TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Avrupa'da İslamofobi: Problemler, Yaklaşımlar, Çözümler” panelinde yaptığı konuşmada; “Afrika’da çok nüfus birikimi olacak, Avrupa’da ise nüfus azalması oluşacak. Şu anda bakıyoruz nitelikli göçmen arıyorlar. Niye? Sistemin yürümesi için çalışan insan lazım. 25-30-50 sene sonra çok fazla nüfus hareketlerinin Avrupa’ya doğru akacağını tahmin etmek, kehanet değil, önümüzdeki 50 yılın gelişmesi göç, bugün daha mukaddimesindeyiz” dedi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM tören salonunda; 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen "Avrupa'da İslamofobi: Problemler, Yaklaşımlar, Çözümler" konulu panelde konuşma yaptı. Şentop, özetle şunları söyledi:
“Bizim dinimiz barış dinidir’ diye savunma değil de meselenin özüne dokunarak gerçek boyutlarını dikkate alarak ve onların önüne koyarak tartışmamız lazım. Dünya değişiyor. Batıda Müslümanlar var. Bugün göç tartışıyoruz. Dünyanın en temel meselelerinden biri iki bu konuyla da çok bağlantılı bir husus. İslamofobi sadece İslam düşmanlığı değil aslında yabancı düşmanlığı, ırkçılık hepsi bu İslamafobi’nin içinde mütalaa edilebilir.
Afrika’da çok nüfus birikimi olacak, Avrupa’da ise nüfus azalması oluşacak. Şu anda bakıyoruz nitelikli göçmen arıyorlar. Niye? Sistemin yürümesi için çalışan insan lazım. 25-30-50 sene sonra çok fazla nüfus hareketlerinin Avrupa’ya doğru akacağını tahmin etmek, kehanet değil, önümüzdeki 50 yılın gelişmesi göç, bugün daha mukaddimesindeyiz. Dolayısıyla yapılması gereken şey nedir? İnsan hakları, İslamafobi bağlamında, bu tür ideolojik, sekter arızalı paradigmaları geride bırakıp, insanların terörden, anarşiden uzak yaşamasını temin etmemiz lazım. İkinci de insanların kendi yurtlarında yaşayabilecekleri ortamı tesis etmemiz lazım. Bugün göçmenlerin gelmesini engellemek için yapılan masraflarla insanların kendi yurtlarında yaşatabilecek ekonomik bir potansiyel var. Paradigma değişikliğini, gerçekten; insan insandır, yaklaşımının yaygınlaşması lazım. Bize çok iş düşüyor. Bizim bu anlamdaki bütün dünyaya sunabilecek olan kültür ve tarih birikimimiz var. Zaten yapıyoruz, sadece Müslüman ülkelerin değil tüm ülkelerde Türkiye’ye bakışın yurt dışında programlara katılan arkadaşlarımız görüyorlar.”