Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Nilüfer Kütüphane Günleri, bu yıl “Eşit Miyiz” temasıyla yapılıyor. 28 Kasım’a kadar devam edecek olan etkinlikler dizisinin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Eşitlik konusunu tartışmaya ve gündemde tutmaya ihtiyacımız var” dedi.
Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri’nin ikincisini düzenlediği Nilüfer Kütüphane Günleri’nin açılışı, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde yapıldı. Açılışta konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Eşitlik çok geniş bir kavram ama bizim gibi kadın cinayetlerinin sıkça gündeme geldiği bir toplumda, konuyu öncelikle toplumsal cinsiyet eşitliği açısından ele almak kaçınılmaz. Bu konuyu tartışmaya ve gündemde tutmaya ihtiyacımız var. Çünkü biliyoruz ki daha çocuk yaşta başlayan bir eğitimle topluma cinsiyet eşitliği kavramını yerleştirebilirsek bu alanda yaşanan sorunlar da büyük ölçüde ortadan kalkacaktır" diye konuştu.
Nilüfer Kütüphane Günleri Proje Danışmanı Aksu Bora da edebiyatta, medyada, günlük hayatta “Eşit Miyiz” gibi bir konuyu bu etkinlikte tartışmak istediklerini belirterek, eşitliğin adalet gibi politik bir kavram olduğunu vurguladı. Bora, şöyle devam etti:
“Eşitsizliğin arkasında aslında çok şey var. Eşitlik o kadar kolay çerçeveleyebileceğimiz bir kavram değil. Tıpkı ufuk çizgisi gibi, ona doğru ilerlersiniz ama varamazsınız. Eşitliğin olmadığı yerde özgürlük olmaz. Eşitliğin yerine adalet fikir var, bu tehlikeli bir fikir. Adalet, eşitliğin yerine geçecek bir kavram değil. Eşitlik ve adalet rakip kavramlar değil birbirini besleyen kavramlar."
"EŞİTLİK, KAMUSAL ALANDA KAZANILIP KORUNACAK BİR ŞEY"
Etkinliğin açılış konuşmasını ise İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Fatmagül Berktay yaptı. Kadınların tarih boyunca hiçbir zaman eşit olamadıklarını söyleyen Berktay, “Tarih boyunca kadınlara biçilen roller, onları zorluklarla karşılaştırdı. Çok uzun yıllar boyunca sadece kadınlar değil bütün ezilenler zorluk yaşadı” diye konuştu. Kadınların tarih boyunca mücadelelerine değinen Berktay, “Halen yürünüyor, yürümeye devam edilecek. Çünkü eşitlik ve özgürlük ancak yürünerek, kamusal alanda, meydanlarda, sokaklarda, toplantılarda kazanılıp korunacak bir şeydir” dedi.
28 Kasım’a kadar devam edecek olan Kütüphane Günleri, Nâzım Hikmet Kültürevi, Şiir Kütüphanesi, Akkılıç Kütüphanesi ve Misi’deki Çocuk Kütüphanesi’nde düzenlenecek çok sayıda sergi, atölye ve söyleşilerle devam edecek. Kütüphane Günleri kapsamında 15 Kasım’da Akkılıç Kütüphanesi’nde Betül Dünder, Desislava Şenay, Güneş Terkol ve Ebru Nihan Celkan’ın katılımıyla “Başka Patikalar” başlıklı söyleşi düzenlenecek.