Haber : EDDA SÖNMEZ - OKTAY YILDIRIM / Kamera: ADEM KARABAYIR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da bugün başlayan CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi’ne katıldı. Kılıçdaroğlu, konuşmaların ardından stantları dolaştı. Stantlarda belediye başkanları ile sohbet eden Kılıçdaroğlu kendisine ikram edilen ürünleri de tattı. Ankara'dan bir kadın kooperatifi yöneticisinin "İnşallah daha da büyüyeceğiz" demesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Büyüyün, büyüyün de erkeklere meydan okuyun" karşılığını verdi.
İstanbul Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Tarımsal Kalkınma Zirvesi başladı. 160 belediye ve 300 kooperatifin katılımıyla düzenlenen zirvede CHP'li belediyelerin tarım sektörü ve üreticiye yönelik destekleri yanında yaptıkları sosyal yardımlar kamuoyuyla paylaşılıyor. Açılış konuşmalarının ardından CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet stantları dolaştı. Kılıçdaroğlu, stantlarda belediye başkanları ile sohbet etti ve üretilen ürünler hakkında bilgi aldı. Kılıçdaroğlu’nun incelemeleri sırasında şu diyaloglar yaşandı:
MERSİN BÜYÜKŞEHİR
Vahap Seçer: Akdeniz'in en güzel ürünleri biliyorsunuz Mersin’de yetişiyor. Antalya alınmasın ama.
Kemal Kılıçdaroğlu: Neyse Muhittin Başkan yok buralarda.
İmamoğlu: Burdur öyle bir ceviz ezmesi verdi ki bize birkaç stant geçecek herhalde
ANKARA BÜYÜKŞEHİR
Mansur Yavaş: Sıvı gübreyi de bir şirketimiz imal ediyor ve ücretsiz veriyoruz. Tohum ve diğer fide desteklerimizin yanı sıra hayvan desteğimiz de var. Ama ilk defa mazot yardımı yapacağız bu yıl çiftçiye. 40 bin çiftçimiz var Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 17 bin 500 tanesine tohum dağıttık. 20 bin ile net temas halindeyiz. Burada gördüğünüz gibi kırsal kooperatiflerimiz var.
Kadın kooperatif yetkilisi: İnşallah daha da büyüyeceğiz
"BÜYÜYÜN, BÜYÜYÜN DE ERKEKLERE MEYDAN OKUYUN"
Kemal Kılıçdaroğlu: Büyüyün, büyüyün de erkeklere meydan okuyun. Kooperatiflerle ilgili ürün satmak sıkıntılı, ancak sağ olsun başkanlar kadın kooperatifleri ilgili marketler oluşturuyorlar. Ürünleriniz de buralarda da satılıyor.
Mansur Yavaş: 807 ürünümüz var farklı ve markalaştırdığımız.
Kılıçdaroğlu: (Kadın kooperatiflerinin üretmiş olduğu şalgamdan tadarak) Adanalılar diyecek ki bize rakip çıkıyor.
ANTALYA BÜYÜKŞEHİR
Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı: Faydalı böceklerimizden bahsetmek istiyorum genel başkanım.
Kemal Kılıçdaroğlu: Anlamadım neyden?
Muhittin Böcek: Benim gibi böcek başkanım.
Daire Başkanı:İpekböcekçiliği konusunda Türkiye’de ikinci sıradayız, hedefimiz birinci sıraya geçmek.
Kemal Kılıçdaroğlu: Birinci sırada kim var?
Daire Başkanı: Diyarbakır efendim. Koza üretiminde Antalya var. İpekböcekçiliğinde de Eskişehir belediyemizle birlikte yapıyoruz.
Kemal Kılıçdaroğlu: Bursa iyiydi bir ara.
Daire Başkanı: Bursa dokumada iyi başkanım. Koza üretimi konusunda Diyarbakır birinci sırada geliyor. İkinci sırada biz geliyoruz. Teknoloji ile ilgili tarıma yansıması ile ilgili projelerimiz var. Çiftçimize enerji desteği veriyoruz. Elektrik giderlerin yüzde 70’ni karşılıyoruz. Aynı zamanda sulama projelerini yapıyoruz.
ADANA BÜYÜKŞEHİR
Kemal Kılıçdaroğlu: Kaç tane kadın kooperatifin var?
Zeydan Karalar: 6 tane kadın kooperatifim var. İkisi daha önce kurulmuştu. Meryem Kadın Kooperatifi daha önce kurulmuştu, hibe aldık onlara 5 bin metrekare sera yaptık, 160 bin metre kare yer verdik, ekip satıyorlar. Kınalı Eller'i kurdurmuştuk. 3 köyde geriye dönüşüm başladı. O üç köyün de ekonomik şartları değişti.
Kooperatif başkanı: Meryem Kadın Kooperatifi 1 yılı geçti. İsmini şöyle bulduk. Bizim kooperatif çok milletli kadınlardan oluşuyor. İsim listesini hazırlarken bir baktım her milletten kadının adı Meryem. Olsa olsa bu yakışır dedim. Ortak bir bakış açısı, yeni bir umut olsun diye kooperatifin adı Meryem oldu.
Zeydan Karalar: Meclisten zor geçti. ‘Siz Hristiyan mısınız’ dediler.”
İZMİR BÜYÜKŞEHİR
İzmir Büyükşehir Belediye standına giden Kemal Kılıçdaroğlu’nu halkoyunları ekibi karşıladı. Başkan Tunç Soyer Kılıçdaroğlu’na bilgi verdi.
Tunç Soyer: Bu yıl 25 milyon ton silajlık mısır üretmişiz. 2019’da 2 milyon ton pamuk, 4 milyon ton patates üretmişiz. Bu kadar stratejik ürünlerden bu kadar az, ama silajlık mısır 25 milyon ton. Sadece büyük baş hayvan yemi olarak kullanılıyor. Oysa saz çavdarı ektik. 1.5 metre başak boyu var. Sadece yağmur suyu ile büyüyor. O da kaba hayvan yemi.
Kendisine sunulan ikramlar için Kılıçdaroğlu, “Şimdi yersek diyecekler ki efendim malı götürdü bunlar” diye espri yaptı.