Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) heyeti, CHP’nin sağlıkçı kökenli milletvekilleri Burhanettin Bulut ve Ali Şeker'i, Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmeleri öncesinde ziyaret ederek çalışanların sorunlarını ve taleplerini iletti. Ziyarette, "Aile sağlığı merkezlerindeki (ASM) çalışma şartları çok kötü. Giderlerin kısılması için ısınma elektrik sobası ile sağlanıyor" bilgisi verildi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker; SES Eş Genel Başkanları Selma Atabey, Hüsnü Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri ile TBMM’de bir araya geldi. SES heyeti, Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla birlikte derinleşen sağlık emekçilerinin sorunlarının, pandemi döneminde katlanarak arttığını belirtti.
SES, eczacı Bulut ile tıp hekimi Şeker’e sağlık emekçilerinin sorunlarını şöyle sıraladı:
"KORUYUCU SAĞLIK SİSTEMİNE AKTARILMASI GEREKEN PARA, 5'Lİ ÇETE'YE AKTARILIYOR"
"Personel eksikliğinden dolayı hastalara randevular geç veriliyor. İş yoğunluğundan kaynaklı 8 bin hekim istifa etti; bunlara ek olarak yüzlerce hekim emekli oldu. Sağlık emekçilerine yapılan ek ödemeler, emekliliğe yansımıyor. Bu yönde yapılacak düzenlemeler bir an evvel hayata geçirilmeli. Sağlık Bakanlığı, pandemide tükenme noktasına gelen emekçilerin 30 - 40 bin istihdam talebini gerçekleştirmedi. Şehir hastaneleri bütçeyi yutan kara bir delik. Koruyucu sağlık sistemine aktarılması gereken para, "5’li Çete'ye aktarılıyor.
"ASM'LERDE GİDERLERİN KISILMASI İÇİN ISINMA, ELEKTRİK SOBASI İLE SAĞLANIYOR"
ASM’lerde çalışma şartları çok kötü. Giderlerin kısılması için ısınma elektrik sobası ile sağlanıyor. Toplumsal Koruyucu Sağlık Hizmetleri'ne verilen para yetersiz. Kamu sağlık hizmeti yok edildi. Parası olan sağlık hizmeti alabiliyor, olmayan alamıyor. Sağlık kurumlarında kreş olmadığı için özellikle nöbetleri çakışan evli sağlık emekçileri mağdur. Bazı kurumlarda nöbetlerin aynı güne getirilmesinden kaynaklı yaşanan mağduriyetler var.
"HEKİMLER AÇLIK SINIRINDA MAAŞA MAHKUM EDİLDİ"
Sağlık emekçileri, iş yükleri artmasına rağmen emeklerinin karşılığını alamıyor. Üst gelir grubunda görülen hekimler, açlık sınırındaki maaşa mahkum edildi. Sağlık çalışanlarına mobbing uygulanıyor. Disiplin soruşturmaları arttı, sağlıkçılara gözdağı verilmek isteniyor. Güvenlik soruşturma sonuçları ile ilgili bilgi verilmiyor. Aile hekimleri "ilaç yok" diye, ilaç yazamıyor. İlaç doların da yükselişiyle birlikte yoka gidiyor. TUS tercihleri değişti. Cildiye gibi risksiz görülen bölümlere yönelim var."