MECLİS'TE İKİNCİ EN UZUN MESAİ SONA ERDİ: TURİZM TEŞVİK TEKLİFİ DE KABUL EDİLDİ, TBMM TATİLE GİRDİ

TBMM, 24 saat 26 dakikalık görüşme maratonunun ardından bu yasama yılındaki çalışmalarını tamamlayarak 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Meclis’te son olarak Turizm Teşvik Kanun Teklifi kabul...

TBMM, 24 saat 26 dakikalık görüşme maratonunun ardından bu yasama yılındaki çalışmalarını tamamlayarak 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Meclis’te son olarak Turizm Teşvik Kanun Teklifi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında dün saat 14.00’de toplandı. Genel Kurul’da 17 buçuk saatlik çalışmanın ardından bu sabah 07.30’da "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" kabul edildi. Genel Kurul, ‘Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ görüşmelerine 08.33’te başladı ve bu görüşmeyi de saat 14.26’da tamamladı.

TBMM Genel Kurulu, verilen kısa aralar dahil olmak üzere toplam 24 saat 26 dakikalık birleşim ile ikinci en uzun mesaisini yaptı. Süre bakımından en uzun süren görüşme, 2006 yılında yapılmıştı. 2007 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun görüşmeleri, 24 Aralık 2006 tarihinde saat 11.00’de başlayan 42. birleşim, ertesi gün 25 Aralık 2006 tarihinde saat 17.49’da sona ermişti.

Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri, 13 Temmuz’da başlamıştı. Teklif kaldığı yerden, torba kanun görüşmeleri Genel Kurul’a indikten ve görüşmeleri tamamlandıktan sonra tekrar ele alındı.

AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu’nun verdiği 32 maddelik teklif; 50 ret oyuna karşı 286 oyla kabul edildi. TBMM, bu yasa teklifinin kabul edilmesinin ardından 1 Ekim'e kadar tatile girdi. Milletvekilleri, uzun mesai sonrası fotoğraf çektirerek vedalaştı. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın Genel Kurul’da aktardığı bilançoya göre; bu yasama yılında 81 kanun teklifi yasalaştı, 105 birleşim yapıldı, 700 saatlik mesaiden 31 bin sayfa tutanak tutuldu.

Bugün son olarak kanunlaşan teklifte, şu düzenlemeler yer aldı:

TURİZM İŞLETMESİ BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU

*Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uygun görülen kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri veya turizm merkezlerinde, özel sektör katılımıyla ‘turizm hizmetleri yönetim birlikleri’ kurulacak. Turizm sektöründe teşvik tedbirleri ile istisna, muafiyet ve haklardan yararlanabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm yatırımı belgesi veya turizm işletmesi belgesi alınması zorunluluğu getirilecek. Konaklama tesisleri ve plaj işletmeleri için de turizm işletmesi belgesi alma zorunluluğu getirilecek. Kamu kurum veya kuruluşlarının misafirhaneleri, vilayetler evi ile ordu evleri bu düzenlemeden muaf tutulacak. Belirtilen süreler içinde turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama ve plaj işletmelerinin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bir ay içinde iptal edilecek ve faaliyetlerine son verilecek.

LÜKS KAMPÇILIĞIN YASAL ALT YAPISI

*Lüks kampçılık turizm türünün yasal altyapısı oluşturulacak ve kontrollü gelişimi sağlanacak. Yerleşim tasarım ve yönetim planı ile koşulları belirlenen, doğal çevre ile uyumlu, kalıcı yapı içermeyen, gerekli güvenlik tedbirleri alınan iyi donanımlı lüks çadırlarda gelişmiş hizmet sunan geçici lüks çadır tesisleri yapılması amacıyla kiralama yapılabilecek.

PLAN TEKLİFLERİ BAKANLIK MUTABAKATLARINDA

*Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezleri içinde yer alan korunan alanlarda her ölçekteki plan teklifleri, sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulacak. Uygun görülen planlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek. Bu planlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile mutabakat sağlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilgili tabiat varlıklarını koruma bölge komisyon kararı da dahil en geç 6 ay içinde sonuçlandırılacak. Bu alanlarda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plan hazırlanması veya hazırlattırılması durumunda; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak onamaya esas olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uygun görüşü alınacak. Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezlerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak alt yapı ve planlama işlemlerine esas olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarından istenilen bilgi, belge ve görüş bir ay içinde verilecek. Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezlerinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak satış, bedelsiz devir, trampa, sınırlı ayni hak tesisi, tahsis, kiralama, sınır ilanı ve değişikliği işlemleri ile çevresel etki yaratacak alt yapı ve üst yapı projelerinden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın olumlu görüşünün alınması gerekli olacak.

SALGIN HASTALIK DURUMUNDA EKSİKLİK TESPİTİNE 13 BİN 500 LİRA CEZA

*Gerçek ve tüzel kişiler Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belge almak koşuluyla deniz turizmi tesisleri işletmeciliği yapılabilecekler. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından faaliyetine ilişkin ilk defa izin verilen deniz turizmi tesisleri işletmelerinin, bu izni aldıkları tarihten itibaren bir yıl içinde Bakanlıktan turizm işletmesi belgesi almaları zorunlu olacak.

*Turizm işletmesi belgesi bulunan işletmelere, salgın hastalık durumunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenecek usul ve esaslar kapsamında eksiklik tespit edilmesi halinde 13 bin 500 lira para cezası verilecek

BOYU 39 METRE VE ÜZERİ OLAN YATLARA ÖZEL İZİN

*Boyları 39 metrenin üzerinde olan yabancı bayraklı ticari yatların Türk karasularında faaliyet göstermelerine ve seyrine her yıl belirlenen sosyal ve teknik altyapı hizmetlerine katkı payı alınması suretiyle aynı takvim yılını geçmeyecek şekilde geçici süreli olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından izin verilebilecek. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

Atyarışı.com Koşuları Antalya'da düzenlendi
HASAN ARAT, BEŞİKTAŞ KULÜBÜ’NE VEDA ETTİ
30 Kasım Cumartesi günü yapılacak yurt dışı yarış programı ve erken bahis oranları
FIBA DÜNYA SIRALAMASINDA 12 DEV ADAM’IN YERİ DEĞİŞMEDİ
HASAN ARAT, BEŞİKTAŞ KULÜBÜ BAŞKANLIĞINDAN İSTİFA ETTİ