MALİYE BAKANLIĞI'NDAN DÖVİZ BÜROSU AÇIKLAMASI: "KAYIT DIŞILIĞIN AZALTILMASI VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELERE UYUM DIŞINDA BAŞKA HİÇBİR AMAÇ YOKTUR"

Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz bürolarıyla ilgili düzenlemelere ilişkin eleştirilere, “Yeni uygulamanın sektördeki kayıt dışılığın azaltılması...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz büroları için dün yapılan düzenlemeye gelen eleştirilere, “Yeni uygulamanın sektördeki kayıt dışılığın azaltılması ve uluslararası düzenlemelere uyum dışında başka hiçbir amacı yoktur" yanıtını verdi.  

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve dünkü Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'a ilişkin tebliğ değişikliğiyle getirilen, döviz işlemlerinde kimlik tespiti zorunluluğu ile ilgili eleştirilere yanıt verildi. Bakanlık açıklamasışöyle:

"GERÇEKLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ YOK: Bugün bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında döviz bürolarına yönelik Yetkili Müesseseler Tebliği'ne ilişkin gerçeği yansıtmayan, gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan bazı iddialara yer verildiği görülmüştür.

3 BİN DOLAR VE ÜSTÜNDE KİMLİK TESPİTİ ZORUNLULUĞU BULUNMAKTAYDI: 12 Ekim 2021 tarihli 2018-32/45 sayılı tebliğ değişikliğine kadar, kambiyo mevzuatı kapsamında döviz alım satımında bir kimlik bildirim yükümlülüğü bulunmamakla birlikte, daha önce MASAK mevzuatı kapsamında işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 75 bin lirayı aşan işlemler ile Vergi Mevzuatı uyarınca 3 bin ABD doları veya eşitini aşan işlemlerde kimlik tespiti zorunluluğu bulunmaktaydı.

TÜM İŞLEMLERİN DE KAYIT ALTINA ALINMASI HEDEFLENMİŞTİR: 2018-32/45 sayılı Tebliğ’de yapılan değişiklik ile bir alt sınır olmaksızın döviz alım satım işlemlerinde kimlik tespiti zorunlu hale getirilmiştir. Ülkemizde bankalar ve sermaye piyasası aracı kuruluşları nezdinde gerçekleştirilen işlemlerde olduğu gibi yetkili müesseseler sektöründeki tüm işlemlerin de kayıt altına alınması ve ayrıca sektörün uluslararası uygulamalar ile uyumlu hale getirilmesi hedeflenmiştir.

DÖVİZ PİYASALARINA MÜDAHALE İÇERMİYOR: Söz konusu yeni uygulamanın sektördeki kayıt dışılığın azaltılması ve kurumsallaşma düzeyinin artırılması ile uluslararası düzenlemelere uyum dışında başka hiçbir amacı yoktur. Tebliğ ile yapılan değişiklik, döviz piyasalarına ilişkin herhangi bir müdahaleyi kesinlikle içermemektedir. Düzenleme, sadece döviz bürolarının işleyişi ve kurumsallaşmasına yönelik ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak hazırlanmıştır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

KONUTTA AMORTİSMAN SÜRELERİ KISALDI
İŞ BANKASI İLE ALİPAY İŞ BİRLİĞİNDE YENİ DÖNEM
PEGASUS HAVA YOLLARI’NDAN 200 UÇAK SİPARİŞİ
TECH EXPORT TÜRKİYE SUMMİT 2024 DÜZENLENDİ
TEKNOSA’YA PAZARLAMA ALANINDA 6 ÖDÜL BİRDEN