FERHAT AKGÜN
Sattıkları malları yerine koyamadıklarını söyleyen Tekirdağlı baharatçı Eyüp Ataman, “Çeşitli krizler gördük. 2001 krizlerini, devalüasyonları, 12 Eylülleri, her şeyi. Ama bu son kriz hiçbirine benzemiyor” dedi.
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesindeki tarihi bedesten içerisinde 30 yıldır baharatçılık yapan 60 yaşındaki Eyüp Ataman, üst üste gelen zamlardan şikayet etti. Ataman, şunları söyledi:
“Yaşım 60, ilkokul 4’ten beri ticaretle uğraşıyorum. Yüksekokul mezunuyum. 30 küsur seneye yakındır baharat işi ile iştigal ediyorum. Çeşitli krizler gördük Türkiye’nin süreci içerisinde 2001 krizlerini, devalüasyonları, 12 Eylülleri, her şeyi. Ama bu son kriz hiçbirine benzemiyor. Bir zam gelirdi, bir iki gün sürerdi, belli mallara gelirdi.
Firmalardan her gün mail ve mesaj geliyor. Bir de bizim sattığımız sektör mallarının yüzde 60, 70’i ithal. Dolarla ya da euro ile geliyor, bunlar da fiyat veremiyor. Bazı ithalatçılar telefonlara cevap vermiyor. 2 ay evvel 50 lira olan çekilmiş kuru kahve şu anda 200 liralara dayandı. Ama bugünkü dolar artışı ile ne olacağı belli değil.
‘SATTIĞIMIZ MALLARIN YERİNE KOYAMIYORUZ’
İthale dayalı mallar, sattığımızı yerine koyamıyoruz. Bizim küçük esnaf sermayemizle 10 birim mal alabiliyorsak bugün 3 birim mal alamayız. 80 küsur lira tuttu, müşterimizin; tereddüt ettim, bir daha topladım, hakikaten 80 lira tuttu. İnsanlar 5 liralık 10 liralık mal istiyor. Malın kilosu olmuş 150, 200 lira. 17,5 liraya yaptırdığımız baskılı poşet, 60 lira olmuş. İçine malzeme koyduğumuz naylon torbanın tanesi bir lira. Beş liralık satışta müşteriye hürmetten bir şey diyemiyoruz. Biz memnun değiliz. Masraflarımız, kiralarımız, vergiler, elektrik artıyor. Fiyatların artması bizim aleyhimize. Bizde bir maldan 10 kilo, 20 kilo bulunur, bitti mi tekrar yazarız. Nasıl çıkacağız bu işin sonu ne olacak bilemiyoruz. Esnaf çok zor durumda.”