Balıkesir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle minikler, İda Madra Jeoparkı’nı tanıyor. Jeopark Koordinatörü Prof. Dr. Recep Efe ve Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Soykan, Havran’ın Fazlıca Köyü İlköğretim Okulu öğrencilerine, jeopark hakkında yerinde bilgi verdi.
Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Üniversitesi iş birliğinde 2019 yılında başlatılan ve 2020 Kasım ayında UNESCO başvurusu yapılan İda Madra Jeoparkı’nın,
Türkiye’nin UNESCO tescilli ikinci jeoparkı olması yolunda çalışmalar devam ediyor. Bir yandan bu çalışmalar devam ederken diğer yandan da ilkokul öğrencileri, jeopark hakkında bilgilendiriliyor. İda Madra Jeopark Koordinatörü Prof. Dr. Recep Efe ve Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Soykan, Havran’ın Fazlıca Köyü İlköğretim Okulu’nda eğitim gören 30 öğrenciyi, Büyükşehir Belediyesi desteğiyle jeoparkın civarda yer alan bölgelerinde gezdirdi. Kazdağları, Hasanboğuldu, Sutüven ve Zeus Altarı jeositlerini görme fırsatı yakalayan minikler; jeopark, jeolojik temel bilgiler, kayaçlar, çevre ve kültür konuları hakkında birçok şeyi yerinde öğrendi.
İDA MADRA ROTALARINI GEZDİLER
Öğrencilere; Zeytinli’deki İda Madra Jeoparkı Tanıtım Merkezi’nde, jeopark hakkında genel bilgiler vererek tanıtım yapılmasının ardından; Sutüven ve Hasanboğuldu’da, Kazdağıları’nın önemi ve özellikleri, Hasanboğuldu göletinin oluşumu ve hikâyesi, Sutüven şelalesinin oluşumu, suyun kaç metre yükseklikten düştüğü, çevrede hangi kayaçların bulunduğu anlatıldı. Antandros Antik Kenti’nin de konum, eski uygarlıklar, kazılarda bulunan evlerin çevre ve kayaçlarla ilişkisi üzerinde duruldu. En son ziyaret yeri ise Adatepe Köyü yakınındaki Zeus Sunağı oldu. Burada; Zeus sunağının niçin yüksek bir kayanın üzerinde olduğu, kayaların insanlar tarafından işleniş şekli, kullanımı, dini ve mitolojik yönü, Adatepe Köyü’nün doğal taşlardan yapılan evleri, bu taşların özellikleri gibi konular konuşuldu.