Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinden gelen sorulara; “Bazı vekillerimiz, "KPSS'ye girdi, birinci olduğu halde atanamayan öğretmenlerden" bahsetti. İlk defa 15 bin öğretmen atamasında KPSS'de tüm alanlarda öğretmen istihdamına gittik. Genelde 80 civarında alanda öğretmen alınırken, 110 civarında alanda öğretmen alımına gittik. 15 bin öğretmen alımından sonra, ‘KPSS'de birinci oldum ama atanamadım’ diye hiçbir şey duymayacaksınız" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçesi görüşüldü. Görüşmelere Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, vekillerin eleştirileri ve soruları üzerine yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi:
"Öncelikle son 20 yıldaki büyümeyi yeterince takdir edemediğimizi düşünüyorum. Son 20 yıl eğitimde kitleselleşmenin damgasını vurduğu, kırılmanın yaşandığı bir dönemdir. Biraz önce Lale Hanım (CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık) grafikleri veriyor. Ama grafiklerde atladığı bir nokta; o, eğitim seviyesindeki okullaşma oranlarını verirken ne kadar miktarda artışın olduğuna hiç değinilmedi. 2002 yılında ortaöğretim öğrenci sayısı 3 milyon, ama 2021 yılında 5 milyon. 6 milyona yaklaşmış yani ortaöğretimde seviyesindeki okullaşma oranı yüzde 44'den 88'e artmış.
Boğaziçi Üniversitesi bir anda Boğaziçi Üniversitesi olmamıştır. Atatürk Üniversitesi bir anda Atatürk Üniversitesi olmamıştır. Bugün kurulan bir üniversite, bir anda dünya sıralamalarına giren bir üniversite olamayacaktır elbette zaman gerektiren bir süreç bu süreç. Ve eğitime yapılan yatırımlar kısa vadeli yatırımlar değildir. Son 20 yıl içerisinde okul öncesinden yüksek öğretime kadar, temel eğitimden ortaöğretime kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının çocuklarının okullaşma oranlarının maksimum seviyeye çıktığı bir dönem olmuştur."
Eğitimin bir milli mutabakat meselesi olduğunu söyleyen Özer, "Milli mutabakatta her şeyin kötü veya her şeyin iyi olması mümkün değildir. İyi gelişmeleri takdir etmemiz gerektiği gibi eksikliklerimizi de Sayın Abdüllatif Şener'in (CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener) dediği gibi eleştirel bir şekilde bakmaktan da geri durmayacağız. Amacımız daha iyi noktaya doğru, ülkemizi taşımak" dedi.
Mesleki eğitim konusunda ciddi adımların atıldığını belirten Bakan Özer, şunları söyledi:
“Artık yüzde 1'lik başarı diliminden öğrenci alan meslek liselerimiz var bizim. Bu basit bir şey değil. Hep fiziksel yatırımlar yapılmış gibi bir algı oluşuyor. Bu iki noktaya özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Birincisi, bu kitleselleşmeden en fazla kim yararlandı? Toplumun bütün kesimleri ile eğitime erişimi en sıkıntılı olan kesimler yararlandı. Bu süreç eğitimde fırsat eşitliğinin merkezi olduğu bir süreçtir. İki, Türkiye eğitim sisteminde katsayı gibi bir uygulamadan geçti. Meslek liseliler ve imam hatip liselerinin yükseköğretime erişimini kısıtlayan bir uygulama 10 yılın üzerinde bu ülkede uygulandı."
Bakan Özer, koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen ve 6 Eylül'de yeniden başlanan yüz yüze eğitime ilişkin, şunları söyledi:
"Birinci önceliğimiz yüz yüze eğitime devam etmektir. Tüm kademelerde 5 gün ve yüz yüze eğitime başladık. Koronavirüs süreci bize şunu gösterdi, eğitim ortamlar okullar, sadece öğrenme yapılan yerler değildir. Öğrenmenin yanında aynı zamanda psikososyal gelişimin, kültür, sanat, spor aktivitelerinin olduğu, kişisel gelişimlerin sağladığın mekanlardır. Biz bir taraftan 2 aydır yüz yüze eğitime başarılı bir şekilde devam ederken diğer taraftan geçen bir buçuk yılın mağduriyetlerini, öğrenme kayıplarını gidermek için de çok ciddi adımlar attık.”
Özer, Türkiye genelinde 850 bin dersliğin olduğunu, bu dersliklerden yüzde 56'sında öğrenci sayısının 25'in altında olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:
"Bazı vekiller diyor ki, ‘Ankara'da bir tane var mı? Hepsi 40, 50 kişilik.’ Böyle bir dünya yok. 850 bin dersliğin yüzde 56'sı 25'in altında. Bu kadar okul yapan derslikleri artıran bir dönemde okul yapmayla ilgili bir sıkıntı olabilir mi? Vekillerimizden bir tanesi Esenyurt'tan örnek verdi. Esenyurt'ta arazi yok. Daha geçen gün 68 dönümlük arazi bulduk ve 73 tane yapacağız."
Okullarda boş geçen derslerin olmadığını söyleyen Özer; kadrolu, sözleşmeyi veya ücretli öğretmenlerin derslere girdiğini belirtti.
Özer, engelli öğretmen atama ile ilgili olarak şunları söyledi:
"3 Aralık'ta 750 tane öğretmenin atamasını gerçekleştireceğiz. Bakın, bazı vekillerimiz biraz önce "KPSS'ye girdi, birinci olduğu halde atanamayan öğretmenlerden" bahsetti. İlk defa 15 bin öğretmen atamasında KPSS'de tüm alanlarda öğretmen istihdamına gittik. Genelde 80 civarında alanda öğretmen alınırken 110 civarında alanda öğretmen alımına gittik. Dolasıyla bu 15 bin öğretmen alımından sonra KPSS'de birinci oldum ama atanamadım diye hiçbir şey duymayacaksınız.”