FERHAT AKGÜN / GÖKHAN TUZLADAN
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 83. yıl dönümünde, Selanik’te doğup büyüdüğü evde de anıldı.
Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 83. yıl dönümü için, Selanik’te doğduğu evde Selanik Başkonsolosluğu tarafından tören düzenlendi. Yerel saatle 09.05’te başlayan anma töreninde Türk bayrağı yarıya indirildi, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Törene; Selanik Başkonsolosu Efe Ceylan’ın yanı sıra Samsun Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ve Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Salih Meriç, Tekirdağ Süleyman Paşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Azerbaycan Yunanistan Dostluk Derneği Genel Sekreteri Salatin Mamedli ve Erasmus programı dahilinde Selaniğe gelen Kayseri Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi ile Tokat Zile Fen Lisesi öğrencilerinden oluşan bir grup katıldı.
Selanik Başkonsolosu Efe Ceylan, törende şunları söyledi:
“Mesleği askerlikti ve Kemal adını aldı, cephelerde savaştı başarıya ulaştı. Belli ki hep hayalleri vardı ve onların peşinden başarıya ulaştı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk oldu. Yanında kendisi kadar mümtaz arkadaşları, fikirdaşları vardı. Gücü milletinden aldı. Türk ordularına başbuğ oldu. Milletin erine, evladına ve kadınına güveni tamdı. Onlardan kuşku duymadı en zor anda onlara dayandı. Böylece milleti ile var oldu.
Her türlü zorluğa rağmen devlet ve millet olarak bütün hesaplarımız ilerlemek üzerine kurulu ve adımlarımız hızlanıyor. Elbette güven dolu bir dünyada yaşamıyoruz. İçinden geçtiğimiz orman, açıldığımız deniz tehlikelerle dolu. Ancak herkesin birbiriyle rekabet ettiği ama aynı zamanda herkesin birbirine ihtiyaç duyduğu bugünün dünyasını kavramak için bu karmaşanın esrarını çözmek zorundayız. Terör ve aşırıcılık gibi tehditlerin yanı sıra iklim değişikliği başta olmak üzere küresel riskler karşısında tüm insanlık hakikaten aynı gemide. Bununla beraber başkalarının kendi kusurlarını gizlemeye çalışırken ışıldakları üzerimize tutma gayretinde farkındayız.
Her şeye rağmen 98 yıl önce kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti o günden beri dünya uluslar ailesi içinde haysiyetli yerini ve hakkını korumak için mücadele veriyor. Bu varoluş mücadelesi tarihten aldığımız güçle sürecektir.
Başta Atatürk olmak üzere İstiklal savaşımızın önderlerinin temel gayesi de buydu. Mustafa Kemal Atatürk Dünya Savaşı'nın yıkıntıları arasında bugün belki tümüyle kavramamıza imkan olmayan olağanüstü güç koşullarda tüm fikir ve benliğini önündeki sayısız seçenek arasından yalnızca Türk milleti için ortaya koydu. Onu tarihine damga vurmuş yabancı komutan ve devlet adamlarından ayıran unsur bizden olması, bize ait olması ve bizim için çalışmış olmasıdır. Ona bu yönüyle bakmazsak ve bizden olana sahip çıkmazsak eksik kalırız. Bugün her kesimden insanımızın Mustafa Kemal Atatürk'ün ortaya koyduğu milli müdafaa ve bağımsızlık yolunda daha güçlü bir şekilde kenetlendiğini görüyor ve geleceğe umutla bakıyoruz.”