Haber: DİLAN KUTLU – Kamera: AŞKIN ÖZDEMİR
Bugün itibariyle “maskeli” de olsa normalleşme dönemi başladı. Ancak normalleşmenin elektrik ve doğal gaz zamları ile birlikte başlaması tepkiye yol açtı. Bir esnaf, “Normale döndük. Artı bir faydamız yok. Ama buna rağmen devlet yine alacağını alıyor bizden” dedi.
Koronavirüs pandemisine karşı alınan tedbirlerde bugün itibariyle normalleşme döneminin 3 etabı başladı. Yasakların bittiği gün elektrik ve doğal gaza yapılan zammı nasıl karşıladığını Ankaralı esnaf ve vatandaş ANKA Haber Ajansı’na anlattı.
"ÇOK MUTLUYUZ"
Bir vatandaş, “Çok mutluyuz, rahatladık. Çok sıkıldık, çok bunaldık. Gece 24.00 biraz sıkıntı ama ‘buna da şükür diyoruz’ artık. Zamlar bizi de etkileyecek ama ben şeyi düşünüyorum. Asgari ücretle beş kişilik geçinen aileleri düşünüyorum. Gerçekten çok yazık yani” dedi. Bir diğer vatandaş ise, “Pandemide bu kadar insan mağdur oldu. Üstüne gelen bu zamlar insanları bayağı etkiler” diye konuştu.
"İSYAN EDİYORUM"
Yapılan zamlara tepki gösteren bir vatandaş ise, “Ne diyeyim? İsyan ediyorum isyan. Bu kadar basit. Lanet olsun diyorum. Bu ülke azınlıkların mutlu ülkesi olmayacak” dedi.
ESNAF: ZAMLARI ÜRÜNE YANSITACAĞIZ
Esnaf Şakir Karakuzu ise çalışanlarının hepsini tekrar işe çağırdığını belirterek, şunları söyledi:
“Pazar günleri açılması daha iyi bizim için restoran olarak. İŞKUR’dan faydalanan ücretsiz izine gönderdiğimiz personellerin hepsini çağırdık geri. Şu an tam kadroyla tam şekilde çalışıyoruz. Pandemi döneminde masa sandalyeler kalkınca işler problemli oldu. Kimse oturup yemek yemiyordu. İş kaybı oldu. Alıp giden nereye gidecek?”
Zamlara da tepki gösteren esnaf, “Biz de doğal olarak bunu ürüne yansıtacağız, kar etmek için. Tüketici sıkıntıya girecek. Tüketiciye ekstra gelen bir şey var mı? Hayır. Hep cepten gidecek” diye konuştu.
"İNSANLARIN SOSYAL HAYATI ZATEN KALMAMIŞ GİBİYDİ"
Kafe-bar çalışanı bir personel ise, şunları söyledi:
“1 Temmuz’dan önce, yasak saatleri 9’a çekildiğinde bu kadar yoğun değildi. İnsanlar çıkmak istemiyorlardı. Daha tedirginlerdi. Yüzde 15 zam gelmiş. Çok harika olmuş. Ne diyeyim bir şey diyemiyorum. Zamlar hakkında diyecek bir şeyim kalmadı benim artık. Her gün yeni bir haberle geliyorlar, Bartın tarafından doğalgaz çıkmış. Ama hiçbir faydası olmuyor bize. Sürekli zam. İnsanların sosyal hayatı zaten kalmamış gibiydi. Bir de zam gelince...”
"NORMALE DÖNDÜK ARTI BİR ŞEY YOK, AMA DEVLET YİNE ALACAĞINI ALIYOR"
Bir bar esnafı ise uzun süredir ruhsatı olmadan kapalı olan işletmelerin de açılacağını belirterek, akşamı beklediklerini söyledi. Esnaf, “İnsanların sokağa çıkmasını, piyasanın açılmasını bekliyoruz” dedi. Zamlar için ise şaşırmadığını söyleyen esnaf, “Normale döndük. Artı bir faydamız yok. Ama buna rağmen devlet yine bir şekilde yine alacağını alıyor bizden” dedi.
Zamlara alıştığını söyleyen bir vatandaş ise, yeni gelen zamlara bile bakmadığını söyledi. Vatandaş, “Zam olsa ne olur. Olmasa ne olur. Herhalde bunlar gidene kadar bunu çekeceğiz dedi. Geçinecek bir durum var mı her şey ortada" diye konuştu.
"BİZ DE MEKANLARI DÜŞÜNDÜRECEK KAFA BIRAKMADILAR"
Normalleşmeyle birlikte mekanların açılmasının kendilerini alakadar etmediğini söyleyen Alirıza Düşek, liseyi yeni bitirdiğini, üniversite sınavına girdiğini söyledi. Alirıza, “Bizde mekanı düşündürecek kafa bırakmadılar. Biz gençliğimizi yaşayamıyoruz ne yazık ki. Biz sadece geleceğimize bakıyoruz. Geleceğimizi düşündürüyorlar bize” dedi.
Düşek, zamlar içinse, “Bizim devletimiz vergi üzerinden dönen, üreten bir devlet değil. Asgari ücret 2 bin 800 lira. Yukarıdakiler 20 bin lira alıyor. Biz onu seçiyoruz. Ama o 20 bin lira alıyor. Benim babam, ağabeyim 2 bin 800 lira alıyor. Aramızdaki fark bu. Benim babam iki işte çalışıyor. İnsanlara sadece gelir, çalışma derdi bıraktılar. Sadece çalışıyoruz” dedi.