30 Ocak 1923’te Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Lozan Antlaşması çerçevesinde gerçekleştirilen nüfus mübadelesinin üzerinden tam 102 yıl geçti. Tuzla'da, bu acı dolu tarihe sahip çıkmak ve mübadele torunlarıyla geçmişi yad etmek amacıyla Tuzla Belediyesi, TUZLADER ve TURUD tarafından düzenlenen anma programı, İTÜ Denizcilik Fakültesi tören alanında yapıldı.
MÜBADELE, CUMHURİYETİMİZİN YAPI TAŞLARINDAN BİRİDİR
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Etkinlikte, Tuzla Belediye Başkanı Av. Eren Ali Bingöl, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Özcan Arslan, TURUD Başkanı Mustafa Sezer, TUZLADER Başkanı Nursen Temizel, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, mübadele torunları ve Tuzla halkı bir araya geldi.
Başkan Bingöl, yaptığı konuşmada, “Mübadele, Cumhuriyetimizin yapı taşlarından biridir. Geçmişimizi anlamak, onu yaşatmak, bizlere bırakılan en büyük ödevlerden biridir. Bugün, bu sokaklarda yeni bir başlangıç yapan komşularımızın hatırasına sahip çıkıyoruz. Çünkü Tuzla, sadece bugünün değil, dünün ve yarının da şehri. Birlik ve dayanışma ruhuyla geleceğe katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi.
“BİR MÜBADİL KIZI OLARAK, BABAMA SÖZ VERMİŞTİM”
TUZLADER Başkanı Nursen Temizel, konuşmasında mübadeleye dair duygularını şu sözlerle dile getirdi:
“Bugün, mübadeleye dair 102 yılın anısını hep birlikte onurlandırıyoruz. 15 yıldır TUZLADER olarak bu etkinlikleri sürdürdük, fakat bu yıl ilk kez Tuzla Belediyemizle iş birliği yaparak büyük bir anlam kazandık. Bir mübadil kızı olarak, babama onların sesi olacağıma söz vermiştim. Bugün, kitaplarım ve röportajlarımla sözümü tutuyorum ve bu mücadeleye, bir Cumhuriyet kadını olarak devam edeceğim.” dedi.
MÜBADELEYE DUYULAN DERİN SAYGI
Tuzla Rumeliler Derneği Başkanı Mustafa Sezer de mübadele antlaşmasının 100. yıl dönümünde yaşanan acıların insan hakları açısından kabul edilemez olduğuna dikkat çekerek, “Atalarımızın yaşadığı acılar, bir kez daha hatırlatmak gerekir ki, insan hakları perspektifinden kabul edilemez bir olaydır” şeklinde konuştu.
İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Özcan Arslan ise “Bugün, burada hem bir geçmişi anıyor hem de bu tarihin bizlere bıraktığı mirasa sahip çıkıyoruz. Tuzla halkı, tüm zorluklara rağmen, gösterdiği direncin ve dayanışmanın örneğidir. Bu anma programı, geçmişimizi anmak, aynı zamanda bu değerleri geleceğe taşımak adına çok önemli bir adım olmuştur” dedi.
KARANFİLLER DENİZE BIRAKILDI
Konuşmaların ardından, mübadele torunları ve Tuzla halkı, atalarını anmak amacıyla denize karanfil bıraktı. Bu anlamlı anma programı, tarihsel bir yolculuğa çıkan katılımcılar için unutulmaz bir anı oldu. Ayrıca, Doç. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu tarafından Tuzla'nın tarihi ve mübadelede yaşananlar üzerine gerçekleştirilen panel, geçmişin derin izlerini yeniden gözler önüne serdi.