BERKAY VAROL
AKP'li Samsun Büyükşehir Belediyesi, Bafra ilçesinde geçimini tarımdan sağlayan yurttaşların tarım arazilerini, üzerine sebze ve meyve hali inşa etmek için kamulaştırmak istiyor. Türkiye'nin en önemli delta ovasına sahip Kızılırmak'ta tarım arazileri üzerine hal yapılmasını istemeyen yurttaşlar, projenin iptal edilmesini talep ediyor.
Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın denize döküldüğü Bafra'da geçimlerini tarım yaparak sağlayan yurttaşların arazileri; AKP'li Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin “Yaş Sebze ve Meyve Ticaret Merkezi” projesi kapsamında kamulaştırılmak isteniyor.
Yurttaşlar ise Kızılırmak Delta Ovası'nda toprakların tarım için büyük önem taşıdığını, verimin çok yüksek olduğunu belirterek projeye karşıçıkıyor.
Bölgede sulamaya ihtiyaç duyulmadan tarımın yapılabildiğini, toprağın yaklaşık 2-3 metre altında suya ulaşabildiklerini söyleyen yurttaşlar; toprağa, tarıma değer verilmemesinden dert yanıyor.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alan Kızılırmak Delta Kuş Cenneti'nin bölgeye yakın olduğuna dikkat çeken yurttaşlar, halin yapılması durumunda kamyonların, traktörlerin yolu aktif kullanacağını, bu nedenle de kuşların, doğal yaşamın etkilenebileceğini söylüyor.
Belediyenin projeden vazgeçmesini isteyen çiftçiler, "Tarlama Dokunma" diyerek seslerini duyurmak istiyor.
"MAHKEME KARARIYLA ZORLA YERLERİMİZ ELLERİMİZDEN ALINIYOR"
ANKA Haber Ajansı’na konuşan Bafralıçiftçi Mahmut Erol, “Bu gördüğünüz topraklar Kızılırmak’ın alüvyon toprakları taşıyarak denize döküp buluşturduğu meşhur delta ovasıdır. Burada 200 dönümlük araziye, meraya, Samsun Büyükşehir Belediyesi hal yapmak istiyor. Mahkeme kararıyla zorla yerlerimiz ellerimizden alınıyor” dedi.
"BURASI SULAK ARAZİ"
Kamulaştırılmak istenen tarım arazisinin batı yakasında sulama kanalı, doğusunda ise atık su kanalı bulunduğunu söyleyen Erol, “Atık su kanalı yazın yeraltı suyunu beslediği için buranın iki, üç metre aşağısı zaten su, burası sulak bir arazi. Burada üç ürün oluyor. Bu gördüğünüz yer karpuz yeri. Temmuz’da karpuz kalktı, 70 günlük karnabahar ekildi. Bu karnabahar da Ekim ayının 20’sinde muhtemelen kalkacak. Yerine istenirse brokoli dikilecek” diye konuştu.
"NE EKERSEN OLUYOR"
Erol, Kızılırmak Ovası’nın tarıma elverişine dikkat çekerken bölgede istendiği takdirde üç ürünün yetişebileceğini belirtti. Bölgedeki arazilerin genelde parçalı yapıya sahip olduğunu ifade eden Erol, “Burada bir kişinin 40 dönüm yeri var, diğer yerler hep parçalı. Burada yazın yetişen kapya biber, karpuz, kavun, mısır, buğday, çeltik kışın da lahana çeşitleri, kırmızı, beyaz brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, ıspanak… Burada ne ekersen oluyor” dedi.
"ARAZİYE TARIM GÖZÜYLE BAKILMIYOR, DEĞER GÖZÜYLE BAKILIYOR"
Bölgede Kızılırmak Kuş Cenneti olduğunu hatırlatan Erol, yapılmak istenen hale tepki gösterip, şunları söyledi:
“Bu yolda şimdi traktörler, kamyonlar gittiği zaman kuş mu kalır, doğal hayat mı kalır? 100 dönüm mera var. E ‘Orayı da alacağız’ diyorlar. Hamit Başkan (Bafra Belediye Başkanı AKP’li Hamit Kılıç) diyor ki ‘Tarlalarınız değerlenir’. Bir ülkede tarım arazileri değer olarak baz alınırsa o ülkede tarım bitmiştir. Bu tarlalar değerlendiği zaman, bu tarlalarda çiftçilik yapan, maliyetlerin yüksek olduğu fiyatlarda nasıl arazi alacak? Biz kendimizi göremiyoruz bu şartlarda. ‘Arazi fiyatları değerlenecek’ diyorlar. Araziye tarım gözüyle bakılmıyor, değer gözüyle bakılıyor.”
"21 HANE TARIM DIŞI KALMIŞ OLACAK"
AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin hal yapmak istediği tarım arazileri üzerinde yaklaşık 20 ailenin mağdur olacağını belirten çiftçi Erol, “Burada bol bir arazi yok, zaten parçalı bir yer. Aşağı yukarı 21 hane tarım dışı kalmış oluyor. Üretim yapamayacak” dedi.