METAL İŞÇİSİ TEPKİLİ: "TASLAK SENELİK İZİNDE AÇIKLANDI, SENDİKA TEMSİLCİLERİ YANIMIZA DAHİ GELEMİYOR"

Eskişehir'de 10 yıldır çalışan bir metal işçisi, metal grup toplu sözleşmeye ilişkin, "Çoğu arkadaşım memnun değil. Taslak hepimiz senelik izindeyken açıklandı....

CANSU TİMUR

Eskişehir'de 10 yıldır çalışan bir metal işçisi, metal grup toplu sözleşmeye ilişkin, "Çoğu arkadaşım memnun değil. Taslak hepimiz senelik izindeyken açıklandı. Senelik izindeyken açıklanmasaydı tepki görebilirlerdi. Sendika, işçinin arkasında değil. Sendika temsilcileri eskiden gezerdi. Şimdi işyerinde yanımıza dahi gelemiyorlar" dedi. 

Metal sektöründe grup toplu iş sözleşme görüşmeleri; işvereni temsil eden Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve çalışanları temsil eden Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında devam ediyor. Uzlaşmazlık tutanağının tutulmasının ardından sendikalar arasında dün yapılan ikinci görüşmede MESS, ilk 6 ay için ücret artışı teklifini yüzde 21'e yükseltti. İkinci altı ay için ise yüzde 24.34, yıllıkta da kümülatif olarak yüzde 50,45 ücret zammı teklifinde bulunuldu. Sosyal haklarda ise, daha önce sözleşmenin birinci yılı için verilen yüzde 19,25 oranındaki artış teklifi yüzde 25’e çıkartıldı. 

MESS'in ikinci 6 ayda geçmiş yıllarda olduğu gibi enflasyon teklif etmesi beklenirken yüzde 24,34 teklif vermesi metal işçilerini memnun etmedi. Eskişehir'de Arçelik fabrikasında 10 yıldır çalışan metal işçisi, grup toplu iş sözleşme görüşmelerini, MESS'in teklifini ve sendikanın tutumunu ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. İsmini açıklamak istemeyen işçinin açıklamaları şöyle:

"TASLAK SENELİK İZİNDE AÇIKLANMASAYDI TEPKİ GÖREBİLİRDİ"

"Sadece ben değil çoğu arkadaşım memnun değil. Taslak hepimiz senelik izindeyken açıklandı. Taslak, senelik izindeyken açıklanmasaydı tepki görebilirlerdi. İlk olarak yüzde 29.57 istendi. İkinci 6 ay için hep enflasyon alırdık +1 ya da +2 gibi. MESS, enflasyon yüksek çıkacağı için Mart zammını düşük vermek için çabalıyor. Dolar bazında yüzde 76 kaybımız var. Gıda enflasyonu belli.

Ayrıca aynı sendika ve aynı işverene sahip olduğumuz otomotiv sektöründeki TOFAŞ'ta yılbaşı için işçilere Cumhuriyet altını verildi ancak bize hiçbir şey verilmedi. Sendikacılarla tartışma olduğunda sendikanın baş temsilcisi "9 bin TL maaş alan var" diyor. Bu parayı alan da maksimum 2 kişi ve 26 yıllık personel. Alınan paraya göz dikiyorlar. İkinci 6 ay enflasyonu için önümüzde 2 ay var ve 24,58 verilmiş. 

"SENDİKA, "SATIŞ SÖZLEŞMESİ" YAPACAK"

Sendika benden daha kıdemli arkadaşların söylediğine göre yine "satış sözleşmesi" yapacak. Sendika, Eskişehir Hint ortaklı Hisarlar fabrikasında asgari ücret açıklanmadan önce 3600 TL’ye sözleşme imzaladı. Orada çalışan arkadaşlar da asgari ücretin altında kaldı. Ayrıca Uzel Makine işçilerinin de hakları alınabilmiş değil. Sendika, işçinin arkasında değil. Uzel durumu ortada. Sendika temsilcileri eskiden gezerdi. Şimdi işyerinde yanımıza dahi gelemiyorlar.

"İŞÇİNİN HAYALİYLE OYNADILAR"

Pandemiden dolayı çoğu arkadaş tatile gitme fırsatı bulamadı. Sendika, "Ailenizle birlikte sizi sendikamızın otellerinde misafir edeceğiz" dedi. Herkes başta sevindi "Gidebileceğiz" diye. İzin döneminde bir baktık ki tatile gidecekleri kıdem sıralamasına göre belirlemişler. 15 yıl ve üzeri kıdemliler ile sendikaya yakın personel gidebildi, yeni sayılabilecek kıdemdeki personel gidemedi. Bu şekilde algı yapıp işçinin hayaliyle de oynadılar. İşçi gidebileceğiz diye başka yerlerde kıt kanaat rezervasyon yaptırma fırsatı varken rezervasyon yaptırmadı. Çoğu işçi de tatile gidemedi.

"FABRİKA PLANLAMADA HATA YAPTIĞINDA İŞÇİNİN SENELİK İZNİNE GÖZ DİKİYOR"

İşçi arkasında gibi izlenim yaratıyor ama böyle bir durum söz konusu değil. Kasım’da çip krizinden kaynaklı bir duruş söz konusu oldu. Bu sene sözleşme döneminde olmasaydık iki günlük izin zorla bizim senelik izin günlerimizden kullandırılacaktı fakat izin bir gün işverenden karşılandı bir gün de bizim senelik iznimizden gitti. Fabrika yönetimi plan programda hata yaptığı zaman en basit olarak işçinin senelik iznine göz dikiyor.

"YAPILAN EYLEMLER ÇOK CILIZDI"

Yapılan eylemler çok cılızdı. Fabrikada üretim bittikten sonra mesaiye kalınmayacak dendi ancak 2 kez iş çıkışı yapıldı ve iş yavaşlatma olmadı. Önceki yıllarda iş yavaşlatma olurdu ancak pandemi kaynaklı üretim yetişsin diye bu yıl yapılmadı."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

ÖZEL HABER Haberleri

MPL lisansı nasıl atpl'e dönüşür
Fırıldak Kubi Kime Denir?
Türkiye'de ilk metroyu kim yaptı?
Toplumun merak ettiği konular nelerdir?
Beyaz Leblebinin Faydaları Nelerdir?