Haber: CANSU TİMUR - Kamera: FATİH NAZIM EFE
Sağlık iş kolunda örgütlü 14 sendika bir araya gelerek Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikaları Platformu’nu kurdu. Platform, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “merdiven altı sendikalar” sözlerine tepki göstererek, “Çalışma Bakanı'nın, korkusuzca hak kayıplarını dile getiren sendikalara "merdiven altı" nitelendirmesi, kamuoyunun zihninde özgürlüğe ket vuran bir anlayış olarak yer etmiştir” açıklaması yaptı.
Sağlık ve sosyal hizmet kolunda örgütlü 14 sendika, Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikaları Platformu'nu kurdu. Platform, bugün yaptığı basın açıklamasında, tüm sağlık çalışanlarına birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.
Platform, yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen imzaladığı 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nde üye sayısı yüzde 1'in altında kalan sendikaların üyelerinin toplu sözleşme ikramiyesinden mahrum bırakılmasına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in baraj altında kalan sendikalara “merdiven altı yapılanmalar” demesine tepki gösterdi.
"SENDİKAL AYRIMCILIK YAPILARAK ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLMİŞTİR"
Basın açıklamasını okuyan Tüm Sağlık Personelleri Sendikası (HEP-SEN) Genel Başkanı Yunus Şimşek, şunları söyledi:
"Bugün ne yazık ki pandeminin sağlık çalışanlarına bıraktığı ağır yıkımın etkileri, etkisiz, yetkileri elinde bulunduran aciz sistem sendikalarının temsil masasında, hakkın savunuculuğuna değil, koltuk savunuculuğunda gerçekliğini yitirmiş durumdadır. Koltuk kurtarma sözleşmesinin imzalanması yetmezmiş gibi, Sayın Çalışma Bakanı'nın, korkusuzca hak kayıplarını dile getiren sendikalara "merdiven altı" nitelendirmesi de kamuoyunun zihninde özgürlüğe ket vuran bir anlayış olarak yer etmiştir.
Emeğin çıkarlara peşkeşçekildiği, onlarca sorunu çözmek yerine dün barajın kalkması için dava açanlar, bugün yüzde 1 barajıyla karşımıza çıkmışlardır. Sendikal ayrımcılık yapılarak örgütlenme özgürlüğü ihlal edilmiştir. Toplu sözleşme süreci, bizlere birlikte hareket edilmesinin tam zamanı olduğunu ispatlamıştır."
"KOLTUK KURTARMA SÖZLEŞMESİNE "HAYIR" DEMEK İÇİN KURULDUK"
Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel BaşkanıÖzlem Akarken ise "Kamu sağlık sosyal hizmetler kolunda, yoksulluk sınırı altında kalan ücretler, paramparça edilmiş istihdam modelleri, katılımcı olmayan tek meslek merkezli klasik yönetim modeli, yüzde 88 psikolojik şiddet, yüzde 95 emeğinin karşılığını alamama durumlarına karşı hiçbir çözüm üretilmediği gibi, koltuk kurtarma sözleşmesine "hayır" demek için 14 sendikamız ile birlikte Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikaları Platformu resmen kurulmuştur" diye konuştu.
Platformu oluşturan 14 sendika şöyle: HEP-SEN, SAHİM-SEN, Sağlık ve Sosyal Hizmet Ordusu Sendikası, Onurlu Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Şehit Gazi Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Sağlık Çalışanları ve Sosyal Hizmet Sendikası, Mil-Sağlık Sendikası, Huzur Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Yurt Sağlık Sendikası, Liyakatli Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Anadolu Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Güven Sağlık Sendikası.