ALİ GÜRELİ
Tokat Erbaa’daki çevre dernekleri ve köy muhtarlıklarının altın madenine karşı açtığı davada yürütmenin durdurulması talebi reddedildi. Köylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal, Erbaa Ovası’nın koruma altına alındığını ve tarım dışında bir faaliyetin yapılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirterek, "Bölgede en az 5 milyon ağacın kesilmesine neden olacak bu madencilik faaliyetinin durdurulması talebimiz reddedilse de mücadelemiz sürecek. Mahkemenin ret kararına itiraz ettik" dedi.
Tokat Erbaa’daki çevre dernekleri ve köy muhtarlıklarının; altın madeni ruhsatı alan Verusa Holding-Galata Madencilik’e karşı Tokat İdare Mahkemesi'nde “arama ruhsatının iptali” için açılan davada yürütmenin durdurulması talebi reddedildi.
Avukat İsmail Hakkı Atal, Erbaa Ovası’nın koruma altına alındığını ve tarım dışında bir faaliyetin yapılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirterek, “Bölgede en az 5 milyon ağacın kesilmesine neden olacak bu madencilik faaliyetinin durdurulması talebimiz reddedilse de, mücadelemiz sürecek. Mahkemenin ret kararına itiraz ettik" dedi.
Avukat İsmail Hakkı Atal, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada; Çerkezfındıcak Köyü Doğa ve Çevre Koruma Derneği, Erbaa Çevre ve Kültür Derneği, Kozlu Köyü Muhtarlığı, Cibril Muhtarlığı, Erenli Köyü Muhtarlığı, Karkın Köyü Muhtarlığı, Koçak Köyü Muhtarlığı, Ezebağı Köyü Muhtarlığı, Keçeci Köyü Muhtarlığı, Sokutaş Köyü Muhtarlığı, Erbaa Muhtarlar Derneği, Erbaa Süt Üreticileri Birliği, Erbaa Ziraat Odası Başkanlığı, Tokat İli Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği, Ezebağı Köyü Doğa ve Çevre Koruma Derneği adına Tokat İdare Mahkemesi Başkanlığı’na başvurarak UNESCO tarafından koruma altına alınan dillerden birisi olan Çerkezcenin konuşulduğu 7 Çerkez köyünün ortasında bulunan maden sahasındaki faaliyetlerin durdurulması amacıyla bir süre önce harekete geçtiklerini anımsattı.
Tokat İdare Mahkemesi'nin, Verusa Holding-Galata Madencilik’in maden arama ruhsatının iptali istemini taleplerini reddettiğini ifade eden İsmail Hakkı Atal, şunları söyledi:
"Maden aramasının söz konusu olduğu alan UNESCO tarafından koruma altına alınan dillerden birisi olan Çerkezcenin konuşulduğu 7 Çerkez köyünün ortasında bulunuyor. Burası aynı zamanda Anadolu’daki Antik Çağlardan kalma bir yer. Söz konusu saha tarihi ve doğa açısından çok değerli bir bölge. Mahkemeden halen yürütmeyi durdurma kararı beklerken zamana oynadı ve daha sonra talebimizi reddetti.
UNESCO tarafından koruma altına alınan dillerden birisi olan Çerkezce’nin konuşulduğu 7 Çerkez köyünün ortasında bulunan bu alan aynı zamanda Anadolu’daki Antik Çağlardan kalma bir yer ve 5 bin 300 yıl öncesinden kalma ilk maden sahası. Toprağı kazsan altından mutlaka bir tarihi eser çıkan bölge geçen yıl arkeolojik sit alanı ilan edilmişti.
"YAKLAŞIK 5 MİLYON AĞAÇ KESİLECEK"
Bölgede maden araması için en az 5 milyon ağacın kesileceğini aktaran İsmail Hakkı Atal, şunları kaydetti:
"Verusa Holding’e bağlı Galata Altın İşletmeler A.Ş’ye verilen 2 bin hektarlık alan üzerindeki maden arama ruhsatı, hukuka ve kanuna aykırı. Bu maden şirketinin, kapacağı aslan payından devlete bırakacağı yüzde 1,5 cüzi bir bedel karşılığında Tokat’ın ve Yeşilırmak Havzası’nın ekonomik çöküşüne seyirci kalamayız.
Bölgedeki tarım, hayvancılık ve turizm kayıpları hesap edilmesi, toplumsal maliyet analizi yapılması halinde öncelikle 3 ilçe ve 40 köyün tarım ve hayvancılık gelirleri kaybolacaktır.
Anadolu'daki erenlerden "Keçeci Baba'nın türbesinin olduğu Keçeci Köyü de siyanürlü zehirli sularla zehirlenecektir. Altın maden şirketleri evliyanın enbiyanın yattığı toprakları kirletmek, katletmek istemektedirler.
KARARA İTİRAZ EDİLDİ
Bölgede ormanın yok olmasının yanı sıra çevre arsenik ve zehirli bakır kurşun ile kirlenecek, insan sağlığına aşırı zarar verecek yerüstü ve yeraltı sularını aşırı şekilde kirletecektir. Altın madeni ruhsat sahası Sakarat dağında olup, Erbaa İlçesi'nin içme suyu Sakarat dağından gelmektedir. 2002-2016 yılları arasındaki kanser oranlarını gösteren Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre tüm kanser türlerinin 10 kata kadar arttığı belirlenmiştir. Bu nedenle Türkiye’nin en önemli ovalarından Erbaa Ovası’nı zehirleyecek ve yok edecek altın madeni ruhsatı verilmesi talebimizin reddedilmesine itiraz ediyoruz. İtiraz dilekçemizi de Samsun Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmek üzere UYAP sistemi üzerinden Tokat İdare Mahkemesi Başkanlığı'na sunduk."