Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Esra Koçak Mayda, tasarruf genelgesiyle kamu kurumlarına günlük gazete alımının yasaklanması karşısında, “Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu? Bu karar tüm toplumun zararınadır. Pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır” dedi.
TGS, kamu kurumlarına gazete almayı yasaklayan genelgenin iptal edilmesi için İstanbul, İzmir, Mersin ve Eskişehir'de "Haberden tasarruf olmaz" tepkisi gösterdi.
Bu kapsamda TBMM'de de CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, basın toplantısı düzenledi. Toplantıya TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak Mayda da katıldı. Mayda, şunları söyledi:
“HABERDEN BİLGİDEN TASARRUF OLUR MU”
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan tasarruf genelgesi ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilânlar dışında ilân yayımlatılmaması yönünde talimat verildi. Tasarruf tedbiri adı altında alınan bu karar işçisiyle işvereniyle tüm basın camiasını derinden üzmüştür. Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu? Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu karar tüm toplumun zararınadır. Öte yandan bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır.
“YEREL GAZETELER NEFES ALAMAZ HALE GELECEKTİR”
Kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilânlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelere uygulanacak bu ambargo onların tek tek kapanmasına, yerel basında çalışan binlerce meslektaşımızın işsiz kalmasına neden olacaktır. Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecektir.
“GAZETE DEVEDE KULAK BİLE OLMAYACAKTIR”
Gazeteler bir kamu faaliyeti yürütmektedir. Haber hepimize ekmek ve su gibi lazımdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının tesis edilmesi demokrasilerin gereğidir. Gazetecilerin işlevini yerine getirebilecekleri koşulların yaratılması hükümet edenlerin görevidir. Toplumun kültürel gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir. Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile olmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır."
“GAZETEDEN TASARRUF ETMEK KÜLTÜRÜ EĞİTİMİ YOK ETMEK DEMEKTİR”
Çakırözer ise, şunları söyledi:
"Bir liralık iki liralık gazeteyle tasarruf olmaz. Başka harcama kalemlerine bakmak gerek. Gazeteden tasarruf etmek demek kültürü, eğitimi, insanların bilgi ile donanmasını yok etmek demektir. Yüzlerce gazetenin hayatının bitmesi söz konusudur. Pandemi döneminde bazı gazeteler yayınlarını durdurdu, hafta sonu çıkmamaya başladı. Zaten zor bir süreçten geçen Anadolu basını, bu karardan hayati şekilde etkilenirler. Bir lira deyip geçmeyin, yıllık bazda 3 bin lira – 4 bin lira. Bu karardan geri dönülmez ise Anadolu’da gazeteler olmayacak."
Çakırözer, “Umarım bu yanlış, bu iyi düşünülmemiş adımdan geri adım atarlar. Yoksa artık gazetelerin Anadolu’da kapanmaya zorlayarak, ortadan kaldırmış olacağız" dedi.