ESRA ALUS
Ülke genelinde giderek artan, pandemi sürecinde daha da belirginleşen kent yoksulluğuyla mücadele için kolları sıvayan Ümraniye Tatlısu Mahallesi Muhtarı Cezmi Temur, muhtarlık içinde, bağışlanan ürünlerden oluşan bir ‘Sevgi Mağazası’ kurdu. Mağazaya giden dar gelirli vatandaşlar, spor ve abiye ayakkabıdan kabana, bebek araba koltuğundan mama sandalyesine ve gelinliğe kadar birçok ürünü bulabiliyor.
Ümraniye Tatlısu Mahallesi Muhtarı Cezmi Temur, muhtarlık içinde kurduğu Sevgi Mağazası ile ilgili ANKA Haber Ajansı'na bilgi verdi. Kentsel dönüşüm dolayısıyla geçici barındıkları alanlardan ayrılmak zorunda olan ve aldıkları asgari ücretle geçinemez hale gelen bazı vatandaşların da muhtarlığın kapısını çalarak memleketlerine dönebilmek için destek istediğini anlatan Temur, Sevgi Mağazası’nın nasıl kurulduğunu ve kimlerin buradan faydalanabileceğini anlattı.
"BAŞKA MAHALLELERDEN DESTEK İÇİN GELEBİLİRLER"
Muhtar Temur, Sevgi Mağazası’nın mahalle meclisindeki arkadaşlarıyla birlikte düşündükleri bir proje olduğunu, bunu hayata geçirmekten mutlu olduğunu söyledi. Temur, şöyle konuştu:
"Bizim bölgemiz her ne kadar sosyal ve ekonomik açıdan gelişmişse de etrafımızda ihtiyaç sahibi mahallerimiz var. İhtiyaç sahiplerinin taleplerini görerek örnek teşkil etmesi niyetiyle mağazayı açtık. Bizden yardım alacak yurttaşların mahallemizde oturuyor olması gibi şartlarımız yok. Muhtar arkadaşlarımıza da bilgi verdik. Her bölgeden, başka mahallelerden yurttaşlar ihtiyacını karşılamak için gelebilir. Pek çok sektör çalışanı pandeminin etkisiyle işsiz kaldı. Bu da ister istemez gündelik yaşayan insanların geçim sıkıntısına düşerek büyük sorunlar yaşamasına neden oldu. Bu projemizle onlara fayda sağlamaya çalışıyoruz.
"KÖYE DÖNÜŞ İÇİN YARDIM İSTİYORLAR"
Pandeminin etkisi ve ekonominin kötüleşmesiyle birlikte köye dönüşlerde ciddi boyutlarda artış yaşanmaya başlandı. Özellikle ev kiralarının artması ve asgari ücretin artık yetersiz seviyeye gelmesi köyde yeri olanların dönüş kararı almasına sebebiyet verdi. Belediyeler, memleketlerine dönmek isteyenlere ciddi destekte bulunuyor. Bana, ‘Muhtarım araç ayarlayabilir miyiz’ talebiyle gelenlerin sayısı arttı. Fakat göçün getirdiği maliyet, mazot fiyatlarındaki zamlanmayla arttı. İstanbul’dan Sivas’a gidişin maliyeti 4 ila 5 bin TL arasında değişiyor. Daha uzak mesafe için bu miktar 7 bin TL’ye kadar çıkabiliyor."
AZALAR SEVGİ MAĞZASIN’NDA GÖNÜLLÜ ÇALIŞIYOR
Muhtarlıkta açılan Sevgi Mağazası’nda kendisi de gönüllü olarak hizmet veren muhtar azası Şeniz Günel de "Gönüllülerimiz de ağırlıklı olarak bölgemizdeki yöneticilerden oluşuyor. Bağışlanan ürünleri gruplayarak ayırıyoruz. Buraya çuvallarla gelip ihtiyaçlarını giderenler var. Herkese kapımız açık" diye konuştu.
MAMA SANDALYESİNDEN GELİNLİĞE
Dar gelirli vatandaşlara destek olmak için kurulan ve bağışlanan ürünlerden oluşan Sevgi Mağazası’na gidenlerin raflarda ve askılarda bulabileceği bazı ürünler şöyle: Gelinlik, mama sandalyesi, bebek araba koltuğu, kaban, spor ve abiye ayakkabılar, takım elbise.