SÜT SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ: "SÜT FİYATLARI 4 LİRA 95 KURUŞ OLSUN"

Süt sektörü temsilcileri, yaptıkları ortak açıklamada; yem fiyatları artarken, süt fiyatlarının sabit kaldığını söyledi. Sektör temsilcileri, süt fiyatının...

Süt sektörü temsilcileri, yaptıkları ortak açıklamada; yem fiyatları artarken, süt fiyatlarının sabit kaldığını söyledi. Sektör temsilcileri, süt fiyatının 4 lira 95 kuruş olmasını talep etti.

Süt sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda sektör temsilcileri ortak basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya; Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, KÖY-KOOP Merkez Birliği Genel Başkanı Eray Çiçek ve Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Genel Başkanı Sencer Solakoğlu imza attı.

Üreticiler; başta yem olmak üzere, girdi maliyetlerini karşılayabilmek için her ay hayvanlarını kestirmek veya satmak zorunda kaldıklarını belirtti. Açıklama şöyle:

“ÇİĞ SÜT FİYATLARINI ENFLASYON GEREKÇESİYLE FRENLEMEK ASLINDA DOLAYLI YOLDAN ENFLASYON İTHAL ETMEKTİR: Son dönemde çiğ süt fiyatları, enflasyonu artırır gerekçesiyle Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi tarafından belirlenmekte ve Ulusal Süt Konseyi’ne (USK) açıklattırılmakta, konsey işlevsizleştirilip fiyat aslında bir anlamda frenlenmektedir. Uzun süre çiğ süt fiyatlarını sabitlemek, Ulusal Süt Konseyi’nin özenle hesapladığı maliyet kalemleriyle oynayarak maliyeti düşürmeye çalışmak bizim üreticilerimize verilmeyen o paraların çok daha fazlasını yarın ithalatla dış ülkelerin üreticilerine vermek zorunda kalırız.

MİLYONLARCA ÜRETİCİ HAYVANLARINI KASABA GÖNDERİYOR: Milyarlarca dolar harcanarak oluşturulan damızlıkların kasaba, üretimi artırmak için verilen milyarlarca liralık desteklerin boşa gitmemesi, 2008 yılında yaşanan krizin tekrar yaşanmaması için üreticilerimizin sesine kulak verilmelidir. Eğer fiyatlar önümüzdeki dönem için hak ettiği oranda revize edilmeden bu şekilde uygulanmaya devam edecek olursa ne yazık ki hayvanların kasaba gidişi hızlanacak, bunu et krizi takip edecektir.

SON BİR YILDA SÜT YEMİ YÜZDE 51 ARTTI: Dövize bağlı gelişen yem fiyat artışları bir türlü durdurulamamaktadır. Son bir yılda süt yemi fiyatı yüzde 51, besi yemi fiyatı yüzde 48, mısır silajı fiyatı yüzde 31, yonca fiyatı yüzde 29, saman fiyatı ise yüzde 15 artmıştır. Üreticinin süt fiyatı hariç, hiçbir şeye etkili müdahale edilememektedir. Çiğ süt fiyatları enflasyonu artırıyor gerekçesiyle müdahaleye maruz kalmakta buna karşılık yem fiyatları, ilaç fiyatları, elektrik fiyatları, sanayicilerin satış fiyatları, marketlerdeki tüketici fiyatları hiçbir müdahaleye uğramamaktadır. Enflasyonun yükselişine bir gerekçe aranıyorsa sorun sadece üretici fiyatlarında değil tüm zincirde aranmalı, çözümlere buradan başlanmalıdır.

SÜT/YEM PARİTESİ ÜRETİCİ ALEYHİNE İŞLEMEKTEDİR: Elimizdeki verilere göre üretici bir litre çiğ sütü Ekim ayı itibariyle ortalama 3 lira 2 kuruşa satmıştır. Bu ayda yemin kilosunu da 3 lira 30 kuruşa satın almıştır. Bir litre süt satarak alabileceği yem bir kilo bile etmemekte, 0,92 kilo etmektedir. Bu parite son yılların en düşük paritesidir.

ÇİĞ SÜT FİYATI 1,5 PARİTEYE GÖRE 4 LİRA 95 KURUŞ OLMALIDIR: Üreticilerimiz yemin kilosuna Ekim ayında 3 lira 30 kuruş ödemişlerdir. 1,5 pariteye göre eline geçmesi gereken fiyat 4 lira 95 kuruş olmalıdır. Bunun altındaki fiyat sürdürülebilirlikten ve üreticilerimizin beklentilerinden uzaktır. Sektörde bu sorunların devam etmesi halinde süt üreticilerinin zarar görmesine ve yabancı ülkelerin çiftçilerinin ithalat yoluyla finanse edilmesine neden oluruz.

Ulusal Süt Konseyi, pariteyi göz önüne alarak üreticilerin beklentilerine cevap verecek fiyatı 3’er aylık dönemler halinde açıklamalı ve paritenin korunması sağlanmalıdır. Örneğin; 4 lira 95 kuruşluk fiyat açıklaması 1 Aralık 2021 ile 28 Şubat 2022 tarihleri arasında geçerli olmalı, sonrasında güncellenmelidir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

Karataş Belediyesi Koşusu'nu Northern Nurdetta kazandı
KARTAL EVİNDE GÖZTEPE’YE 22 YIL SONRA KAYBETTİ
SEMİH KILIÇSOY, BU SEZON LİGDE İLK GOLÜNÜ ATTI
BEŞİKTAŞ, SÜPER LİG’DE GALİBİYET HASRETİNİ 4 MAÇA ÇIKARDI
TRENDYOL SÜPER LİG: BEŞİKTAŞ: 2 - GÖZTEPE: 4 (MAÇ SONUCU)