ŞEHİR HASTANELERİNİN DEVRİİHALE KANUNU’NDAN MUAF, YETKİİNŞAAT ŞİRKETLERİNDE: “SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN OTORİTESİNE ŞİRKETLER ORTAK OLMUŞ”

Sağlık Bakanlığı, şehir hastanelerini inşa eden şirketlerle, hastane hizmetlerinden bazılarının devrine ilişkin anlaşma yaptı. CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, anlaşmanın...

SİNAN TARTANOĞLU

Sağlık Bakanlığı, şehir hastanelerini inşa eden şirketlerle, hastane hizmetlerinden bazılarının devrine ilişkin anlaşma yaptı. CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, anlaşmanın ayrıntılarını ANKA’ya anlattı. Şahin, temizlik, güvenlik, atık yönetimi, otopark gibi hizmetlerin devrine ilişkin sözleşmelerin Kamu İhale Kanunu’ndan (KİK) muaf tutulduğunu; devralacak şirketin ise inşaat şirketleri tarafından belirlenebileceğini söyledi. Şahin, “Artık Sağlık Bakanlığı'nın otoritesine şirketler ortak olmuş” dedi.

Rönesans Holding, inşa ettiği İstanbul'daki Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Adana Şehir Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, Yozgat Şehir Hastanesi ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri hastanelerinin işletme hizmetlerini devretmişti. Holdinge bağlı Rönesans İşletme Hizmetleri Şirketi, devir için Danimarkalı ISS Facilities ile anlaşmıştı.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi olan Dr. Fikret Şahin; şehir hastaneleri içinde verilen hizmetlerin devri ile ilgili hizmet alım sözleşmesinin ve sözleşmeye bağlı Ek-17 Pazar Testi Prosedürü'nün ayrıntılarını ANKA Haber Ajansı ile paylaştı.

TEMİZLİKTEN GÜVENLİĞE, OTOPARKTAN ATIK YÖNETİMİNE

Şahin'in verdiği bilgiye göre; şehir hastanelerini inşa eden şirketler, işletme hizmetlerini kendi bünyelerindeki şirketler eliyle yapıyordu. İşletme hizmetleri, ‘tıbbi destek hizmetleri’ ve ‘destek hizmetleri’ olarak ikiye ayrılıyordu. Görüntüleme, laboratuvar, ilaç hazırlama, fizik tedavi ve rehabilitasyon, sterilizasyon ve dezenfeksiyon ile tıbbi ekipman hizmetleri, ‘tıbbi destek hizmetleri" kapsamında veriliyor. Yemek, temizlik, çamaşır ve çamaşırhane, güvenlik, otopark, ilaçlama, atık yönetimi ile hasta yönlendirme, refakat ve taşıma hizmetleri ise ‘destek hizmetleri’ adı altında sunuluyordu.

Şahin, ‘Pazar Testi Prosedürü’nün, ‘destek hizmetleri’ için işletileceğini söyledi. Şahin, Rönesans İşletme Hizmetleri Şirketi’nin Danimarkalı ISS şirketine devrettiği hizmetlerin de ‘destek hizmetleri’ kapsamında verilen hizmetler olduğunu dile getirdi.

DEVİR KAMU İHALE KANUNU'NDAN MUAF

Şahin'in verdiği bilgiye göre; şehir hastanelerini kuran şirketlerin ‘destek hizmetlerini’ devretme süreci, KİK'ten muaf tutuldu. ‘EK 17 Pazar Testi Prosedürü’nün piyasaya açık olmadığına dikkat çeken Şahin, hastaneleri inşa eden şirketin, devir sürecinin tüm kurallarını kendisinin belirleyebildiğine dikkat çekti.

İHALE SÜREÇLERİNİŞİRKET BELİRLEYECEK

Yine Şahin'in verdiği bilgilere göre; Pazar Testi adı verilen ihale yönteminde, inşaatı yapan şirketin onaylamadığı hiçbir firmanın hizmet alım ihalesini alamamasının önü açıldı.

25 LİRALIK HİZMET İÇİN 100 TL MALİYET

Şehir hastanelerini inşa eden şirketler, işletme hizmetlerini kamudan aldığı fiyattan yüzde 50 daha düşük fiyata alt yükleniciye verebilecek. Alt yüklenici de yüzde 50 daha düşük fiyata bir alt yükleniciye devredebilecek.

Şahin'in verdiği örneğe göre; kamu, 25 TL tutarındaki bir hizmet kalemi için en az 100 TL ödeme yapacak. Bunun 25 TL’si işletme hizmetlerini devralan şirkette kalacak. 75 TL’si ise inşaat yapan şirkete veya alt yükleniciye gidecek.

CHP'li Fikret Şahin, şehir hastanelerindeki bazı işletme hizmetlerinin devrine ilişkin sözleşme sürecini şöyle anlattı:

“Sağlık Bakanlığı'nın şirketlerle bir anlaşma imzaladığını görüyoruz. Kamu hizmeti olması gereken sağlık sektörünün, sağlık hizmeti alanının içine şirketler, ticari kuruluşlar girmiş oluyor. Artık Türkiye'deki Sağlık Bakanlığı'nın otoritesine şirketler ortak olmuş durumda.

Anayasamızın 56. maddesine göre; sağlık hizmetleri, devletin tek elden vermesi gereken bir hizmet alanıdır. Burada Sağlık Bakanlığı kendi görev alanına şirketleri ortak etmiş. Hatta şirketler de daha alt taşeronları ortak ederek sağlık hizmetleri; tek elden değil çift elden hatta pek çok elden verilir hale gelmiştir. Elimizdeki bu hizmet şartları sözleşmesinden anladığımız Anayasanın 56. maddesine aykırıdır 

“İNŞAAT ŞİRKETLERİNE MUAZZAM AYRICALIK”

‘Ek-17 Pazar Testi Prosedürü’nde de parayı kamu ödemekte; ama asıl yükleniciye, şehir hastanelerini yapan inşaat şirketlerine muazzam ayrılacak tanındığını görüyoruz. İhaleye kimlerin gireceğine, ihaleyi kimlerin alacağına neredeyse bu şirketler karar vermektedir.

Kamuya muazzam bir baskı vardır, bu konuda. Kamu parayıödemekte ama karar verici kesim de şirketler olmuştur. Sağlık, stratejik bir alandır. Sağlık hizmetinizi başka devletlerin inisiyatifine bırakamazsınız.

“VATANDAŞIN SAĞLIĞI TEHLİKEYE GİRMİŞ OLACAK”

Geçtiğimiz hafta Danimarkalı bir firmaya hastanedeki bazı hizmetler verildi. Ola ki bu ülke ile bir ihtilaf haline düştük. Bu hizmetler aksatıldı veya verilmedi. Bu kez vatandaşın sağlığı tehlikeye girmiş olacak. Sağlık hizmetleri, mutlaka kamunun vermesi gereken bir hizmet alanıdır.

Sağlık hizmeti yabancı devletlere teslim edilemez. Bu ülkemizin ulusal güvenliği açısından da oldukça önemlidir. Sağlık Bakanı'na ve iktidar yetkililerine hatırlatmak istiyorum; sağlık, kamunun vermesi gereken bir hizmet alanıdır. Şirketlere teslim edilemez. Halkın aldığı sağlık hizmeti üzerinden yabancışirketlere para kazanma imkanı sağlanamaz. Ulusal güvenliğimiz açısından da kesinlikle yabancışirketlere, sağlık hizmetleri teslim edilmemelidir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

THY EUROLEAGUE: FENERBAHÇE: 85 - EA7 EMPORİO ARMANİ MİLAN: 91
GALATASARAY, EYÜPSPOR MAÇI HAZIRLIKLARINA BAŞLADI
Atyarışı.com Koşuları Antalya'da düzenlendi
HASAN ARAT, BEŞİKTAŞ KULÜBÜ’NE VEDA ETTİ
30 Kasım Cumartesi günü yapılacak yurt dışı yarış programı ve erken bahis oranları