Travma, çocukların dünyayı algılayışını değiştirir ve ortamın güvenli olduğu hissini zedeleyebiliyor. Özellikle, çocuklar travma sonrasında neden-sonuç ilişkilerini doğru kuramayabilip olayı kendilerine bağlama eğiliminde olabiliyor.
Çocuklar, bu yüzden travmalarını işleyebilmek için çoğunlukla yanlarında destekleyici bir yetişkin bulmaya ihtiyaç duyarlar. Ancak, travmatik yaşantılar sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de zorlayıcı olabiliyor. Yetişkinlerin çocukların yaşadığı travmayı anlaması, onları doğru şekilde yönlendirmesi ve desteklemesi, iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlıyor. Erişkinlerin varlığı, çocukların travmatik olayları daha sağlıklı bir şekilde işlemelerine yardımcı oluyor.
Çocuklarla iletişimde olan tüm yetişkinler için değerli bir kaynak olan "Travmatik Yaşantıların Ardından Çocuklara Yardım Kılavuzu", alanın önemli lideri Prof. Dr. Bruce D. Perry'nin çalışmaları, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Feryal Çam Çelikel ve Psikolok Mader Bengisu Bilgen tarafından Türkçe'ye çevrildi.
Travmanın ardından çocuk, içinde bulunduğu durumu değerlendirme ve yeniden organize olma ihtiyacı duyar ve travma öncesi dünyasına dönmeye çabalar. Travma sonrası dönemin duygusal ve, davranışsal belirtileri, çoğunlukla bu çabaların göstergesidir. İçinden geçtiği bu hassas dönemde çocuğun/gencin ruhsal ihtiyaçlarının anlaşılması, gereken etkili desteğin sağlanması için ön şarttır. Travmatik Yaşantıların Ardından Çocuklara Yardım Kılavuzu, çocuklarda travmadan iyileşmeye uzanan yolda, anne-baba ve öğretmen gibi çocuklarla iletişimde olan tüm yetişkinler için değerli bir rehber niteliğindedir. Bu kitap, çocukların travmatik yaşantılara verdiği karmaşık tepkileri anlamada önemli ipuçları sunarken anne-baba, öğretmen ve uzmanlara, iyileşme süreçlerine destek olmada rehberlik ediyor.
Kitap, travma sonrası çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiğini sade ve detaylı bir dille ele alıyor. Travmanın çocuğun gelişmekte olan beyni üzerindeki etkilerini açıklarken, ailelere ve bakım verenlere çocukların ihtiyaç duyduğu desteği nasıl sunabileceklerini gösteriyor. Eserde, çocukların iyileşme sürecinde ilişkilerin ve güvenli bağ kurmanın ne kadar önemli olduğu da vurgulanıyor. Yalnızca psikoloji alanındaki uzmanlara değil, anne-baba ve öğretmenlere de çocuklarla yeniden bağ kurma konusunda ilham veriyor. Travmatik deneyimler sonrası çocuklara nasıl destek olunacağına dair kapsamlı bir rehber sunuyor. Zorlayıcı deneyimlerin ardından yetişkinlerin çocuklara nasıl yaklaşması gerektiğini, bu süreçte beklenen tepkileri ve etkili yardım yöntemlerini detaylı bir şekilde ele alarak başa çıkmada kritik bir kaynak olarak öne çıkıyor. Kılavuz, web sitesi üzerinden ücretsiz erişime açıldı.
Kaynak: IHA