FERHAT AKGÜN
Tekirdağlı süt üreticileri, süt ürünlerinin marketlerde geçen yıllara göre iki katına satılmasına rağmen kendi ceplerine yansıyan bir şeyin olmadığını belirterek, "Litre fiyatının en az 3,5 TL olması gerekiyor" dediler.
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi Yağcı Mahallesi’nde süt üretimi yapan Hamdi Ülker, “Süt fiyatları istediğimiz seviyede değil. Süt fiyatları 2 lira 30 kuruş olduğu zamanda taze kaşar 17 liraydı. Süt fiyatları 2 lira 80 kuruş oldu, taze kaşar 35 liraya çıktı. Arada büyük bir dengesizlik var. Ette de aynı durum var. Süt 2 lira 30 kuruşken 5 kiloluk peynir 120 TL idi, şu an 5 kiloluk peynir 200 TL oldu. Bizim sattığımız ile mamül hale gelen ürün arasında çok büyük bir fark var. Milli tarım politikamız olması lazım” dedi.
“MUTLU DEĞİLİZ”
Ülker, “Süt para yaparsa, et de ucuzlar. Süt para yaparsa, ineğin danası olur, dananın da eti olur. Burada bir dengesizlik var. Tek yapılacak iş sütün fiyat yapması. Süt para yaparsa, eti olur. Süt para etmiyor. Bu durum da, bizi mutlu etmiyor. Biz ucuza sattığımız halde şehirde yaşayan insanlarımız ucuza sütü içemiyor” diye konuştu.
“DURUMLAR İÇ ACICI DEĞİL, YEM 150 TL OLMUŞ”
Tekirdağ Süt Üreticiler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Çiftçi Galip Yakut, “Sütte durumlar iç açıcı değil. 2 lira 80 kuruşa süt satıyoruz yemin çuvalı 140, 150 TL olmuş. Üretici şu anda yem alamıyor. Herkes tarım kredilere, yağlı tohumlara borçlu. Malını satsa borcunun ödeyemeyecek durumda. Hayvanlar ürüyor ama gelin bunu çiftçiye sorun. Çiftçi zor durumda. Sütün derhal 3,5 TL’ye gelmesi lazım. Bir kilo peynir 45,50 TL olmuş. Sütün maliyeti zaten 3,5 TL. Bizden aldıkları süt 2.80 TL. Rafta sütün litresi 8 TL. durumlar iyi değil. Allah yardımcımız olsun” dedi.
“ÜRETİCİ KENDİ HALİNE BIRAKILDI”
CHP Tekirdağ Milletvekili Yüksek Ziraat Mühendisi İlhami Özcan Aygun ise şunları söyledi:
“Süt Konseyi var ama aldığı kararlar sahada uygulanmıyor. Süt konseyi toplandı süt taban fiyatını 2 lira 87 kuruş olarak belirledi ama bu karara sanayici uymuyor. 2 lira 60 kuruşa çiftçi sütünü zorla satıyor. Ben buradan Bakan Pakdemirli’ye sesleniyorum. Bir an önce gıda komitesini toplayın. Üreticimizin sesine kulak verin. Ülke gün geçtikçe kan kaybediyor. Üretici kendi sorunları ile baş başa kalmış durumda”
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
* Kahvehanede çiftçilerle sohbet
* Süt inekleri
* Süt üretimi yapan Hamdi Ülker ile röportaj
* Tekirdağ Süt Üreticiler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Çiftçi Galip Yakut ile röportaj
* CHP Tekirdağ Milletvekili Yüksek Ziraat Mühendisi İlhami Özcan Aygun ile röportaj