LİMTER İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI SAYGILI: KUZEY STAR TERSANESİ'NDE SORUMLULAR TEDBİR ALSAYDI BÖYLE BİR SONUÇLA KARŞILAŞMAYACAKTIK

DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, geçen hafta Kuzey Star Tersanesi’nde karbondioksit gazının açık kalması sonucu 7 işçinin...

CANSU TİMUR

DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, geçen hafta Kuzey Star Tersanesi’nde karbondioksit gazının açık kalması sonucu 7 işçinin zehirlenmesine ilişkin, “Tersane patronu ya da orada sorumlu olan taşeron tedbir alsaydı böyle bir sonuçla karşılaşmayacaktır. Mesai öncesi ve öğle paydoslarında gaz ölçümü yapılması gerekiyor ama yapılmamış” dedi.

Kuzey Star Tersanesi’nde bir hafta önce 7 işçi, karbondioksit gazının açık kalması sonucu zehirlenirken onları kurtarmaya giden bir işçi de elektrik akımına kapıldı. 8 işçinin yaralandığı olay esnasında çekilen bir videoda, tersanede kazaya rağmen üretimin devam ettiği görüldü. Yaşananların ardından DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası, tersanede örgütlenme çalışmasına başladı.

Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, işyerinde tedbirsizlik olduğunu öne sürdü. Saygılı’nın açıklamasışöyle:

"İŞÇİLERİN TERSANE PATRONLARI VE TAŞERONLAR GÖZÜNDE NE KADAR DEĞERSİZ OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR"

"Kuzeystar Tersanesi’nde geçtiğimiz günlerde 7 işçi arkadaşımızın zehirlenmesiyle birlikte tersanelerdeki çalışma koşulları bir kez daha görünür olmuştur. Aynı zamanda çalışan tersane işçilerinin tersane patronları ve taşeronlar gözünde ne kadar değersiz olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Tersane patronu ya da orada sorumlu bulunan taşeronlar birkaç tedbir alsaydı böyle bir sonuçla karşılaşmamız asla mümkün olmayacaktı.

"GAZ ÖLÇÜMÜ YAPILMAMIŞ"

Birincisi; mesai saati öncesi, aynı zamanda öğlen paydoslarında gaz ölçümü yapılması gerekiyor, fakat bu gaz ölçümü yapılmamış. İkincisi; gaz kaçağının önlenmesi için kontrol ekiplerinin kurulması gerekiyor. Kontrol ekibi vanaları kontrol eder ve gaz kaçağı söz konusu olduğunda bunu fark eder. Üçüncüsü; uyarı sensörlerinin kullanılması gerekiyor. Bu makineler kapalı alanlarda gaz yoğunlaşmasının alarmını verir. Dolayısıyla gaz birikimi, gaz yoğunlaşmasına ilişkin bilgi alındığında o alandaki gaz çeşitli yollarla dışarıya atılır ve çalışma koşulları düzeltilmiş olur.

"TERSANELERDE BU SORUNLARLA KARŞILAŞMAMIZ KAÇINILMAZ"

Böyle olmasının nedeni, işçi arkadaşlarımızın tersane patronları ve taşeronlar nezdinde hiçbir kıymeti olmadığı gibi, emeğin ve üretimin parçalandığı, güvencesizliğin hat safhada olduğu tersanelerde bu sorunlarla karşılaşmamız kaçınılmaz oluyor. Bunu önleyebilecek tek yöntem, tersane işçisi arkadaşlarımızın işçi meclisleri, işçi komitelerinde ve aynı zamanda DİSK’e bağlı Limter-İşörgütlenerek mücadele etmesi gerekiyor. İşçi sağlığı, işçi güvenliği meselesi patronların vicdanına bırakılamayacak kadar elzem hale gelmiştir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

UEFA KONFERANS LİGİ: BAŞAKŞEHİR: 1 - PETROCUB: 0 (İLK YARI)
ÇAĞDAŞ ATAN’DAN 7 DEĞİŞİKLİK
UEFA KONFERANS LİGİ: BAŞAKŞEHİR: 0 - PETROCUB: 0 (MAÇ DEVAM EDİYOR)
28 Kasım Perşembe günü yapılacak yurt dışı yarış programı ve erken bahis oranları
HALİL UMUT MELER, AL SHABAB - AL HİLAL MAÇINI YÖNETECEK