DİLAN KUTLU
Türkiye'nin birçok tarım arazisinde soğan hasadı başladı. Ancak fiyatlar ne çiftçiyi ne de işçiyi memnun etti. Çiftçi Naci Çelik, “Soğana ‘50 kuruş, 60 kuruş’ diyorlar. Alıcı da almak istemiyor. İşçi de bulamıyoruz. Koskoca bir yılın emeği var. Şu soğana 600 TL'ye (60 kuruş) alıcı bile bulamıyoruz. Bu soğan Ankara, İzmir, İstanbul’a gidiyor, 3 lira oluyor” dedi. Tarla işçisi Mesut Dağşan ise “Yevmiye 80. Biz, o paraya emeğimizi alamıyoruz. Soğan elinde kaldı milletin. Para yapmıyor. Çiftçi kazanacak ki işçiye para verecek” diye konuştu.
Türkiye’nin en verimli arazilerinden biri olan Amasya’da soğan hasadı başladı. Ancak soğan fiyatlarıüreticileri memnun etmedi. Amasya’nın Suluova ilçesinde çiftçilik yapan Naci Çelik, 33 dönümlük arazisine soğan ekti. Dekara 2 bin lira masraf yaptığını söyleyen çiftçi, soğanın kilosuna 60 kuruşa bile alıcı bulamamaktan yakındı.
"SOĞANI 50-60 KURUŞİSTİYORLAR, SATAMIYORUZ"
Çiftçi Naci Çelik, 60 kuruştan tarladan yola çıkan soğanın market raflarına ulaştığında 3 lirayı bulduğunu belirterek, ANKA Haber Ajansı'na şunları söyledi:
“Bu sene soğanlarımızı satamıyoruz. ‘50 kuruş, 60 kuruş’ diyorlar. Alıcı da almak istemiyor, gönderdiği yerden parası dönmüyor. İşçi bulamıyoruz. İşçilerimiz de emeğinin karşılığını alamıyorlar. En az 20 kişi olması lazım. Şu an burada 10 kişi var. Bu işin hepsi emek, koskoca bir yılın emeği var. Ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Soğanın maliyetleri çok yüksek olduğu için bunun altından kalkamıyoruz. Bir sonraki yıl, 2022'de soğan ekmeyi de düşünmüyorum. Şu soğana 600 TL'ye (60 kuruş) alıcı bile bulamıyoruz. Markette, İstanbul’da, Ankara’da bu soğan kaç paradır? Bu soğan Ankara, İzmir, İstanbul’a gidiyor, 3 lira oluyor.”
Tarlada çalıştırılacak işçi bulamadıklarını, yevmiyeleri karşılayamadıklarını belirten Çelik, şöyle devam etti:
“Benim masrafım 2 bin TL. Üç gün çalışacağım burada, 6 bin TL. Satacağım mal, 10 bin TL. Daha bunun ilacıydı, ekimiydi, gübresiydi, işçiliğiydi... Çok zor durumdayız. Sayın Tarım Bakanı’m, sana sesleniyorum: Yani inanın hiçbir şeyden para kazanamıyoruz. Ayçiçeğini 4 bin 900 liraya sattık. Şu anda ayçiçeği 5 bin 400 lira. Burada tüccar para kazanıyor. Çiftçi kazanamıyor, maliyeti yüksek. 2022’de yüzde 90’nımız buğday ekeceğiz. Bu Tarım Kredi’den taksitlerimizi de nasıl ödeyeceğiz bunu da bilmiyoruz. 50 bin lira borcum vardı, taksit yaptım. Taksitimi belki de ödeyemeyeceğim.”
TARLA İŞÇİSİ: “ÇİFTÇİ KAZANACAK KİİŞÇİYE PARA VERECEK”
Soğan tarlasında çalışan işçi Mesut Dağşan ise “Yevmiye 80. Biz, o paraya emeğimizi alamıyoruz. Soğan elinde kaldı milletin. Para yapmıyor. Çifti kazanacak ki yevmiyeleri alalım. Her şeye zam geldi. Ne yapacağız bilmiyoruz. Çiftçi kazanacak ki işçiye para verecek” dedi.
BAYRAKTAR: "KURU SOĞAN 62 KURUŞA İNDİ, SOĞANLAR TARLADA BEKLİYOR"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel BaşkanıŞemsi Bayraktar ise iki gün önce yaptığı açıklamada, kuru soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkının 3 buçuk kat olduğunu söylemiş, kilogram maliyeti 1 lira civarında olan kuru soğan fiyatının 62 kuruşa kadar indiğini belirtmişti.
“Üreticilerimiz kuru soğanı tarladan toplatacak işçilik maliyetini dahi karşılayacak durumda değil” diyen Bayraktar, soğanın tarlada bekletildiğini söylemişti.