yapıda tamamlanan çalışmaları yerinde inceleyen Konak Belediye Başkanı Batur, “Roman hemşehrilerimize onlar için çok anlamlı bir günde, çok özel bir hediye vermek istedik. Roman Kültür Merkezi’mizi, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde kentimize kazandıracak ve hemşehrilerimize armağan edeceğiz” dedi.
"SÖZ VERDİĞİMİZ TARİHTE TAMAMLADIK"
Ekiplerin çok titiz yürüttüğü restorasyon çalışmalarını, söz verdikleri tarihte tamamladıklarını belirten Batur, şunları söyledi:
“Açılışımızı da Roman hemşehrilerimiz için çok anlamlı bir günde yapacağız. Konak, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde Roman Kültür Merkezi’ne kavuşacak. İlçemiz, Roman nüfusun en yoğun yaşadığı bölgelerden biri. Biz de her zaman Roman hemşehrilerimizin yanındayız. Onların karşı karşıya oldukları sorunları biliyor ve çözüm için de elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Özellikle kadınlarımızın ve çocuklarımızın gelişimine, eğitimlerine destek olmak bizim için çok ama çok önemli. Roman Kültür Merkezi’ne dönüştürdüğümüz tarihi yapımızda, bu anlamda çok güzel çalışmalar yapacağız. Kadınlarımız, çocuklarımız, gençlerimiz için çeşitli kurslar düzenleyeceğiz. Merkezimiz ilçemize, tüm hemşehrilerimize hayırlı olsun."
ÇOK AMAÇLI HİZMET VERECEK
Asırlık tarihi bina her yaştan bölge insanının yararlanabileceği, çok amaçlı bir merkez olarak hizmet verecek. Merkezde ilk etapta okuma-yazma, yaratıcı drama, temel müzik eğitimi, ritim, üflemeli, yaylı sazlar, film, belgesel ve fotoğrafçılık kursları düzenlenmesi planlanıyor. Açılacak kurslardan biri de müzik aletleri bakım ve onarım kursu olacak. Merkezin alt katında müzikle ilgili eğitimler verilirken, orta kat kadın, aile ve çocuklara yönelik çalışmalara ayrılacak. Merkezin üst katında ise gençlerle ilgili çalışmalar yürütülecek.
HARABE BİR HALDEYDİ
Harabe bir haldeyken Konak Belediyesi tarafından özgün karakteri korunarak restore edilen ve şehre kazandırılan tarihi yapının kim tarafından yapıldığı bilinmiyor ancak ana giriş kapısıüzerindeki kitabede 1905 tarihi yazıyor. Çok yakında yeni hayatlara kapı aralayacak asırlık yapı, özelikle tavan süslemeleriyle dikkat çekiyor. Ekipler, oda tavanlarında bulunan kalem işlerini büyük bir titizlikle restore etti. Restorasyonun en son aşamasını da bu çalışmalar oluşturdu.