Toplumsal eşitlik bilincinin yaygınlaştırılması için çalışma başlatan Maltepe Belediyesi, Strateji Geliştirme Müdürlüğü bünyesinde kurulan Sosyal Politikalar ve Eşitlik Birimi ilk eğitimini belediye personeline verdi.
Sosyal Politikalar ve Eşitlik Biriminin zoom üzerinden ilk çevrimiçi eğitimi personele verildi. Sosyal Politikalar ve Eşitlik Birimi personeli Sosyolog Nur Özlem Demir tarafından HIV&AIDS konulu eğitime personel online katılım sağladı. Eğitime ayrıca izleme süreçlerini takip etmek üzere Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAP) üyeleri Nurşen Kanbur ve Burcu Yeşiladalı da katıldı.
Eğitimde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (CYBE)’den itibaren, enfeksiyonlardan başlayan yolcuğun HIV’e dönüşme süreçleri, erken teşhisle önlenebilir olması, tedavi esnasında yaşanılanlar, kullanılan tanımlamalar ile dilde başlayan ayrımcılığın davranışlara yansıyan ayrımcılığa kadar olan süreçlerden, HIV ve AIDS arasındaki temel kavram farklarından, doğru bilinen yanlışlardan ve 1 Aralık Dünya AIDS günü ve sembolü olan “Kırmızı Kurdele”nin hikâyesinin tüm detaylarına yer verildi.
Sosyolog Nur Özlem Demir tarafından yaklaşık bir saat süren çevrimiçi eğitimde öncelikle HIV&AIDS enfeksiyonunun ilk basamakları olan CYBE’ye yer verildi. Demir eğitimde, her yıl 340 milyon insanın CYBE’ye yakalanmasına ve bu sayının üçte birinin 25 yaş altı gençlerden oluşmasına dikkat çekti.
HIV VE AIDS FARKLI KAVRAMLAR
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları detaylı olarak anlatan Demir, eğitimin devamında, HIV ve AIDS’in vücutta gelişim ve ilerleme süreçleri farklılığından dolayı bu iki kavramda farklılık olduğunu belirtti. Demir, “HIV ile yaşayan herkes AIDS evresinde değildir, tedavi altına alınan bireylerse yaşamları boyunca AIDS evresine gelmezler’’ dedi.
HIV ARTIK ÖLÜMCÜL DEĞİL
HIV virüsünün ölümcül olmaktan çıktığına dikkat çekilen eğitimde, ülkemizde tedaviye erişimin dünyaya kıyasla çok iyi durumda olduğu belirtildi. Türkiye'de tanı konmuş hastalıklarda tedavi rahatlıkla planlanmasına dikkat çeken Demir, önemli olan noktanın tanı konması olduğunun altını çizdi; tanı konduktan sonra doğru tedavi ile HIV pozitif bireylerde beklenen yaşam ömrü HIV ile enfekte olmayan kişilerle aynı olabiliyor.
1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ İLE AYRIMCILIĞI ÖNLEME
Eğitimde, HIV ve AIDS’le yaşayan insanların yaşamın pek çok alanında ayrımcılığa maruz kalabildiğnşne dikkat çeken Sosyolog Demir, ‘‘HIV ve AIDS’de ayrımcılık dilde başlıyor. Bunu önlemek için HIV’li, AIDS’li, HIV hastası AIDS hastası demek yerine HIV&AIDS enfekte ya da HIV’le yaşayan AIDS’le yaşan doğru ifadeleri kullanmak gerekiyor’’ dedi.