MİMARLAR ODASI'NDAN KIZILAY SOKAKLARI ÇAĞRISI: "CUMHURİYET'İN İZLERİNİ TAŞIYAN MEKANLARIN YENİDEN TOPLUMA KAZANDIRILMASI İÇİN ÇAĞRI YAPIYORUZ"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, Başkent'in önemli merkezleri olan Sakarya Caddesi'nin yeniden...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, Başkent'in önemli merkezleri olan Sakarya Caddesi'nin yeniden canlandırılması için çağrı yaptılar. "Ankara'nın ender yaya bölgelerinden biri olan Sakarya yaya bölgesi, Başkentin toplumsal yaşamının merkezinde yer alan, Cumhuriyetin modern kentleşme ve sosyal ilişkilerinin buluştuğu önemli mekânlardandır" diyerek Sakarya Caddesi'nin önemine dikkat çeken mimarlar, "Cumhuriyet'in izlerini taşıyan bu mekanların yeniden Başkent'e, kültür ve sanatın merkezine ve topluma kazandırılması için Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak çağrımızı yükseltiyor ve yerel yönetimleri ve ilgili tüm idareleri göreve çağırıyoruz" açıklamasını yaptılar.

Başkent'in önemli merkezi olan ve her gün yüz binlerce yurttaşın uğradığı Kızılay'ın cadde ve sokakları için Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri kapsamında yeniden düzenlenmesi ve canlandırılması konusunda çağrı yaptılar. 

"Yeniden Sakarya" çağrısı yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, Sakarya Caddesi'nde basın açıklaması yaparak caddenin Cumhuriyet tarihi açısından önemine dikkat çekerek, kültürel ve sanatsal etkinliklerin, yurttaşların sosyalleşme alanı olduğunu söylediler. 

"HEM MOTİVASYON HEM SOSYAL BULUŞMA KAYBINI YAŞIYOR"

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan Karakuş, "Kent merkezinin canlandırılmasının en önemli mekânı olan Kızılay bölgesinde Sakarya Caddesi, İnkılap Sokak, Selanik Caddesi, Lozan Meydanı, Yüksel Caddesi, Konur Sokak, İzmir Caddesi… Bunlar aslında Cumhuriyet’in ilk yıllarında modern yaşantının organizasyonu sürecinde hem kültürel hem sosyal buluşma ortamı haline dönüşmüştü. Ama şu son geldiğimiz aşamada hem motivasyon hem sosyal buluşma kaybını yaşıyor. Dolasıyla biz bütün bu değerlerin yeniden açığa çıkmasını istiyoruz" diyerek çağrı yaptı.

"HAK ETTİĞİ DEĞERİ VERİLMESİNİİSTEDİĞİMİZ İÇİN BUGÜN BURADAYIZ" 

Bölgede, Yeni Sahne’nin kapanması, TRT’nin taşınmasına değinen Candan Karakuş, “Bugün yeniden Sakarya çağrısını aslında sizinle paylaşacağız. Yaya bölgelerinin hak ettiği değeri almasını, yeniden o sosyal ve kültürel buluşma haline dönüşmesini ve sağlıklı bir dünya, temiz bir çevre için Sakarya’nın, Kızılay’ın, Yüksel Caddesi’nin, İzmir Caddesi’nin hak ettiği değeri verilmesini istediğimiz için bugün buradayız” diye konuştu.

 “CUMHURİYETİN MODERN KENTLEŞME VE SOSYAL İLİŞKİLERİNİN BULUŞTUĞU ÖNEMLİ MEKÂNLARDAN”

Basın açıklaması Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen yaptı. Sakarya Caddesi’nin önemine dikkat çeken Evirgen, “Başkent Ankara'nın ender yaya bölgelerinden biri olan Sakarya yaya bölgesi, Başkentin toplumsal yaşamının merkezinde yer alan, Cumhuriyetin modern kentleşme ve sosyal ilişkilerinin buluştuğu önemli mekânlardandır” dedi.

“YENİDEN SAKARYA ÇAĞRISINI BİR KEZ DAHA YÜKSEK SESLE DİLLENDİRİYORUZ”

Evirgen, “Toplumsal hafızanın, meşruiyet talebinin, kültürel etkinliklerin, demokrasinin her tonda görülebildiği bu kamusal alanın, hak ettiği değerin yeniden kazandırılması kent merkezinin yeniden canlandırılarak çekim merkezi haline getirilmesi için yeniden Sakarya çağrısını bir kez daha yüksek sesle dillendiriyoruz” diyerek Sakarya Caddesi’nin yeniden canlandırılması gerektiğini vurguladı.

“BARIŞ HEYKELİ GİBİ DEĞERLERE SAHİP MEYDANIN SANAT VE KÜLTÜR İLE ANILIR HALE YENİDEN GELMESİ GEREKİYOR”

Sakarya Caddesi’nin tarihine de değinen Evirgen, şunları söyledi:

“Danimarkalı heykeltıraş Jorgen Haugen Sorensen tarafından 1992 yılında yapılan ve Sakarya Caddesi yaya bölgesine yerleştirilmiş olan Taş Ankara heykeli, yine sanatçı ve heykeltıraş Burhan Alkar'ın eseri 1979 yılında yaya bölgesine konumlandırılan genç bir kız ile erkeğin birlikte uçurdukları güvercin ile özgürlük ve barışı simgeleyen Barış Heykeli gibi değerlere sahip Sakarya Meydanı'nın sanat ve kültür ile anılır hale yeniden gelmesi gerekmektedir. Bunun aksine, Lozan Meydanı’na hançer gibi saplanan üst geçit, dış cephelerin bakımsızlığı, Yeni sahnenin kapatılması gibi müdahalelerle özgün ve kamusal buluşma ortamı yok edilen meydanın yeniden şekillendirilmesi ve mekânsal dokunuşlarla hayata kazandırılmasışarttır.”

“CUMHURİYET'İN İZLERİNİ TAŞIYAN BU MEKANLAR TOPLUMA KAZANDIRILSIN”

Evirgen, Kızılay bölgesindeki önemli sokakların önemine vurgu yaparak, “Kızılay'ın başta Sakarya Meydanı olmak üzere, oda binamızın bulunduğu Konur Sokak, Karanfil Sokak, Selanik, İnkılap Sokak, İzmir Caddesi gibi isimleriyle de Cumhuriyet'in izlerini taşıyan bu mekanların yeniden Başkent'e, kültür ve sanatın merkezine ve topluma kazandırılması için Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak çağrımızı yükseltiyor ve yerel yönetimleri ve ilgili tüm idareleri göreve çağırıyoruz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

EMRE ÇUKUR, KITALARARASI BOKS ŞAMPİYONU OLDU
THY EUROLEAGUE’DE 12. HAFTA HEYECANI
LUCAS TORREİRA’NIN DALYA HEYECANI
GUARDİOLA, FEYENOORD BERABERLİĞİNE SİNİRLENDİ, KENDİNE ZARAR VERDİ
UEFA AVRUPA LİGİ’NDE 5. HAFTA HEYECANI YAŞANACAK