GÜRKAN DEMİRTAŞ
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ndeki (ODTÜ) işletme sahipleri, 18 ay boyunca kapalı kaldıkları pandemi dönemi içerisindeki kira ve yakıt masraflarının kendilerinden istenildiğini belirterek, yetkililerden soruna çözüm bulmasını istediler. Üniversite önünde basın açıklaması yapan işletme sahipleri, “Devletin genelgesiyle kapatmak zorunda olduğumuz, YÖK kararıyla kapatılan üniversitelerde bizler kampüs içine bile giremezken, buraları hiçbir şekilde kullanma şansımız yokken, buraların kirasını nasıl ödeyeceğiz? Ankara’da başka bir örnek yok. Sadece Orta Doğu Teknik Üniversitesi” dedi.
ODTÜ’deki işletme sahipleri, pandemi nedeniyle 18 ay boyunca kapalı kaldıklarını ancak süreç içindeki kira ve yakıt masraflarının kendilerinden istendiğini açıklamak ve sorunlarına çözüm istediklerini duyurmak için üniversitenin kapısı önünde açıklama yaptı.
ODTÜ’deki işletme sahipleri adına basın açıklamasını yapan ATO Kantinciler Komite Başkanı Muharrem Kılıç, şunları söyledi:
“Anayasa’nın 173. Maddesi’nde der ki; ‘Devlet, esnafını sanatkarın haklarını korumak, kollamak ve gerekli tedbirleri almak zorundadır’ der. Buna binaen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Emlak Genel Müdürlüğü, pandemi süreci içerisinde üniversite içerisindeki işletmecilerden kapalı oldukları süre boyunca kira alınmamasına dair görüş bildirmiştir. Fakat Türkiye genelindeki üniversitelerin çoğunda kira alınmazken, Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi, pandemi süresinde kapalı olan işletmecilerden kiralarını, yakıtlarını talep etmektedir.
Ben şunu sormak istiyorum. Devletin genelgesiyle kapatmak zorunda olduğumuz, YÖK kararıyla kapatılan üniversitelerde bizler kendimiz kampüs içine bile giremezken, buraları hiçbir şekilde kullanma şansımız yokken buraların kirasını nasıl ödeyeceğiz? Ankara’da başka bir örnek yok. Sadece Orta Doğu Teknik Üniversitesi…”
Rektörlükten bu sorunu çözmesi için ricada bulunan bir işletme sahibi ise şunları söyledi:
“Bizim asıl işimiz öğrenci… Eğer öğrenci olmazsa, bizim yapacak hiçbir şeyimiz yok. Üniversite yönetimi veya YÖK, kalkıp devletin genelgesiyle üniversiteyi kapatıyor ve öğrenciye hizmet eden bütün esnafları mağdur ediyor. Böyle bir durumda kira alınması kadar gerçekten içler acısı bir durum yok. Onun için biz kiralarımızın alınmamasını istiyoruz. Bizim rektörlükten ricamız budur.”
“GÜNLÜK KİRAMIZI ÖDEYEMEZKEN KAPALI OLDUĞUMUZ 18 AYIN KİRASINI NASIL ÖDEYECEĞİZ?”
Günlük kiralarını dahi ödemekte zorlandığını belirten işletme sahibi, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:
“On sekiz aydır kapalı olan bir dükkan… Kapıdan kimse giremiyor. İlk kapanan biziz, son açılan yine biziz. Şu anda adımız açık ancak yüzde 30 kapasiteyle anca açığız. Günlük kiramızı ödeyemezken kapalı olduğumuz 18 ayın kirasını nasıl ödeyeceğiz? Devlet, nasıl sahip çıkmaz bize bu ülkede ben anlamıyorum. Bu kirayı devlete ödeyeceğiz. İlkokul kantini ödemedi, ortaokul kantini ödemedi, hiçbir üniversitenin kantini ödemezken neden sadece biz ödemek zorundayız? Bir açıklaması var mı bunun?
Bir başka işletme sahibiyse, istenilen ücretleri ödeme şanslarının olmadığını belirterek şöyle konuştu:
“Bütün yetkililerden ve ODTÜ’den; bizim kiralarımızın alınmaması için, çözüm bulunması için yardım rica ediyoruz. Bir buçuk yıldır üniversitemiz kapalı. Hiçbir şekilde mezunlar alınmıyordu ve hala daha tam açılmış değil. Yani bizler kapalıyken, bu kadar hiçbir iş yapmazken bizden bu kiraların alınması, istenmesi… Ödeme şansımız yok. Hiçbir işletmenin ödeme şansı yok. Bu konuda yetkililer bizi duysunlar, bize yardımcı olsunlar.”