Merkez Bankası, Uluslararası Banka Hesap Numarası (IBAN) Hakkında Tebliğ'de değişikliğe giderek ödeme hizmeti veren şirketlere IBAN oluşturabilme imkanı getirdi. Ödeme hizmeti sağlayıcıları, 2013'ten bu yana başka bankaların IBAN’larını kullanarak hizmet veriyordu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın IBAN hakkındaki tebliğ değişikliği, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; IBAN 26 karakterden oluşmaya devam edecek. IBAN oluşturulurken kullanılacak ödeme hizmeti sağlayıcısı kodları, Merkez Bankası tarafından belirlenecek. Ayrıca para transferine konu her bir müşteri hesabı için tebliğde belirtilen esaslar doğrultusunda IBAN oluşturmaları ve IBAN bilgisini hesap sahiplerine bildirmeleri zorunlu olacak.
Eski tebliğde yer alan "Banka Kodu" ibaresi, "Ödeme Hizmeti Sağlayıcısı Kodu" olarak değiştirildi. Tebliğe göre; bankalar dışındaki ödeme hizmeti sağlayıcıları da para transferine konu müşteri hesapları için IBAN oluşturabilecek.
Bankalar dışındaki ödeme hizmeti sağlayıcılarının para transferine konu müşteri hesapları için IBAN oluşturması, 6493 sayılı Kanun kapsamında katılımcı olarak yer aldıklarıödeme sisteminin sistem kurallarında bu konuda aksine bir hüküm olmadığı sürece zorunlu olmayacak.
DOĞRULAMA ZORUNLULUĞU OLACAK
Tebliğ kapsamında, IBAN oluşturan ödeme hizmeti sağlayıcılarının yazılı ve elektronik ortamda para transferine konu olan hesaplara ilişkin olarak müşterileri için oluşturacakları ve üzerinde hesap numarası bulunan belgelerde IBAN’ı göstermeleri zorunlu olacak. Ayrıca alıcı hesap numarası IBAN olarak belirtilen gelen para transferlerinde, IBAN doğrulanması da zorunlu hale getirildi. Yine IBAN oluşturan ödeme hizmeti sağlayıcılarınca müşteri hesabından yapılan para transferlerinde göndericiye ait IBAN’ın kullanılması zorunlu olacak.
ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICALARI 2013 YILINDA SİSTEME GİRMİŞTİ
2013 yılında yürürlüğe giren 6493 sayılıÖdeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun uyarınca, mevzuatta ilk defa “ödeme sistemi”, “menkul kıymet mutabakat sistemi”, “ödeme hizmeti sağlayıcısı”, “ödeme kuruluşu” ve “elektronik para kuruluşu” gibi kavramlar tanımlanmış ve banka olamamasına rağmen farklı bankalardan IBAN açarak hizmet veren şirketler kurulmuştu.