Ödemiş Belediyesi, Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Biosun Ödemiş firması iş birliğiyle geri dönüştürülebilir atıkların kaynağında ayrıştırılması, ayrı toplanması ve geri dönüştürülmesi için bilgilendirme çalışmalarına okullardan başlandı.
İlkokullarda devam eden “Sıfır Atık” eğitimlerinde atığın çöp, hangi atığın geri dönüştürülebilir olduğu konusu başta olmak üzere ambalaj atıkları için kent merkezine konulan mavi renkteki konteynırların kullanım amacı, atıkların ayrı ayrı biriktirilmesi ve atık pil toplama kutuları gibi konularda Ödemiş Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Biosun Ödemiş firması ilgilileri tarafından minik öğrencilere bilgiler veriliyor. Sunum eşliğinde hem eğlendiren hem de öğreten eğitim çalışmalarıyla Ödemişli çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Avrupa’nın en büyük entegre katı atık yönetim tesisi olma özelliğini taşıyan Biosun Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin toprağın, suyun ve havanın korunması açısından önemi anlatılıyor. "Sıfır Atık" projesi çerçevesinde çevre bilincinin erken yaşta kazandırılması ve bu yöndeki farkındalığın hem öğrenciler hem de aileler arasında yükseltilmesinin hedeflendiği bilgilendirme çalışmaları Ödemiş’teki okullarda eğitim-öğretim yılı boyunca devam edecek.
“BU TESİS ADETA BİR TEKNOLOJİ ÜSSÜ DURUMUNDA”
“Sıfır Atık” konusunda okullarda başlayan eğitim çalışmalarının kent genelinde yaygınlaşacağını belirten Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Geleceğimizi şekillendirecek çocuklarımızın çevre bilinciyle kentini tanıyarak gelişip büyümesi çok önemli. Erken yaşlarda kazandırılacak doğru alışkanlıklarla daha temiz, daha düzenli bir kentte yaşamak, atıklarımızı bir kaynak olarak değerlendirip yeniden ekonomiye kazandırmak öncelikli hedefimiz. İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile kentimize kazandırdığımız Biosun Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin faaliyete geçmesi sonrası havzamız için yeni bir dönem başladı. Katı atıklardan 116 bin haneye elektrik, tarım için günde 100 ton gübre üretme kapasitesine sahip bu tesis adeta bir teknoloji üssü durumunda. Böylesine dev bir yatırımın hedefine ulaşması demek havzamızda yarınlarımıza daha temiz bir doğa bırakmamız anlamına geliyor. Kentimizdeki cadde ve sokaklara ambalaj atıkları için yerleştirdiğimiz mavi renkteki konteynırların ardından eğitim çalışmalarına başladık. Aslında bu çalışmalar daha önce başlayacaktı ancak pandemi süreciyle birlikte yüz yüze eğitime ara verilince bir parça gecikme yaşanmış oldu.
‘HER ATIK ÇÖP DEĞİLDİR’
‘Her atık çöp değildir’ bilinciyle geri dönüştürülebilir atıkların kaynağında ayrıştırılması, ayrı toplanması ve geri dönüştürülmesi için çocuklarımızı ve ailelerimizi bilgilendiriyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile iş birliği içerisinde “Sıfır Atık” eğitimlerimiz verimli ve oldukça eğlenceli geçiyor. Konunun uzmanı arkadaşlarımız çocuklarımızın en güzel şekilde konuyu kavramalarını sağlıyorlar. Okullarımızdan başladığımız bilgilendirme çalışmalarını toplumun tamamına yaygınlaştıracağız. Kentimizdeki muhtarlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla ve talep eden özel işletme ve fabrikalarla da benzer bilgilendirme çalışmalarımız olacak. Gelecek nesillere daha temiz ve yaşanılabilir bir Ödemiş bırakmak hepimizin elinde” diye konuştu.