Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait MER-EK Halk Ekmek büfelerinde, kadınların odun ateşinde pişirdiği yöresel ekmekler ile Türkiye’nin tek Giritli köyü olarak bilinen Bağcılar İhsaniye (Melemez) mahallesinde üretilen ve 120 yıllık mazisi olan Girit ekmeklerinin de satışı yapılıyor. Mersinden Kadın Kooperatifi ile Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi’nin güç birliğiyle başlatılan çalışma kapsamında, kadınların ürettiği ekmekleri yine kadın büfe işletmecileri satıyor.
Türkiye’nin tek Giritli köyü olarak bilinen Akdeniz ilçesi Bağcılar İhsaniye (Melemez) mahallesindeki kadınların ürettiği ve 120 yıllık mazisi olan ekşi mayalı Girit ekmekleri ile 4 farklı mahallede yaşayan kadınların odun ateşinde pişirdiği yufkalar, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin MER-EK Halk Ekmek büfelerinde satılıyor. Mersinden Kadın Kooperatifi ile Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin güç birliğiyle ürettiklerini satma imkanı bulan kadınlar, bu sayede hem kazanç sağlıyor hem de kültürlerini yaşatıyor.
KOOPERATİFLER, KADINLARLA BÜYÜKŞEHİR ARASINDA KÖPRÜ OLDU
Kentin farklı noktalarındaki kadınlar, bulundukları mahallelerde ekmek üretiyor. Kimi yöresel yufka ekmeklerin üretimini sürdürürken kimi ise ekşi mayalı Girit ekmeklerini yaşatıyor. Kırsal mahallelerde ürettikleri bu ekmekleri satma olanağı bulamayan kadınlar, kentteki kadın kooperatifleri bünyesindeki diğer kadınlarla üretim ve dayanışma sürecine girdi. Mersinden Kadın Kooperatifi, yufka ekmek üreten kadınlar için çalışma başlatırken Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ise ekşi mayalı Girit ekmeğini üreten kadınlar için kolları sıvadı. İki kooperatif güç birliği yaparak, üretici kadınlar ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında köprü kurdu. Kadınların ürettiği ekmekler, bu sayede 4 merkez ilçenin 40 noktasındaki Büyükşehir’in MER-EK Halk Ekmek büfelerinde satılmaya başladı.
YUFKA EKMEKLER KADINLARA ‘EKMEK KAPISI’ OLDU
Yufka ekmek üreten kadınlara da Mersin’den bir umut doğdu. Artık kazanç getirmediği için yufka ekmeği evlerinde yalnızca ailesi için üretmeye başlayan veya bu üretimden sınırlı kazancı olan kadınlar, yeniden bir araya gelip ekmek üretimine başladı. Bir ocağın etrafında toplanan kadınlar, hamurlarını açıp sacın üzerine sürdü. Pişen ekmekler üst üste konup MER-EK’e gönderildi. MER-EK’in araçlarıyla ekmek büfelerine dağıtılan ekmekler satışa sunuldu. Satılan ekmekler hem büfe işletmecisi kadınlara hem de üretici kadınlara kazanç sağladı. Bu sayede yörenin önemli bir kültürü olan yufka ekmeklere kent merkezinde yaşayanlar da rahatça ulaşabilme imkanı buldu.
“KOOPERATİFLER ARASI İŞ BİRLİĞİ SAĞLAMIŞ OLDUK”
Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, kadın kooperatifleriyle iş birliği içerisinde olduklarını vurgulayarak, “Kurum ve kuruluşlarla da iş birliği yaparak hem kendi kooperatifimiz hem diğer kadın kooperatiflerinin güçlenmesi ve sürdürülebilir olabilmesi için projelerde birbirimize destek veriyoruz. Bu maksatla bir tarafı Girit köyüne de bağlı olan Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Girit’in geleneksel yöntemlerle ürettikleri kendilerine has ekmeklerini üretmeleri ve bunu kooperatif tarafından pazarlamak isteklerini bize iletmişlerdi” dedi.
Meral Seçer, bu süreci Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile birlikte sürdürdüklerini ve MER-EK’in Girit ekmeğinin pazarlanması konusunda bir proje geliştirdiğini sözlerine ekledi. Seçer, “Böylelikle hem kooperatifler arası iş birliğini hem evde gizli kadın işgücünün ekonomik değere dönüşmesini sağlamış olduk. Yani kadınlarımız burada kendilerine ek bir gelir elde ettiler. Bunların kooperatif aracılığıyla olması ve bunun yerel yönetim tarafından desteklenmiş olması işimizi çok kolaylaştırdı. Çünkü ekmeğin üretiminden pazarlama noktasına kadar olan süreçte hep bir kadın emeği var ve kadınların toplumda ekonomik olarak var olma isteği de desteklenmiş oldu. Bu konuda MER-EK ve çalışanlarına, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“MER-EK’LE BİRLİKTE EKMEKLERİMİZ DAHA FAZLA İNSANA ULAŞMAYA BAŞLADI”
Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Eylem Bozdoğan, 4 farklı mahallede kadınların yaptığı yufka ekmeklerin kooperatif aracılığıyla MER-EK büfelerine ulaştığını belirterek, “Kültürümüzde olan ve komşu kadınların bir araya gelip imece usulü odun ateşinde yaptıkları yufka ekmek kadınlar için bir ek gelir kaynağı olsun istedik. Bu düşüncemize Mersin Büyükşehir Belediyesi sahip çıktı. Bu ekmeklerin MER-EK büfelerinde daha geniş bir alana yayılmasını sağladılar. Açılan bu ekmekler kooperatifimizin organizasyonuyla, MER-EK’in büfelerine dağıtılıyor. Bu tabii ki ekip ruhunu da geliştirdi. MER-EK’le birlikte ekmeklerimiz aslında daha fazla insana ulaşmaya başladı. Büfelerde satılmasıyla birlikte daha rahat ulaşılmaya başladı ve talep arttı. Talep arttıkça da kadınlarımız daha fazla kazanmaya başladı” dedi.
“120 YILLIK GİRİT EKMEĞİMİZİ KÖYÜMÜZDE YAPIYORUZ VE PAZARLAMA FIRSATI BULDUK”
Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz, ekşi mayalı Girit ekmeğinin tarihinden de bahsederek, “1897-98 yıllarında büyüklerimiz Girit adasından buraya gelmek zorunda kaldıklarında kültürümüzden birer parça getirirken, ekmeğimizin de ekşi mayasını getirmişler. 120 yıllık Girit ekmeğimizi köyümüzde hala yapıyoruz ve şu anda da pazarlama fırsatı bulduk. Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ve Sayın Vahap Seçer Başkanımıza gidip rica ettik. Bu bizim için çok büyük bir fırsat oldu. İnsanlar köye gelip almak zorunda kalıyorlardı. Her an gelip alabilme durumları olmuyordu. Ama Büyükşehir Belediyesi’nin kocaman kitlelere sunması bizim için çok büyük bir şans oldu. Satışlarımız da çok güzel gidiyor. Kadınlarımız için de çok önemli gerçekten. Kendilerine güveni arttı. Kendi emeklerinin karşılığını aldıkları için çok sevinçliler” diye konuştu.
“ATALARIMIZ GELİRKEN TÜM MAL VARLIKLARINI BIRAKIP EKŞİ MAYAYI GETİRMİŞLER”
Üreticilerden Handan Şen, Girit ekmeğinin kendileri için büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, “Atalarımız Girit adasından gelirken tüm mal varlıklarını bırakıp bu ekşi mayayı kurutup getirmişler. Atalarımızdan kalan bu mirası 120 yıldır yaşatıyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne de çok teşekkür ediyoruz. Artık bu ekmekleri tüm Mersin’e yayabiliyoruz” dedi.
“EVİMİZİ GEÇİNDİRİYORUZ, ÇOCUKLARIMIZI OKUTUYORUZ”
Üreticilerden Belda Yalçın da yaptıklarıüretimle ilgili olarak, “Fırının başında olmak çok zor bir iş. Sıcak çünkü. Bize bir motivasyon oldu. Büyüklerimizin miraslarını yürütüyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızın bize verdiği büyük destekten çok mutluyuz. Evimizi geçindiriyoruz, çocuklarımızı okutuyoruz. Zorluklarla uğraşıyoruz ama çok şükür iyiyiz” diye konuştu.