Odunpazarı Belediyesi’nin hayata geçirdiği Arıköy'de bal hasadı yapıldı. Üretim ve eğitime 2019 yılında başlanan Arıköy’de, 167 öğrenci-çırak, 8 aylık eğitimini tamamlayarak mezun oldu. Teorik ve pratik eğitimin beraber yürütüldüğü projenin mezunları, arıcılığa devam ederek projeyi taçlandırdı. Arıköy’den elde edilen ballar, geçen sene olduğu gibi Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un direktifi ile Halk Market aracılığı ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılacak.
35 dönümlük bir alan üzerine kurulan Arıköy’de, arıcılık için gerekli olan botanik bilgisinden, temel ve ileri düzey arıcılığa, kovan bilgisinden pazarlama stratejilerine kadar birçok konuda teorik ve pratik eğitim veriliyor.
Bal hasadı ve Arıköy’ün mevcut durumu ile ilgili bilgi veren Kırsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, Arıköy’de öğrencilerin eğitiminde kullanılmak için 2020 yılında 50 adet olan kovan sayısını 2021 yılında 100 kovana çıkardıklarını belirtti. Arıköy’de eğitim kovanlarının birinci sınıf çiçek balları ile dolu olduğunu kaydeden yetkililer, bu kovanların sağımına başlandığını belirtti. Yetkililer Arıköy florasının zenginliğinden dolayı verimli bir bal sezonu geçirdiklerini bildirdi.
ARIKÖY FLORASINDA VERİMLİLİK ARTIYOR
35 dönüm üzerinde kurulu, içerisinden dere geçen Arıköy florası geliştiriliyor. Arıköy’ün florasına 5 dönüm lavanta bahçesi, 3 bin kök Gojiberry bahçesi ve 5 dönüm de arıotu eklenmesiyle Arıköy’ün verimliliği arttı. 2021 yılı içerisinde Arıköy’e bal verimi yüksek ağaçların ekilmesi planlanıyor.
ARILAR MERSİN’DE KIŞLADI
Eskişehir’in sert kışlarının arılar üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak için 2020 kış sezonunda belediyeye ait kovanları Mersin’in Erdemli ilçesine götürdüklerini anlatan Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Rafet Burak Özen, bu sayede arılarıçoğalttıklarını ve ılıman bölgede kış sezonunda arılarını güçlendirdiklerini ifade etti.
İlkbahar ile beraber Eskişehir’de tabiatın uyanmasını müteakip arılarını ikiye katlayarak geri getirdiklerini söyleyen Özen, 2021 sezonuna güçlü giriş yaptıklarını, bunun da yavru ve koloni sağlığı olarak avantaj yarattığının altınıçizdi.
ARILAR ZEHİRLENİYOR
Arıların son derece hassas canlılar olduklarına dikkat çeken Özen, tarımdaki bilinçsiz, kontrolsüz ve gereğinden yoğun ilaçlamanın toplu arıölümlerine neden olduğunu söyledi. Özen, arıların polinasyon yani tozlaşmadaki en önemli canlı olduğunu, doğal tarım uygulamaları ile ilaçlamadan kazanılan verim artışından çok daha fazlasının kazanılabileceğini belirtti.
EĞİTİMLER 2022’DE BAŞLAYACAK
Arıköy’de 2020 yılı için de öğrenciler belirlenmiş, ancak dünya genelinde yaşanan koronavirüs salgını nedeni ile öğrenciler eğitime başlayamamıştı. Etkisi süren pandemi koşulları ve yasaklar nedeniyle 2021 yılında da eğitimlerine ara veren Arıköy, teorik ve pratik eğitimlerine 2022 yılında başlamayı hedefliyor.