MERKEZ BANKASI: GIDA FİYATLARI YÜKSELDİ; ENERJİ VE HİZMET FİYATLARI GERİLEDİ

Merkez Bankası tarafından açıklanan aylık fiyat gelişmeleri raporunda, enflasyondaki yükselişin gıda ve temel mal gruplarından kaynaklandığı belirtilirken, enerji ve hizmet gruplarında fiyatların...

Merkez Bankası tarafından açıklanan aylık fiyat gelişmeleri raporunda, enflasyondaki yükselişin gıda ve temel mal gruplarından kaynaklandığı belirtilirken, enerji ve hizmet gruplarında fiyatların yıllık bazda gerilediği vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Merkez Bankası, enflasyondaki yükselişin gıda ve temel mal gruplarından kaynaklandığını, enerji ve hizmet gruplarında yıllık bazda gerileme kaydedildiğini belirtti.

Haziran ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, şu değerlendirme yapıldı:

"Tüketici fiyatları haziran ayında yüzde 1,94 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,94 puan artışla yüzde 17,53 olmuştur. Enflasyondaki yükseliş gıda ve temel mal gruplarından kaynaklanırken, enerji ve hizmet gruplarında yıllık bazda gerileme kaydedilmiştir. Tüketici enflasyonundaki yükselişe en belirgin katkı gıda grubundan gelirken, fiyat artışları alt gruplar geneline yayılmış, kırmızı et ve et ürünlerindeki artış dikkat çekmiştir. Mayıs ayındaki kapanma sonrasındaki kontrollü normalleşme süreci ile birlikte bu dönemde bazı sektörlerde yukarı yönlü fiyat hareketleri izlenmiştir.” 

Merkez, kurdaki değişimler ise şöyle açıklandı: 

“Döviz kuru gelişmelerinin yansımaları ve emtia fiyatlarındaki birikimli artışlara istinaden temel mal grubu yıllık enflasyonu yükselmiştir. Türk lirası cinsinden petrol fiyatlarındaki gelişmelere karşın eşel mobil sisteminin sınırlayıcı etkisi sürmüş, bu dönemde enerji fiyatları yıllık enflasyonu baz etkisiyle gerilemiştir. Hizmet yıllık enflasyonu kademeli normalleşme sürecinin başta lokanta ve oteller olmak üzere bazı alt kalemler üzerindeki yukarı yönlü etkisine rağmen bir miktar yavaşlamıştır. Üretici fiyatlarındaki artış eğilimi enerji ve ara malları fiyatlarıöncülüğünde devam etmiştir. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları ve eğilimleri yükseliş kaydetmiştir.”

ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞTE DÖVİZ KURU GELİŞMELERİ ETKİLİ OLDU

Tarihi zirve yapan yurt içi üretici fiyat endeksine ilişkin değerlendirme yapan Merkez Bankası, “Yurt içi üretici fiyatları haziran ayında yüzde 4,01 oranında yükselmiş, yıllık enflasyon 4,56 puan artarak yüzde 42,89’a ulaşmıştır. Üretici fiyatlarındaki bu yükselişte, döviz kuru gelişmeleri, uluslararası emtia fiyatlarındaki birikimli artışlar ve süregelen arz kısıtları belirleyici olmaya devam etmiştir. Bu gelişmelerle, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının eğilimi yüksek seviyesini korumuştur” tespitini yaptı.

Merkez Bankası, ayrıca; şu bilgiyi aktardı:

“Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, yıllık enflasyon alt gruplar genelinde belirgin artışlar gösterirken özellikle ara malı grubundaki artışön plana çıkmıştır. Haziran ayında ara malları fiyatlarındaki yüzde 4,26’lık artışta demir-çelik ve ferro alaşımlar, tahıl ürünleri, ahşap ve mantar ürünler, plastik ürünler, hayvan yemleri ve kimyasal ürünlerin etkisi hissedilmiştir. Enerji grubu fiyatlarındaki artışta (yüzde 7,28) rafine edilmiş petrol ürünleri, elektrik ve gaz imalatı ile dağıtımı belirleyici olmuştur. Sermaye malı grubunda metal yapıürünleri, makineler ve motorlu kara taşıtları ile bunların parça ve aksesuarlarındaki yükselişler dikkat çekmiştir.” 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

KONUTTA AMORTİSMAN SÜRELERİ KISALDI
İŞ BANKASI İLE ALİPAY İŞ BİRLİĞİNDE YENİ DÖNEM
PEGASUS HAVA YOLLARI’NDAN 200 UÇAK SİPARİŞİ
TECH EXPORT TÜRKİYE SUMMİT 2024 DÜZENLENDİ
TEKNOSA’YA PAZARLAMA ALANINDA 6 ÖDÜL BİRDEN