MKE’NİN ŞİRKETLEŞMESİ TEKLİFİ, MİLLİ SAVUNMA KOMİSYONU’NDA KABUL EDİLDİ

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKE) anonim şirkete dönüştürülmesini öngören kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Görüşmeler sırasında...

ŞEYMA PAŞAYİĞİT

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKE) anonim şirkete dönüştürülmesini öngören kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Görüşmeler sırasında AKP, muhalefetin "özelleştirme" eleştirilerini sona erdirebilmek için "özelleştirme olmayacağı" yönünde önerge verdi, ancak muhalefeti ikna edemedi. İstanbul Sözleşmesi'nden bir imzayla vazgeçildiğini anımsatan muhalefet milletvekilleri, kurumu şirketleştiren teklifin geri çekilmesini talep ettiler.

MKE'nin anonim şirkete dönüştürülerek Hazine'ye bağlanmasınıöngören kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Görüşmelerde sık sık "özelleştirme" tartışması yaşandı. Muhalefet, geçmişörneklerde olduğu gibi MKE’nin de özelleştirileceği yönündeki kaygısını dile getirdi. AKP’liler ise tartışmaları sona erdirebilmek için MKE’nin devre konu edilemeyeceğine ilişkin bir önerge verdi.

DÖVİZLERLE KATILDILAR

Komisyon'un CHP’li üyeleri, görüşmeler sırasında üzerinde “Anonim şirkete dönüştürme bahane, amaç özelleştirme”, “MKE kanun tasarısı, hükümetin kamu kaynaklarını 20 yıldır ne kadar kötü yönettiğinin itirafıdır”, “Halk MKE’nin özelleştirilmesini istemiyor”, “MKE’nin özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz”, “MKE’nin tank palet olmasına izin vermeyeceğiz”, “Memur, işçi ve taşeron çalışanlarının kazanılmış hakları ellerinden alınacak” yazılı dövizler açtılar.

KIRIKKALE MİLLETVEKİLİÖNAL: GEREKÇE BULMAKTA ZORLANIYORSUNUZ

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, “Kurumun en büyük müşterisi kamudur. Kar eden kurumun KİT statüsünden çıkarılması için gerekçe bulmakta zorlandığınızın farkındayım. Verimli olmadığı, iktidar partisi tarafından dillendirildi. Kurumun sıkıntılarını gidermek için kapsamlı bir değişiklik yapmamanız da manidar. Yaklaşık bir yıl, kuruma genel müdür atanmadı. Kurumu yönetecek kadrolarda bile bu kadar ağır davranırken, bugün sizi çok iyi niyetli görmüyoruz. Türkiye’de özelleştirilen kurumlardan bahsettik, yaşanan süreçleri hatırlıyoruz. Üretim ekonomisinden vazgeçen Türkiye’nin, ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu söylemek istiyoruz” diye konuştu.

ARIK: TÜM GRUPLARIN ONAYLADIĞI İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN DE BİR GECE YARISI VAZGEÇİLDİ

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ise şöyle konuştu:

"‘Özelleştirmeyin" dediğimizde Sayın Ramazan Can "anonim şirkete dönüştürülse bile özelleştirilmeyecek" dedi. Tüm grupların onayladığıİstanbul Sözleşmesi’nden de bir gece yarısı vazgeçilmedi mi? Sayın Ramazan Can, Kırıkkale’nin ekmeğini yemişsiniz. Bir gece yarısı kararnamesi ile ‘özelleştirildi’ denirse çocuklarınızın, torunlarınızın yüzüne bakamayacaksınız. ‘Şehir hastanesi hayalimdi’ dedi, bugün şehir hastaneleri satıldı. Devlet bunlara garantörlük verdi, etrafından işletmelerin garantisini verdi, arsayı devlet verdi ve niye satıyor? Kara göründü, iktidar gidiyor; ‘bundan sonra Danimarkalışirketle uğraşın’ deniyor. ‘Katarlılar, MKE’de keşif yapıldı’ denildi, ‘doğru değil’ denilmedi. Bir Katar sevdanız var. Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu vermişsiniz, Kanal İstanbul’u peşkeşçekmişsiniz. ‘Özelleştirilmeyecek’ diyorsunuz, ‘hayalim" dediğiniz şehir hastanesini satıyorsunuz” dedi.

“YALAN SÖYLÜYORSUNUZ” TARTIŞMASI

AKP milletvekilleri Mehmet Sait Kirazoğlu ile Yasin Uğur'un Çetin Arık’ın konuşması sırasında “yalan söylüyorsunuz” diye bağırmasıyla kısa süreli tartışma yaşandı. Çetin Arık, “‘Sınav sorularıçalınıyor’ dediğimizde, ‘yalan söylüyorsunuz’ diyen sizsiniz. ‘Satmayacağız’ deyip de sattıklarınız orada. Cumhuriyet tarihinin en büyük kara deliğidir. 13 şehir hastanesi için 21 devlet hastanesini kapattınız. Örnekler veriyorum, uyarıyorum: Burasıözelleşecek, satılacak, bunun altında kalmayın” dedi.

AĞBABA: KİMSE ‘SATILAMAZ’ DİYEMEZ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da şöyle konuştu:

“FETÖ diye bir şey var ki kuşkusuz en büyük ortağı AKP’dir. 15 Temmuz’dan hiç ders alınmadı ki devlet kurumları tarikatlara peşkeşçekiliyor. Bir meczup tarikata gidiyor ve üniforma ile zikir çekiyor, bir şey yapan yok, emekli olmasını bekliyorlar… Şeker fabrikasına ne oldu? Tank palet fabrikası vardı, insanın vicdanı almaz. Çiftlik Bank! 1.6 milyar çalınıyor, ‘haberim yoktu’ deniyor. Türk Telekom Hariri ailesine satılıyor, özelleştirme parasınıödemedi. Hariri gelip hala Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşebiliyor. Telekom’un satılması bu vatana ihanet ve hainliktir. Türkiye’de yapılmayacak bir şey var mı? Tank palet bizim görmediğimiz kararname ile özelleştirildi. MKE satılır mı, kimse ‘satılmaz’ diyemez.”

Ağbaba’nın konuşması sırasında da AKP milletvekilleri sık sık “Kurumlar satılmadı” diye tepki gösterdi. Ağbaba, kanun teklifinin geri çekilmesi önerisinde bulundu.

CAN: SATILMAYACAK, DEVREDİLMEYECEK

Teklifte imzası bulunan AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ise "Biz aksine "özelleştirme kapsamından çıkarıyoruz, Hazine'ye bağlıyoruz" diyoruz. "Satılamayacak', "devredilemeyecek" diye de ibare ekliyoruz" dedi.

TATLIOĞLU: DEVLET KİMİN NE KADAR KAZANACAĞINA KARAR VEREN YAPI DEĞİLDİR

İYİ Parti Grup Başkanıİsmail Tatlıoğlu şunları söyledi:

“Kanun yapma kalitemiz düştü, ön hazırlık yok, tartışması yok. Teklifi hazırlayan arkadaşlar da bürokratların hazırladığı metinlerden yola çıktıkları için cevap verme imkânı kalmıyor. Plan Bütçe Komisyonu’nda şubat ayında yaptığımız kanunun mart ayında değiştirdiğimizi gördük. Alınmayın. Telekom’da hiçbir hassasiyet göstermediniz. Şehir hastaneleriyle ilgili konuştuk, hiçbirimizin önünde belge, dayanak yok. Hukuki meselelere baktığımızda ‘hayır’ demeye zorlanıyoruz ama bunu daha önceki uygulamaları yapanlara emanet etme noktasında tereddüdümüz yok, ne denilse olmamış. Özelleştirme de sorun değil ama ‘nasıl ve kime doğru özelleştirme’ sorun olarak geliyor. Yapılan özelleştirmelere baktığımızda bir servet aktarımı söz konusu. Devlet kimin ne kadar kazanacağına karar veren bir yapı değildir. Bunun olduğu her yerde millet zayıflamıştır.”

SENDİKA, SÖZLEŞME İSTEMEDİ

Sendika temsilcileri, MKE’nin Sayıştay denetiminde olması gerektiğini; personelin yeni sözleşme yapılmadan devam etmesi yönünde taleplerinin olduğunu; kendi isteği ile gitmek isteyenlere ücret bedeli verilmesini istediklerini söyledi.

BAKAN YARDIMCISI DERE: KATARLILAR ZİYARET ETMEDİ

Katarlıların Kırıkkale MKE’yi ziyaret ettiği yönündeki iddiaları, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, “Üç yıldır bakan yardımcısıyım. Üç yıldır hiçbir Katarlı MKE’ye gelmedi ve gündem olmadı” sözleriyle reddetti. Ahmet Önal’ın bir yıl boyunca genel müdür atanamadığı eleştirisine de yanıt veren Dere, “Vekalet vardı, yönetimin çalışmaması gibi durumu olmadı” dedi.

AKP ÖNERGE VERDİ

AKP Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya, Bursa Milletvekili Refik Özen ve Gaziantep Milletvekili Sait Kirazoğlu, özelleştirme tartışmalarını sona erdirmek için önerge verdi. Önergede, “Şirket, şirketin hisseleri ve bağlı ortaklıkları; satış, kiralama, işletme hakkının devri ve/veya sair başka tasarruflar yoluyla yerli ve yabancıözel hukuk gerçek ve tüzel kişilerine devre konu edilemez” ifadeleri yer aldı. Önergenin gerekçesinde, “Ülke savunma sanayisinde stratejik öneme sahip olan MKE AŞ’nin şirket hisseleri ve bağlı ortaklarının satış kiralama işletme hakkının devri ve/veya sair başka tasarruflar yoluyla yerli ve yabancıözel hukuk gerçek ve tüzel kişilerine devre konu edilmemesi ve sermayesinin tamamı Hazine’de olacak şekilde faaliyetlerini sürdürmesinin kanunda daha açık bir şekilde hüküm altına alınması amaçlanmaktadır” denildi. Muhalefet, bu düzenlemeyi de yeterli görmedi, teklifin tamamen geri çekilmesini istedi. Ancak önerge kabul edildi.

Teklifin 8, 9, 10 ve geçici iki maddesinin de kabul edilmesinin ardından yürütme ve yürürlük maddesinde son sözü alan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “MKE’nin mevcut yapısıyla korunması gerektiğini ifade ediyoruz. Bir şirket mantığı ile yönetilmesinin ciddi endişeler doğuracağını ifade ediyoruz. Ciddi kaygılarımız olduğunu söylüyoruz. Biz, MKE’nin bu yapısıyla korunması taraftarıyız. Hangi hedefler varsa mantıklı olan kanun tekliflerini kabul etmeye hazırız; yeter ki şirketleşmesin. MKE’yi rekabet ortamına atmayalım” dedi.

Kanun teklifi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

THY EUROLEAGUE: FENERBAHÇE: 85 - EA7 EMPORİO ARMANİ MİLAN: 91
GALATASARAY, EYÜPSPOR MAÇI HAZIRLIKLARINA BAŞLADI
Atyarışı.com Koşuları Antalya'da düzenlendi
HASAN ARAT, BEŞİKTAŞ KULÜBÜ’NE VEDA ETTİ
30 Kasım Cumartesi günü yapılacak yurt dışı yarış programı ve erken bahis oranları