PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMLARI YENİDEN AÇILIYOR

Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile ilgili protokol yenilendi. Böylece üniversitelerde pedagojik formasyon sertifika programları yeniden açılabilecek....

Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile ilgili protokol yenilendi. Böylece üniversitelerde pedagojik formasyon sertifika programları yeniden açılabilecek. Bu programları tamamlayanlar, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı kurumlarda öğretmenlik yapabilecek.

MEB ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasındaki pedagojik formasyon protokolü, 14 ay sonra yenilendi. YÖK’ten yapılan açıklamada, “Pedagojik Formasyon Eğitimine İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar, güncellenmiş haliyle Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından onaylanarak 2021-2022 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir” denildi.

MEB, öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere, 29 Haziran 2020 tarihli Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile pedagojik formasyon programı/pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru hakkını iptal etmiş; öğretmenlik başvuruları için MEB ve YÖK iş birliği ile açılan/açılacak olan öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programını başarıyla tamamlama koşulu getirmişti. Ancak kararın üzerinden 14 ay geçmesine rağmen hiçbir yüksek öğretim kurumunda, öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı açılmadı.

Bunun üzerine Talim ve Terbiye Kurulu, söz konusu kararı, "Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan/açılacak olan öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı ya da pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru yapabilecekleri" şekilde genişletti.

Söz konusu protokol, YÖK ve MEB arasında güncellenerek imzalandı. Ayrıca Bakanlık tarafından, Uygulama Öğrencilerinin Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Öğretim Kurumlarında YapacaklarıÖğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönergede de güncellendi.

YÖK, pedagojik formasyon eğitimi sertifika programlarının, paydaşların görüş ve önerileri de alınarak 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan yeni öğretmenlik programları ile uyumlu hale getirildiğini açıkladı. Pedagojik Formasyon Eğitimine İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar protokolü, güncellenmiş haliyle YÖK tarafından da onaylanarak 2021-2022 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre; pedagojik formasyon eğitimi sertifika programları, bünyesinde eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü bulunan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen üniversitelerde açılabilecek.İlgili lisans programlarının mezunları, bu programlara başvurabilecek.

Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programının süresi en az iki yarıyıl (60 AKTS) olacak. Dersler, iki yarıyıla bölünerek ve bir öğretim yılında tamamlanabilecek. Program, Eğitime Giriş, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Sınıf Yönetimi, Özel Öğretim Yöntemleri, Öğretmenlik Uygulaması, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme​​, Eğitim Psikolojisi, Rehberlik ve Özel Eğitim, Öğretim Teknolojileri derslerinden oluşacak. Bu dersler dışında ders açılamayacak.

Programın ücreti, 2021-2022 eğitim-öğretim yılı için dönem başına 1.226 TL olarak belirlendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

BEŞİKTAŞ’TA HASAN ARAT, FUTBOL A.Ş.’DEKİ GÖREVİNİ BIRAKTI
2024 Yılı Aşım sezonu raporu yayınlandı
A MİLLİ KADIN HENTBOL TAKIMI’NIN, 2024 AVRUPA HENTBOL ŞAMPİYONASI MACERASI BAŞLIYOR
GALATASARAY, AZ ALKMAAR MAÇI HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
EMRE ÇUKUR, KITALARARASI BOKS ŞAMPİYONU OLDU