DİLAN KUTLU
TARSİM'e kayıtlıçiftçiler kuraklık desteğinden yararlanamadı. TARSİM, aynı bölgede bir tarlaya hasat zararıçıkarırken bir başka tarlada “0” hasar tespiti yaptı. Çiftçi Kenan Küfre, “Esentepe Mahallesi’ne kuraklık desteği veriliyor. Hürriyet ve Yeşilyurt Mahallesi’ne verilmiyor. Tarım İlçe’nin verdiği hasar tespiti ile TARSİM’in verdiği hasar tespiti birbirini tutmuyor” dedi. CHP Sivas İl Başkan Yardımcısı Murat Sulakçı ise, “TARSİM dolu sigortasını bu yıl yeniden yaptırdık. Ancak Tarım İlçe Müdürlüğü’nün yüzde 40 yüzde 50 hasar verdiği yerde maalesef TARSİM yüzde 0 verdi" dedi.
Geçtiğimiz günlerde İzmir İklim Değişikliği ve Tarım Çalıştayı’na katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuşmasında; “TARSİM sayesinde çiftçi geleceğe güvenle bakıyor. Bu yıl TARSİM kapsamındaki toplam 1,6 milyar lira hasar tazminatının 800 milyon lirasınıödedik. Hasar tespitlerinin bitmesine yönelik kalan tazminatları da üreticilerimize ödenecektir” diyerek tüm çiftçilerin TARSİM sigortasını yaptırmalarını istemişti.
Devlet destekli tarım sigortası poliçelerinin üretim ve hasar işlemlerinin yapılması için kurulan Tarım Sigortaları Havuzu'na (TARSİM) 200 milyon dönüm ekili araziden 20 milyon dönümü TARSİM'e kayıtlı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, şiddetli kuraklık yaşayan illerin arasında yer alan Sivas’ta, köylüler; TARSİM kuraklık ödemelerinde sorun yaşıyor. Ulaşİlçesi’nin Esentepe mahallesindeki çiftçiler ise ANKA Haber Ajansı’na, 2 yıldır tarlalarını TARSİM’e sigortalattığını ancak bu yıl yaşanan kuraklık desteğinden faydalanamadıklarını aktardı.
TARSİM sigortası yapan çiftçiler, birbirine yakın farklı mahallelerde arasında 3 metre mesafe bulunan ekili bir tarlaya hasar tespiti çıkartılırken, diğer tarlaya “0” zarar gösterildiğini belirtiyor. Ayrıca, TARSİM’in kendi sitesinde yayımladığı hasar tespiti verilerine göre bazı tarlalar kuraklıktan hiç etkilenmemiş hatta beklenilenden fazla verim elde edilmiş olarak gösteriliyor.
Esentepe Mahallesi’ndeki çiftçi Kenan Küfre, “Esentepe Mahallesi’ne kuraklık desteği veriliyor. Hürriyet ve Yeşilyurt Mahallesi’ne verilmiyor. Tarım İlçe’nin verdiği hasar tespiti ile TARSİM’in verdiği hasar tespiti birbirini tutmuyor” dedi.
Çiftçi Gökhan Mızılak da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mağduriyetlerini gidermesini istedi.
CHP Sivas İl Başkan Yardımcısı Murat Sulakçı ise 300 dekarlık arazisine 5 bin 500 liralık TARSİM sigortası yaptırdığını belirterek, şunları söyledi:
“Yıllardan beri yaptırmış olduğumuz TARSİM dolu sigortasını bu yıl yeniden yaptırdık. Ancak Tarım İlçe Müdürlüğü’nün yüzde 40 yüzde 50 hasar verdiği yerde maalesef TARSİM yüzde ‘0’ verdi. Örnek olarak, Esentepe Mahallesi’ne 207 hasar veriliyor. Ancak yolun hemen alt kısmında olan Hürriyet Mahallesi’nde 16 bin dekarlık araziye hiçbir hasar verilmiyor. Ayrıca Yeşilyurt Mahallemizde 10 bin dekar olmasına rağmen hiçbir şekilde faydalanamıyor."
Sulakçı, Tarım İlçe Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinin göz önüne alınarak, hasar tespitinin gözden geçirilmesini; çiftinin hak ettiği sigorta primlerinin verilmesini istediklerini söyledi.
“196 MİLYONLUK EKİLİ ARAZİNİN SADECE YÜZDE 14’Ü TARSİM’E KAYITLI”
CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal ise Cumhurbaşkanlığı kararıyla Cengiz Holding iştiraki Eti Bakır'a 1,6 milyar TL'lik proje bazlı destek vermesini hatırlatarak ANKA’ya şu değerlendirmeyi yaptı:
“Tarım Bakanı, TARSİM yaptıran çiftçilerin yüzde 50’sinin zarar gören payının ödendiğini söylüyor. TARSİM ne yazık ki Türkiye’deki yaklaşık 196 milyon dönüm ekilen arazinin sadece yüzde 14’lük kısmını sigortalayabilmektedir. Geriye kalan çok büyük bir kısım sigortasızdır. Dolayısıyla TARSİM’de yapılan ödeme oldukça düşük, doğal afetlerden kaynaklanan sorunları da çözebilecek nitelikte ve güçte değil. Oysa baktığımızda bu yıl kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize 30-40 lira gibi komik tohum ve gübre masrafını bile karşılayamayacak bir ödeme öngörüyorlar. Bunu da sadece beş altıüründe yaptılar. Tarım Bakanı ya da hükümet şunu yapmakta bir gübre fabrikası tam 1,6 milyar TL tamamen hibe destek vermektedir.”
"TARSİM'İN KARŞILADIĞI HASARLA GERÇEK ZARAR BİRBİRİNDEN ÇOK UZAK"
Ziraat Mühendisi Faik Toy, TARSİM'in hasar tespiti yaparken de çiftçiye nakit ödeme yaparken de hasar eşik verimini çok aşağıda tuttuğunu ifade ederek şunları söyledi:
“TARSİM kuraklık sigortasında büyük bir sıkıntı var. Örneğin çiftçinin gerçek verimi 400 kilogramken çiftçi poliçeyi yaparken TARSİM 230 kilogram köy eşik verimini belirliyor. Diyor ki, "230 kilogramın altına verimin düşerse düştüğü miktar kadar ödeme yaparım." İyi de 400 kilogramdan 230 kilograma kadar 170 kilogram kayıp var ortada. TARSİM poliçeyi yaparken baştan onu karşılamam diyor. Diğer taraftan 230 kilogramdan 30 kilo altına düşerseniz. Size 30 kilogramın ödemesini yapıyor. 30 kilogramı da piyasadaki ürünün fiyatıyla çarpmıyor, poliçede belirlediği buğdayın düşük fiyatıyla çarpıyor. Örneğin; mercimekte 20 kilogram hasarınız varsa poliçede mercimek fiyatı 4 TL. Piyasada bugün mercimek 10 TL. TARSİM'in karşıladığı hasarla sizin gerçek zararınız birbirinden çok uzak."
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
. CHP Sivas İl Başkan Yardımcısı Murat Sulakçı
. Esentepe Mahallesi’ndeki çiftçi Kenan Küfre
. Çiftçi Gökhan Mızılak
. CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal